Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

2011 - A füredi Anna bál díszvendége, és egyben aktív partnere Kecskemét városa volt

Címkék - 2011, aktív-partner, bál, Balatonfüred, díszvendég, Füred, füredi-Anna-bál, Kecskemét, város
2011 - A füredi Anna bál díszvendége, és egyben aktív partnere Kecskemét városa volt
Az Anna-bál kísérőrendezvényeiben Kecskemét aktívan közreműködött (Fotó: delmagyar.hu)
Száznyolcvanhatodik alkalommal várta a vendégeket szombaton este a híres balatonfüredi Anna bál. Az idei díszvendég Kecskemét városa volt.
Idén ötszázan báloztak az Anna Grand Hotel patinás épületében és kertjében. A rangos társadalmi esemény fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, védnökei pedig dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, dr. Bóka István, Füred polgármestere, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Ókovács Szilveszter, a Duna televízió vezérigazgatója. Zombor Gábor feleségével és két nagylányával érkezett a bálba. Szintén városunkat képviselte Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, aki férjével vett részt az eseményen.

- Anna örök, ahogy Juhász Gyula írja a versében, de az Anna-bál is az - mondta báli köszöntőjében Hende Csaba honvédelmi miniszter. - Zúghattak felettünk vérzivataros idők és csordogálhattak békés évtizedek, a fiatalok és a szívükben fiatalok eme találkozására mindig nagy igény volt.
Hirdetés1

Zombor Gábor Kecskemét üdvözletét tolmácsolta. Megköszönte annak az együttműködésnek a lehetőségét, amely során Kecskemét idén eddig tucatszor vehetett részt a balatonfüredi rendezvényeken.

- Bízom benne, hogy olyan kulturális programokat és értékeket tudunk megmutatni itt Füreden, amelyek méltóak az Anna báli hagyományokhoz is. Reméljük, hogy sokukat láthatjuk majd vendégül Katona és Kodály városában, Kecskeméten - mondta Zombor Gábor.

Balatonfüred polgármestere, Bóka István kiemelte: Kecskemét egy olyan város, mely szívét-lelkét beleadta az együttműködésbe.

A bál éjféli gálaműsorát is Kecskemét adta, „Legyen a zene mindenkié” címmel. Ez volt az Aurin Leánykar - Szűcs Magdaléna karnagy vezetésével - valamint művésztanárai, Madarász Éva zongoraművész és Altorjay Tamás operaénekes első közös fellépése, amely hatalmas sikert aratott. A hagyományokhoz híven idén is megválasztották a bálkirálynőt. A hölgyek mindegyike egy-egy sorszámozott, egyedi Herendi szívet kapott, amit az est során a nyakukban viseltek. A zsűri kiválasztotta a legszebb tizenöt lányt, akik között ott volt Lilla is, Kecskemét polgármesterének idősebbik lánya. A bál legszebbje a kiskőrösi Frei Nikolett lett, akinek Zombor Gábor adta át a királynőt megillető szalagot. Érdekesség volt, hogy az idei 15 legszebb közé beválasztottak egy gyönyörű kismamát, dr. Pongrácz Dórát. Ez a hölgy vehette át Kecskemét polgármesterétől a város és az OTP Nyrt. különdíját, Harsányi Zsuzsanna kecskeméti grafikusművész Felhők között című alkotását.

Kecskemét az Anna-bál kísérőrendezvényeiben is aktívan közreműködött. A füredi Kisfaludy Színpadon a Bohém Ragtime Jazz Band lépett fel, a Kerek-templom alatti téren pedig kecskeméti hungarikumokkal mutatkoznak be a város jelentős gazdasági szereplői – a Fornetti, az Univer, a Pajor Pálinka – és a Tourinform Iroda. Ezen kívül természetesen ott volt a Mercedes is: a Vitorlás tér környékén egy oldtimert és egy luxusautót mutattak be.

A Kecskemét és Balatonfüred között megkötött idei megállapodásnak köszönhetően a hírös város már több eseményen részt vett a magyar tenger partján. Ezidáig nagy sikert aratott egyebek között a Kecskemét Táncegyüttes műsora, Balanyi Károly és Balanyi Zoltán kiállítása, a Forrás folyóirat szerkesztőinek irodalmi matinéja, a gasztronómia területén pedig a Kecskeméti Krisztián és Kovács Sándor világbajnok mesterszakácsok által főzött Jókai díszebéd is. A Jókai bablevesfőző verseny győztese pedig a Tanyacsárda csapata lett.

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester először vett részt az Anna-bálon. - Az együttműködésnek komoly presztízse van, mindkét város sokat profitál e kapcsolatból - mondta. - Kecskemét most egy gyönyörű környezetben mutathatja be kulturális gyöngyszemeit. A művészeinknek is jó, hogy itt méltó helyet kapnak az alkotásaik, munkáikat több tízezer ember láthatja. Büszke vagyok rá, hogy Kecskemét részese lehetett ennek a pompás bálnak. Biztos voltam benne, hogy az Aurin lánykar elkápráztatja majd a közönséget, ahogyan a füredi együttműködés során máskor is megtették.
Hirdetés
A nyolcszáz éves város, Balatonfüred polgármestere, Bóka István (Fotó: hunsail.hu) A nyolcszáz éves város, Balatonfüred polgármestere, Bóka István (Fotó: hunsail.hu)
Balatonfüred polgármestere, Bóka István kiemelte: Kecskemét egy olyan város, mely szívét-lelkét beleadta az együttműködésbe. Elmondta: az Anna-bál Magyarország legősibb bálja. Összefonódik a magyar történelem legpezsgőbb, legszebb korszakával, a Reformkorral. - Hazánknak és Balatonfürednek is egy nyüzsgő, pezsgő időszaka volt a 19. század első fele. A haladó, progresszív értelmiség itt adott randevút egymásnak, itt beszélték meg az ország ügyes-bajos dolgait - idézte fel az első bálok időszakát Bóka István - Zombor Gábor Kecskemét városának üdvözletét adta át a bálozóknak, és megköszönte annak az együttműködésnek a lehetőségét, melynek révén idén már tizenkettedik alkalommal jelent meg a város a Balaton partján. - Bízom benne, hogy olyan kulturális programokat és értékeket tudunk megmutatni itt Füreden, mely méltó az Anna-báli hagyományokhoz is. Reméljük, hogy sokukat láthatjuk majd vendégül Katona és Kodály városában, Kecskeméten - hangsúlyozta Zombor Gábor. (Forrás: delmagyar.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.07.26. 14:10
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza