Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Bemutatkozás - Balatonfüred és kistérsége

Balatonfüred és kistérsége hír- és véleményportálja

Az első balatoni, Balatonfüred és kistérsége hír- és szabad véleményportálja

Egy közösséget alkotunk. Ami összeköt minket: "a mi szeretett városunk: Balatonfüred", a vágy, hogy igényes környezetben élhessük mindennapjainkat, és az ez iránti tenniakarás.


A Balatonfüredma.hu (Lapkiadó: Média & Marketing Europe Ltd.) alkotói gárdája nagy odaadással, kreatív munkával és fiatalos lendülettel végzi az oldal szerkesztését, folyamatos karbantartását, fejlesztését. Igyekeznek maximálisan előtérbe helyezni, figyelembe venni, és tiszteletben tartani a helyi hagyományokat, kultúrát.

Hitük és ismeretük szerint a Balaton közvetlen közelében élő települések polgárai, a balatonfürediek és kistérségük lakói (nagy része), igényt formálnak, sőt akarják, egy valódi, közösségi gondolkodású, tényfeltáró, a helyi hírekkel és viszonyokkal foglalkozó, kulturált hangvételű új médium megszületését.

Céljuk a jelenlegi, már-már a végletekig elbulvárosodott médiából kiábrándultak megszólítása, érdemi párbeszéd kialakítása. Friss hírek szolgáltatása, programok, kulturális rendezvények bemutatása, érdekes témák, szavazás, videó- és képgalériák készítése, a helyi időjárás előrejelzése, a régió bemutatása, a város történelme, szőnyeg alá söpört (söpörni akart) témák feltárása, azaz, a lehető legszélesebb körben tájékoztatni a város polgárait.

Nem titkolják: szemléletet is kívánnak közvetíteni. Felkarolják a helyi médiumokból (akár) politikai indokok miatt kimaradó ügyeket, témákat, közösségeket, személyeket, sorsokat, intézményeket.


Mottójuk - "Csakis azt írd le amit aláírhatsz, és csakis azt cselekedd, amit elmondhatsz." (Dumas)


Úgy gondolják, hogy a Balatoni, a balatonfüredi emberek, valamint a közvetlen környezetük településein élők egyre inkább különbséget tudnak, akarnak tenni valós életük és aközött, amit jelenleg az újságokban olvashatnak, a televízióban láthatnak. Elhívatottan kívánnak segítséget nyújtani, s ehhez várják a Balatonfürediek és régiójának segítségét, közreműködését is.

Látogasson el rendszeresen a Balatonfüredma.hu weboldalra, szóljon hozzá, véleményezze a híreket, küldje be saját cikkét, témajavaslatait, élménybeszámolóját, képeit (fotóit), szavazzon …, legyen aktív tagja egy pártatlan, objektív, egy jobb, közösségnek!A balatonfüredi kistérség ...


Az Észak-Balatoni Kistérség Veszprém megye déli - dél-keleti részén terül el, a Balaton parton a 71-es út mentén Paloznaktól Balatonszepezdig, a part felett húzódó felvidéki területen pedig Balatonszőlőstől Monoszlóig, két gyöngyfüzérként sorakozó 21 település tartozik hozzá. A területe 318 km2, a lakosainak száma mintegy 22.000 fő.

A kistérség területe földrajzi szempontból változatos képet mutat, a parthoz közel találunk sík területeket is, de Tihany félszigete magasan kiemelkedik a tó síkjából. A parttól távolodva szolidabb és meredekebb dombok és völgyek tarkítják a tájat. A terület része a Nivegy völgye, amely nyitott a Balaton felé és a Pécselyi medence, melyet viszont a tó elől lezárnak a dombok. A Koloska patak völgye szorosként kapcsolja össze a Balaton-felvidéket a tóparttal, Csopak határában helyezkedik el. A kistérség kiterjedt erdőket és réteket nevel, és növekvő jelentőségű szőlőket, amelyek a helyi lakosok számára az élet szerves részét képezik, fogalomként vannak jelen, mint táji elem, megélhetés és turisztikai vonzerő egyaránt.

A természeti táj nagyon változatos ezen a vidéken, a kiránduló turizmus sok rejtőző értéket fedezhet fel, mint például a nagyszámú forrás és patak (pl. óbudavári Mosó-forrás, a szentjakabfai Árva-kút, a pécselyi Zádor-kút, a vászolyi Nagy-forrás, Csopaki-Séd, az Arácsi-patak, a Séd, a Tavi-Séd és az Örvényesi-Séd, külön említve a tihanyi félsziget Belső és Külső tavát.). A Balaton közelségéből adódóan a víznek a térségben nagy jelentősége és ebből adódóan hagyománya is van.

Minden település mondhat magáénak valamilyen történelmi vagy népi emléket: egy várromot, templomot vagy templomromot, kúriát, barokk stílusú és korú parasztházat, keresztet, malmot. Balatonfüred külön kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a környék szellemi, kulturális és turisztikai központja volt, és ma is az. Ez a szellemiség az épületeire, a történelmi hagyományaira is utal.

A térség gazdaságilag meghatározó része a turizmus. A lakosság nagyobb része valamilyen módon kapcsolódik a vendégfogadáshoz, hasonlóan a bortermeléshez, akár közvetlenül - szolgáltatóként-, akár közvetve, valamilyen módon kapcsolódva a turizmust kiszolgáló intézményekhez. A munkaerő képzésében is tapasztalható a két meghatározó gazdasági ág jelenléte, hiszen Balatonfüreden a mezőgazdaság a vezető oktatási téma (Széchényi Szakképző Iskola), Zánkán a Gyermek- és Ifjúsági Centrumban pedig az idegenforgalom.

A térséget a várostól eltekintve, Csopak és Tihany kivételével kisebb települések alkotják, 14 község kevesebb, mint 500 lakost számlál. Az itt lakók körében nehézséget jelent az idős populáció növekedése, a kevés születendő gyermek, és az elvándorló fiatalság. A helyben született lakosok mellett sok az üdülő tulajdonos, vagy a betelepülő, az ún. bebíró. A többségük jól szituált, középkorú, aki szívesen tesz valamit a választott falujáért. Nem egy esetben szervezőként vagy egy-egy esemény lebonyolításához szükséges pénzforrás megszerzőjeként lép fel.

A térség már elindult egy fejlődési úton, melynek célja az eddig elfogadott és alkalmazott módszerű passzív vendégvárás formájának felszámolása. A lakosok kedves, vendégszerető emberek, akik tudják, hogy ma már minőségi szolgáltatást kell kínálni, és egy-egy attrakcióval érdemes kedveskedni a turistáknak. Ezért indultak és ma is folytatódnak a fejlesztések az egész térségben.Tulajdonos, a lapot kiadja, szerver és web hosting ...

Tulajdonos: Simultan d.o.o. Hrvatska - Istra, Opcina Vižinada u našelju Vranje Selo bb, 52447 Vižinada Ulica-zašelak Vranje Selo, kučni broj 1/a. MBS:04013606

A lapot kiadja: (Franchise Partner) M&M Europe - Online Media Solution Ltd. 2-8 Fountayne Road, London, United Kingdom, N15 4QL

Média & Marketing Europe
M&M Europe - Online Media Solution Ltd.
Company number: 7929962
E-mail: info@simultanonline.hu

Web hosting ... tárhely, ahol garantálják biztonságos működésünket !!
Najväčší slovenský webhosting - Websupport, s.r.o. Staré Grunty 12, 84104 Bratislava - Karlova Ves-Bratislava, Slovenská Republika - Dostupnosť (Kontakt) websupport.sk


Kellemes böngészést, jó csemegézést kívánunk az oldalon!
Oldal tetejére
Vissza