Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Balatonfüredi Reformkori Társaság különdíja azon borokra, amelyeket a reformkorban is termesztettek

Címkék - Balatonfüred, Balatonfüredi-Reformkori-Társaság, borok, különdíj, reformkor, reformkorban-is-termesztettek
A Balatonfüredi Reformkori Társaság különdíja azon borokra, amelyeket a reformkorban is termesztettek
A Balatonfüredi Reformkori Társaság - A Balatonfüredi Reformkori Társaság különdíja azon borokra, amelyeket a reformkorban is termesztettek
Döntött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa - Az országos borverseny keretében a Balatonfüredi Reformkori Társaság különdíjat ajánl az Országos Borversenyen részt vett azon boroknak, amelyek olyan szőlőfajtából készültek, amelyeket a reformkorban is termesztettek. Ilyenek többek között a juhfark, a hárslevelű, a furmint, a csomorika, a bakator, a góhér. A borverseny során reformkori ruhába öltözött hölgyek kínálják a borokat a borbíráknak.

A Balatonfüredi Reformkori Társaság különdíja

A Földművelésügyi Minisztérium által 1955-ben útjára indított Országos Borverseny rendezvénysorozat a szőlész-borász szakma meghatározó eseménye.


Az elmúlt ötvenhat év alatt nem csak a magyar szőlő-bor ágazat alakult át, hanem az Országos Borverseny életében is jelentős változások zajlottak le. Módosult a nevezők köre. Az egykori állami gazdaságok és termelő szövetkezetek helyét prosperáló, és folyamatosan fejlődő borászatok és családi pincészetek vették át, és menet közben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa - a szőlő-bor ágazat reprezentatív szakmai szervezete - vette át a rendezői feladatokat a minisztériumtól.
Hirdetés1

Folyamatosan változó világunkban az Országos Borversenyek állandóságot jelentettek és jelentenek a borászok számára. A rendezők legfőbb célkitűzése a hazai szőlő-bor ágazat fejlődésének előmozdítása.

A borverseny katalógus a nevezők szerinti (címmel és elérhetőséggel ellátott) listát követően tartalmazza a bírálati kategóriák szerinti bontású pontszám szerinti táblázatos adatokat is. Megjelölik azokat a borokat is, melyek minőségük alapján a „kiváló ár-értékarány díj” viselésére jogosultak.

Az előző versenyekhez mérten idén is szigorodtak a ponthatárok. A bronz és az ezüst érem alsó határa emelkedett jelentősen. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi versenygyakorlat szerint csak a nevezett tételek kevesebb, mint 30%-a kaphat érmet a listákban érem megnevezés csak a 30 %-os határ feletti eredményt elért borok esetében szerepel. A tokaji borok esetében csak az aranyérmes szintet elérők, a többi kategóriában az ezüst felső határához közelítők számára tudtak kiadni a pontszám alapján járó érmet.

Más hazai borversenyekhez képest az elért eredmények szigorú bírálatot jeleznek. Ez a magas követelmény mellett abból fakadt, hogy egyes kategóriákban igen erős volt a mezőny. Idén mindössze egy nagy aranyérem született.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának november 28. döntése alapján 2013-ban az országos borversenyt Balatonfüreden rendezik meg május végén, június elején az Annabella Hotelben. (Mti)


Balatonfüredi Reformkori Társaság - A hagyomány nemzeti kincsünk és megőrzése felelősségünk

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága 2005-ben alakult, azzal a szándékkal, hogy Balatonfüred város reformkori hagyományait felélessze, ápolja és továbbörökítse. A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is. Ezeknek az ismeretanyagoknak továbbadása egyik fő feladata Társaságunknak.

Tagjaink valamint a fiatalokat összefogó Ifjonc csoport a magyar reformkor idejéből megjelenített jelenetek, a felnőtteknek szóló szőlészeti és borászati szakmai előadások keretében láttatják és adják át a múlt hangulatát, ahol a korhű megjelenés elengedhetetlen része a bemutató oktatásnak A „palotás” tánccsoport számos rendezvény keretében mutatta be ezt a nemesi táncot. A város jó hírét és történelmi szellemiségét országszerte és határainkon túl is elvittük bemutatkozásaink által.

Az elmúlt években kezdődött meg településünk reformkori városrészének felújítása, melynek szellemisége, történelme, az épületek varázsa (Jókai-villa, Dőry-villa, Blaha-villa) és múltja, mintegy vonzotta az ötletet, hogy „élet” költözzön a régi falak közé. Mi más képviselhetné e történelmi hagyományokkal rendelkező városrészt méltóbban, mint az, hogy lelkes lakói élettel töltik meg és felidézik a régi szép időket. A Társaság reformkort idéző polgári ruhaviselete megjelenésében és stílusában szorosan illeszkedik e városrész hangulatához.

A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is. Ezeknek az ismeretanyagoknak továbbadása egyik fő feladata Társaságunknak. Tagjaink valamint a fiatalokat összefogó Magonc csoport a kicsiknek és a középiskolásoknak tartott rendhagyó történelmi órák, a felnőtteknek szóló szőlészeti és borászati szakmai bemutatók keretében láttatják és adják át a múlt hangulatát, ahol a korhű megjelenés elengedhetetlen része a bemutató oktatásnak A „Palotás” tánccsoport számos rendezvény keretében mutatta be ezt a nemesi táncot.

A reformkori hagyományokat őrzők valamennyi városi rendezvény alkalmával korhű ruhát öltenek, s a reformkort idéző megújult falak közzé a reformkori élet hangulatát hozzák. A város jó hírét és történelmi szellemiségét országszerte és határainkon túl is elvittük bemutatkozásaink által. Az utazó városunkba érve azonnal megérzi a múlt, és jelen harmonikus ötvözetét. A Balatonnak olyan hangulata van, ami másutt nincs. A víz selymessége, a vitorlások és a hajók látványa…

Célunk, hogy az idelátogató külföldi és hazai vendégek számára még vonzóbbá, csalogatóbbá tudjuk tenni városunkat azzal, hogy korhű ruhákban jelenünk meg városi és egyéb rendezvényeken, melyek Balatonfüred régi fényét segítik visszahozni, és az embereket visszarepíteni egy nosztalgikus, szép korszakba, ahonnét a Tagore sétány vén fái is üzennek, s amely kor dicsőségét hirdetik az ódon falak.

így emlékezik meg Balatonfüredről Pap Gábor arácsi református lelkész is 1861-ben: „Légy üdvözölve szép magyar hazánk tündérvidéke: bájoló Füred!”

Saját kezdeményezésünkből nőtt egyik legjelentősebb rendezvénnyé a május végén megrendezésre kerülő Korok Fesztiválja, valamint az évről-évre több látogatót vonzó a Betlehem állítás. A kezdeményezés, a régi kor megidézése egyre több helyi lakost ragad magával, s évről évre nő a társaság taglétszáma. (Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred)
Hirdetés
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
A Földművelésügyi Minisztérium által 1955-ben útjára indított Országos Borverseny rendezvénysorozat a szőlész-borász szakma meghatározó eseménye. Az elmúlt ötvenhat év alatt nem csak a magyar szőlő-bor ágazat alakult át, hanem az Országos Borverseny életében is jelentős változások zajlottak le. Módosult a nevezők köre. Az egykori állami gazdaságok és termelő szövetkezetek helyét prosperáló, és folyamatosan fejlődő borászatok és családi pincészetek vették át, és menet közben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa - a szőlő-bor ágazat reprezentatív szakmai szervezete - vette át a rendezői feladatokat a minisztériumtól.
2013-ban az országos borversenyt Balatonfüreden rendezik meg május végén 2013-ban az országos borversenyt Balatonfüreden rendezik meg május végén
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának november 28. döntése alapján 2013-ban az országos borversenyt Balatonfüreden rendezik meg május végén, június elején az Annabella Hotelben. Folyamatosan változó világunkban az Országos Borversenyek állandóságot jelentettek és jelentenek a borászok számára. A rendezők legfőbb célkitűzése a hazai szőlő-bor ágazat fejlődésének előmozdítása
Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.12.02. 12:52
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza