Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A 44. Kékszalag igazi kánikulában indulhat csütörtökön, a kevés víz azonban gondot okozhat

Címkék - balaton, Balatonfüred, Füred, hagyományos-balatoni-tókerülő-verseny, kékszalag, kékszalag-2012, vitorlás-verseny, vitorlázás
A 44. Kékszalag igazi kánikulában indulhat csütörtökön, a kevés víz azonban gondot okozhat
Várhatóan csodálatos látványt nyújt majd a verseny idén is (Fotó: MTI)
Balatonfüred, 2012. június 2. - Csütörtökön reggel kilenc órakor rajtol a Balatonfüred előtti rajtvonalról a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj várhatóan mintegy hatszáz hajós mezőnye. A hagyományos balatoni tókerülő versenyen induló vitorlázókra - a jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint - nagy hőség és inkább gyenge szelek várnak.

Csütörtökön rajtol a Kékszalag mezőnye ...

A táv légvonalban mintegy 150 kilométer, a hajók Balatonfüredről keletnek indulva a balatonkenesei bójánál fordulnak, majd Siófok érintésével vitorláznak végig a Balatonon egészen Keszthelyig. Innen vissza vezet az út a balatonfüredi hajóállomás előtti célvonalig, amelyet a leggyorsabbak még csütörtök este vagy éjszaka érhetnek el, de a kisebb hajók számára szombaton reggel kilenc óráig tarthat a verseny.
Hirdetés1

A nevezések szerda délután zárulnak le, így a résztvevők létszáma csak ekkor derül ki pontosan. Az idei verseny nyílt, így azon nemcsak a hagyományos egytestű hajók, hanem a leggyorsabb katamaránok (kéttestű hajók) és trimaránok (háromtestűek) is indulhatnak. Várhatóan a katamaránok közül kerül majd ki a győztes is, de a résztvevő csapatok titkolózása miatt egyelőre nagyon nehéz az esélyeket latolgatni.

A Kékszalagot mintegy keretbe foglalja két másik vitorlásverseny: szerdán az 5. Kékpántlika Kupára kerül sor, amely a Kékszalag „kistestvéreként" az ifjúsági versenyzők számára nyújt lehetőséget arra, hogy egy túraversenyen is összemérjék tudásukat. Szombaton pedig 2Szalag néven a katamaránok számára tartanak versenyt Balatonfüreden.

A Kékszalagot, amelynek idei főtámogatója az MVM Partner, szombaton 17.30 órakor az ünnepélyes eredményhirdetés zárja majd, amelyet a médiatámogató Class FM balatonfüredi Class Nyár koncerteseményének színpadán tartanak.


Kékszalag - most a kevés víz okozhat gondot ...

A tavalyi vihar után ezúttal az alacsony vízállás jelenthet kihívást a résztvevőknek a jövő csütörtökön Balatonfüredről elrajtoló 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj vitorlásversenyen.

A győzelemre esélyes Principessa csapat csütörtöki közleménye szerint az Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyére készülő egységek egy részének komoly gondot okozhat a múlt évihez képest 15 cm-rel alacsonyabb, 75 cm körüli vízállás. A nagyobb testű, nagyobb merülésű hajók reális kockázatként számolhatnak a megfenekléssel.

"A Balaton medre változatos, hol mélyebb sávok, gödrök, hol pedig hordalékkúpok, úgynevezett padok, marások alakulnak ki. Ezek a felszínről nem láthatóak, csak a tapasztaltabb hajósok ismerik a víz alatti világ ezen jellemzőit. A Szentkirályi-Principessa is a nagy merülésű hajók közé tartozik, így a csapatnak fel kell készülnie a váratlan és kockázatos szituációkra, autós hasonlattal élve a kézifékes megállásokra.

A hajó ugyanis képes akár 20-25 csomós (40 km/ó) sebességre is felgyorsulni, ami a vízen már óriási tempónak számít. Ezzel a sebességgel közlekednek a vízisízőket húzó motorcsónakok is. Ha ennél a sebességnél a hajó stabilitását biztosító uszony (svert) elakad a mederben, a rohanó Principessa azonnal megtorpan, s a rajta lévő tárgyakra és a legénységre a fizikai erők pontosan úgy hatnak, mint az autó utasaira blokkolásnál."

A kormányos Rauschenberger Miklós sokszoros bajnok és Nagy R. Attila csapatvezető szerdán kihirdette keretét, melyben szerepel Sárközy András hétszeres magyar bajnok, sokszoros válogatott, Oroszlán Gábor és Oroszlán Péter Európa-bajnokok, sokszoros magyar bajnokok és válogatott kerettagok, valamint Weöres Szabolcs korábbi Kékszalag abszolút győztes, Földkerülő HKC abszolút győztes, Amerika Kupa-csapattag, sokszoros magyar bajnok.

A Balaton-kerülés rekordját 10 óra 40 perces idővel, 1955 óta a Nemere II tartja, amely felújítva idén is nekivág a légvonalban 145 kilométeres távnak. Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük. A szél függvényében a legjobbak várhatóan már a rajt napjának estéjén vagy éjjel befutnak a füredi mólóhoz, de a kiírás szerint 7-én reggel kilencig lehet érvényesen célba érni. (axel)


Július 5-én rajtol a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj mezőnye ...
Hirdetés
 A Kékszalag nem csak a győztesek és a leggyorsabb hajók versenye A Kékszalag nem csak a győztesek és a leggyorsabb hajók versenye
Július 5-én rajtol a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj mezőnye. Idén is várhatóak különleges újdonságok a vízen. A Kékszalag nem csak a győztesek és a leggyorsabb hajók versenye. A Kékszalagra hagyományosan nem csak külföldről érkeznek modern versenyhajók. A verseny minden évben megmozgatja a magyar tervezők és hajóépítők fantáziáját. Rendszeresen jelennek meg egyedi, győzelemre törő különlegességek. "Legalább ilyen fontos azonban az a sportteljesítmény, amelyet a lassúbb hajók legénysége nyújt, akik sokszor másfél-két napot töltenek az időjárás viszontagságainak kitéve a vizen" - mondta el Szoják Balázs, a Kékszalag főrendezője. (Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)
Kékszalag - 29 különböző hajóosztályban hirdetnek eredményt ... Kékszalag - 29 különböző hajóosztályban hirdetnek eredményt ...
A Kékszalag az verseny, ahol egy időben, egy pályán versenyeznek világbajnok vitorlás sztárok és amatőr versenyzők, akár olyanok is, akik életük első vízi megmérettetésén vesznek részt. Nem kizárólag a minél nagyobb sebesség elérésére épített versenyvitorlásokkal lehet és érdemes rajthoz állni. Az abszolút befutáson kívül 29 különböző hajóosztályban hirdetnek eredményt, így a mezőny bármely sebességi rétegébe tartozó azonos vagy hasonló hajókkal versenyzők egymáshoz is mérhetik teljesítményüket. Sokan akadnak olyanok is, akiknek a fő cél a Balaton megkerülése a szabályok által megengedett limitidőn, vagyis 48 órán belül. (Fotó: BrandTrend)
A Kékszalagot immár ötödik alkalommal egy ifjúsági verseny, a Kékpántlika előzi meg A Kékszalagot immár ötödik alkalommal egy ifjúsági verseny, a Kékpántlika előzi meg
Balatonfüred-Tihany-Balatonfüred távon a vitorlás utánpótlás fiatal reménységei küzdenek meg a leggyorsabb hajó címéért. 2011-ben 118 hajó vett részt a versenyen. A nagy távolsági verseny befutója után pedig a 2szalag katamarán regatta futamai kezdődnek Balatonfüred előtt. Ezen a regattán a Kékszalagról az ott érvényes alsó méretkorlátozás miatt kimaradó kisebb katamaránok partközeli versenyét figyelhetik az érdeklődők. A Kékszalag eseménysorozat július 4-én, szerdán kezdődik a Kékpántlikával. A hagyományokkal szakítva, immár második éve csütörtökön - idén tehát július 5-én, 9 órakor - rajtol a Kékszalag mezőnye a balatonfüredi móló elől, hogy végigvitorlázza a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot. A szél függvényében a legjobbak befutására csütörtök este és éjjel számítanak az erre az alkalomra kivilágított célvonalon a balatonfüredi móló előtt. Ezután szombat reggel kilenc óráig lehet még érvényesen célba érni. (Fotó: BrandTrend)
Támogatók ... Támogatók ...
A vitorlás verseny mellett az érdeklődőket színes parti programok is várják. A balatonfüredi mólónál keddtől vasárnapig vitorlás falu és borfalu valamint kézműves kiállítás, csütörtökön, a rajt előtt pedig műrepülő bemutató várja a közönséget. A szombati eredményhirdetést követően pedig a Kékszalag médiatámogatója, a Class FM "Class Nyár" koncertsorozatának fellépői szórakoztatják a Balatonfüredre látogatókat.
Liptay Gabriella a Hospice Alapítvány nevében Liptay Gabriella a Hospice Alapítvány nevében
A Kékszalag szervezői idén is folytatják 2011-ben megkezdett jótékony kezdeményezésüket. A verseny rendezői a Hospice Alapítvány gyermekhospice tevékenységét támogatják, és felhívták a résztvevő versenyzők figyelmét, hogy a nevezéskor maguk is járuljanak hozzá ehhez a nemes célhoz.
A BrandTrend a 44. Kékszalag, MVM Partner Nagydíj médiatámogatója A BrandTrend a 44. Kékszalag, MVM Partner Nagydíj médiatámogatója
Alapító: Kőszegi András - Mottó: Nem csupán azért dolgozunk, hogy létrehozzunk, hanem azért is, hogy értéket adjunk az időnek. (Eugéne Delacroix) - Küldetésünk: az üzleti folyamatok és döntések, elsősorban a stratégia, értékesítés és marketing hatékonyságának növelése. - Célunk: hogy ezen a kihívásokban gazdag üzleti területen kommunikációs lehetőséget teremtsünk, friss ötletekkel és gazdag tapasztalatokkal segítsük a márkaépítőket és a fogyasztókat. Az egyik legkiválóbb szolgáltató cég legyünk, és a piac egyre elismertebb szereplőjévé váljunk. Megoldásainkkal nem csak saját cégünk, hanem partnereink és ügyfeleink versenyképességét és elismertségét is növelni kívánjuk. - Legfőbb értékünk: a szaktudás, a tapasztalat és a közös gondolkodás. - Sikerünk: ügyfeleink, a tulajdonosok és munkatársaink hosszú távú elégedettsége. - Szolgáltatásaink: Tanácsadás, Kommunikáció és marketing, Szponzoráció, Stratégia, Média kapcsolatok Ügyfeleink céljainak és lehetőségeinek pontos megismerésével ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.02. 23:32
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza