Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Balaton víze a szabályozási szint felett van 6 centiméterrel

Címkék - állás, Balaton, Balatonfüred, elégséges, jó, megfelelő, Sió-zsilip, szint, víz
A Balaton víze a szabályozási szint felett van 6 centiméterrel
A tihanyi félsziget és a tó keleti medencéje
Az elmúlt csapadékos napok hatására már 6 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, mint az üzemi szabályozási maximumnak számító 110 centiméter, de egyelőre nem tervezik a Sió zsilip megnyitását - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek.
A szabályozási szint felett van a Balaton víze

Továbbá, Csonki István hozzátette, rendszeresen figyelik az előrejelzéseket és ellenőrzik a magas vízszint hatását a kritikusabb tóparti részeken.

Elmondta: a Balaton vízgyűjtőjére az elmúlt napokban hullott jelentős csapadék miatt pár nap alatt több centimétert emelkedett a tó vízszintje, és ez a folyamat várhatóan a következő napokban is tovább tart.

Mindez nem számít rendkívüli helyzetnek, hiszen a sokévi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott az elmúlt hónapokban. A különbség annyi, hogy a csapadék a téli időszakban, a szokásostól eltérően, az enyhe időjárás miatt, nem hó formájában érkezett. Így a vízgyűjtőre hulló eső nem a tavaszi olvadással, lassan és sok veszteséggel jut el a Balatonba, hanem rövid idő alatt nagyobb víztömeg éri el.
Hirdetés1

A szakember elmondta, még nem tervezik a Sió zsilip megnyitását. A meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve, kéthetente stratégiai megbeszélést tartanak.

Csonki István közölte: a szakemberek már egy ideje vizsgálják azt, hogy a vízszintmaximum milyen feltételekkel emelhető 110 centiméter fölé, s mennyivel.

Hozzátette, tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig, és eközben nem volt a térségben erős szél. Az erős szél hatására ugyanis a tó víztükre 20-40 centiméteres kilengésre is képes: az egyik parton ennyivel alacsonyabb, míg a szemben lévőn ennyivel magasabb a vízszint. Valójában ez teszi kritikussá a magas vízszintet, főként a mélyen fekvő településrészek számára, elöntéssel fenyegetve egyes településrészeket.
Hirdetés
Csonki István Csonki István
Csonki István szerint a tavaly javarészt magasabban tartott vízszint, valamint az idei év tapasztalatai már elegendő tesztidőszaknak tekinthetőek ahhoz, hogy ez év vége felé elkészülhessen egy tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokon alapuló szakmai elemzés arról, milyen feltételekkel emelhető meg a tó szabályozási vízszintmaximuma.
Magas a Balaton vízszintje, majd kicsordul Magas a Balaton vízszintje, majd kicsordul
A Balaton magas vízállása miatt 15 településen rendeltek el másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget, de az előre jelzettnél egyelőre gyengébb szél fúj, ezért különösebb beavatkozásra nem volt szükség. A Balaton átlagos vízszintje csütörtökön 129 centiméter volt (ez a siófoki mércénél 132 centiméter), szerdához képest nem változott.
A mai állás rekordmagasságnak számít A mai állás rekordmagasságnak számít
Az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta a mai állás rekordmagasságnak számít. Hasonlóan magas szintet négy évvel ezelőtt, 2010 elején már mértek 3 napon át. Abban az évben összesen 23 napon át volt a tó vízszintje 127 centiméter fölött. Az idén megdőlhet a rekord, hiszen a Balatonba jelenleg jóval több víz érkezik, mint amekkora kapacitással le tudják ereszteni a vizet a Sió-zsilipen. A jelenlegi szabályozás előtti időkben a rendelkezésre álló adatok szerint voltak még magasabb vízállások. 1931-ben 142 centiméteres, 1947-ben pedig 155 centiméteres vízmagasságot mértek a Balatonban.
Tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig Tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig
A szóvivő beszámolója szerint az átlagosnál mélyebben fekvő településrészeket érheti vízkár, amennyiben erősebb szél fúj ilyen magas vízszintnél. Ilyen 14 délparti településen, valamint Keszthelyen található. Az előrejelzések szerint szerda estétől erősödött volna fel az északi szél a térségben, ami 50 kilométerrel arrébb történt meg, ezért egyelőre különösebb beavatkozásra nem volt szükség. Legközelebb vasárnaptól lehet számítani nagyobb szélre, de ennek az előrejelzésnek még nagy a bizonytalansága.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.03.11. 16:05
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza