Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A 188. balatonfüredi Anna-bál szépe Darvalics Virág + Videó (Dupla Kávé, Bóka köszöntője)

Címkék - 188.-Anna-bál, Anna-bál, Balatonfüred, Bóka, Darvalics-Virág, Füred, hagyományok, közélet, kultúra, videó
A 188. balatonfüredi Anna-bál szépe Darvalics Virág + Videó (Dupla Kávé, Bóka köszöntője)
Rengeteg elsőbálozó volt idén, és a korábbi évektől eltérően most nem zsűri, hanem a résztvevők választhatták ki azt a 15 lányt, akik versenyezhettek az Anna-bál szépe címért
A budapesti Darvalics Virágot választotta a szakmai zsűri a 188. Anna-bál szépévé Balatonfüreden. Első udvarhölgye a balatonfüredi Balla Lilly, második udvarhölgye a budapesti Szóráth Sarah lett.

Rengeteg elsőbálozó volt idén, és a korábbi évektől eltérően most nem zsűri, hanem a résztvevők választhatták ki azt a 15 lányt, akik versenyezhettek az Anna-bál szépe címért - jellemzően az elsőbálozók közül választottak. Mivel minket nem kötött a vacsora, amíg a vendégek ettek a bevonulást követő séta, köszöntő, táncbemutató, majd nyitótánc után, kicsit körbekérdezősködtünk ki, miért érzi fontosnak, hogy cirka 50 ezer forintért részt vegyen egy estélyiruhás balatonparti ünnepségen.

188. balatonfüredi Anna-bál

Az idén, az eredeti hagyományokhoz visszatérve, a bálozók választhatták ki szavazataikkal azt a 15 nőt, akikből a szakmai zsűri kiválasztotta a bálkirálynőt és udvarhölgyeit.
Hirdetés1

A bálkirálynő jutalma, a hagyományokhoz híven, az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kapott.

Az Anna-bál szépe és udvarhölgyei vasárnap háromnegyed tizenegykor mutatkoznak be a Kisfaludy Színpadon, majd a tradícióknak megfelelően kocsikáznak a városba.

Az Anna-bálon adják át minden évben a Kiss Ernő-díjat is, amelyet az idén Freud Tamás Széchenyi-díjas agykutató, egyetemi tanár, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapott. Az Európai Bizottság elnökének tudományos és technológiai tanácsadó testületébe is beválasztott Agy-díjas (The Brain Prize) akadémikus a laudáció szerint több szállal is kötődik a városhoz, annak elkötelezett támogatója, néhány rendezvényének ihletője, a balatoni borok kiváló szakértője.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. (mti)


Ki lehet végre öltözni ...

„Azért szeretem, mert nagyon nagy magyar hagyománya van, és ez az egyetlen komoly bál, ami Magyarországon megmaradt. Az utóbbi években mindig eljöttem” - mondta Dr. Szirmai László, aki nem üzletel a bálon, csak szórakozik. Számára Ókovács Szilveszter (a Magyar Állami Operaház vezetője) szolgálhatott remek hírrel, amikor az est vége felé bejelentette, hogy jövő március elsején ismét rendeznek Operabált.

„Amikor Anna-bál volt, mindig néztem a bált és valahogy eldöntöttem, hogy ha egyszer nagy lesz az unokám, elhozom ide. Ez az első bálunk, de Füreden rengeteget voltunk már” - ismertünk meg egy másik fajta motivációt, melyet Komáromi László osztott meg velünk, aki 18 éves lányunokáját születésnapjára lepte meg a belépőkkel. „Anyukámnak volt ez nagyon szívügye, hogy mindenképp el akart jönni, amikor pici volt, mostanra eljutott végre a bálra. Szép nagyon, tartják magukat a programokhoz, amik élvezetesek, folyamatosan történik valami” - hallottuk Ritától, de az igazi, belső női motivációra egy középkorú hölgyvendég világított rá, aki több ruhával is készült: „Az a lényeg, hogy végre ki lehet öltözni”.


Darvalics Virág lett az Anna-bál szépe

Este 11-kor, miután mindenki megvacsorázott és leadta szavazatait, a bál 15 legszebb - vagy csak legtöbb ismerőssel érkezett - lánya felvonult a színpadra, hogy a Schiffer Miklós által vezetett szakértő zsűri kiválaszthassa közülük a győztest. A szokásos szépségversenyeknél jóval gyorsabban zajlott a választás, hamar kiderült, hogy Szóráht Sarah lesz a második udvarhölgy, Balla Lilly az első udvarhölgy és Darvalics Virág az Anna-bál szépe.

„Kiskorom óta itt van nyaralónk a Balaton mellett, sokat hallottam az Anna-bálról, így nem is volt kérdéses, hogy ahogy 18 leszek, megpróbálkozom. A családommal jöttem és családi barátokkal. Nem számítottam a győzelemre, amikor körbenéztem eléggé úgy tűnt, hogy nagyon kemény a mezőny, úgyhogy meglepett nagyon, hogy nyertem” - mondta Darvalics Virág. „Hágába fogok kiköltözni augusztusban egyetemre, hotelmenedzsmentet fogok tanulni. A díjakat pedig kirakom itt a tihanyi nyaralóba, hogy apának minden ismerőse lássa, majd büszkén mutogatom mindenkinek!” - tette még hozzá az elsőbálozó győztes.

A szépségverseny lebonyolítása a közönségszavazás miatt ugyan változott tavaly óta, de az nem, hogy ismét végigvárta az éjfélig nyúló eseményt a hotelen kívül több tucatnyi bál-mániás, akik folyamatosan fényképeztek minden estélyi ruhás nőt - valószínűleg ők azok, akiknek majd a lányai egyszer bálbelépőt kapnak születésnapjukra. Az is változatlan maradt, hogy a bálozók a pazar menü mellé inni csak azt kaptak, amit fizettek, de mint megtudtuk, 3-4 ezer forintért már lehetett venni egy üveg finom bort, úgyhogy nem kellett súlyos tízezrekkel készülnie, csak annak, aki józanul nem mert táncolni.

Éjfél után ugyanis kezdődött a bálteremben a buli - de ne képzeljenek nagy őrületet, ráadásul ekkor sem maradt étel nélkül senki, mert alig két órával a bőséges vacsora befejezése után megnyílt az éjféli büfé (mivel itt a kaja legalább annyira fontos, mint a programok, alább elolvashatja a menüt). Celebek idén nem nagyon voltak, szép ruhák viszont igen, nézze meg a galériában, hogyan szórakozik az éjfél után is elegáns benyomást keltő közönség! (velvet)
Hirdetés
A 188. füredi Anna-bál, Bóka polgármester köszötője
Dupla Kávé - A füredi Anna bálon ...
Ők az idei Anna-bál szépei, mind első bálozók Ők az idei Anna-bál szépei, mind első bálozók
A 188. Anna-bál 18 éves szépei: a győztes Darvalics Virág (középső), első udvarhölgye Balla Lilly (jobb) és Szóráth Sarah, a második udvarhölgy a balatonfüredi Vitorlás étteremben. Idén az Anna-bál szépei mind első bálozók: mindhárman 18 évesek és egyetemre készülnek. Darvalics Virág, a 188. Anna-bál szépe vasárnap a balatonfüredi Vitorlás étteremben az MTI-nek elmondta: a budapesti Britannica gimnáziumban érettségizett és pályáját a következő tanévtől Hollandiában folytatja, ahol hotelmenedzselést tanul. Hozzátette: azért választotta ezt a szakmát, mert szeret utazni; ezen kívül a táncolás töltötte ki a napjait hat évig, a Szivárvány Táncszínházban. Elmondása szerint a családnak Tihanyban van nyaralója, ezért 11 éve a nyarakat és a téli szüneteket a környéken töltötte, s érdeklődését felkeltette a balatonfüredi hagyományos Anna-bál.
Budapesti lány lett a 188. Anna-bál szépe Budapesti lány lett a 188. Anna-bál szépe
Az idén, az eredeti hagyományokhoz visszatérve, a bálozók választhatták ki szavazataikkal azt a 15 lányt, akikből a szakmai zsűri kiválasztotta a bálkirálynőt és udvarhölgyeit. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kapott. Az Anna-bálon adják át minden évben a Kiss Ernő-díjat is, amelyet az idén Freud Tamás Széchenyi-díjas agykutató, egyetemi tanár, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapott. Az Európai Bizottság elnökének tudományos és technológiai tanácsadó testületébe is beválasztott Agy-díjas (The Brain Prize) akadémikus a laudáció szerint több szállal is kötődik a városhoz, annak elkötelezett támogatója, néhány rendezvényének ihletője, a balatoni borok kiváló szakértője.
Darvalics Virág az Anna-bál szépe Darvalics Virág az Anna-bál szépe
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.07.21. 18:29
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
nusi husi
Válasz erre - 2013-07-22 09:15:58 | #1995

A hiúság vására. Régen a diszidensek bulija volt, ma a felkapaszkodott, sznob pénzeszsákoké. Nagyon ellenszenves az elkényeztetett tihanyi nyaralós lányka nyilatkozata, túlzott önbizalommal apuci lóvéjával a háta mögött. Igaza van a naploonlineon hozzászólónak, hogy a NAV vizsgálódhatna az ott bálozók vagyona körül. Más: igaz, hogy a szmoking nadrág nem kés, de elegánsabb, ha van ÉLE. Egyebekben úgy tünik, már a pórnép nem annyira kiváncsi az egykulcsosok bálozására, mintha nem lett volna annyi nézelődő sem, mint régen. Megélhetjük még, hogy transzparensek is lesznek.

Gábor
Válasz erre - 2013-07-21 19:30:59 | #1994

Gratula a szep lanyoknak. Nagyon szepek, megerdemeltek a dijakat. Szuper vagy Balatonfured !!!!!!! :-)

Oldal tetejére
Vissza