Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Balatoni Hajózási Zrt. fejleszti a hajóparkját és a kikötőket

Címkék - Balaton, fejlesztés, Füred, hajó, kikötő, Mahart, Siófok
A Balatoni Hajózási Zrt. fejleszti a hajóparkját és a kikötőket
A Balatoni Hajózási Zrt. közgyűlésén a tulajdonos 22 önkormányzat elfogadta a társaság középtávú stratégiáját, megegyezett egy új telephelyhez szükséges telekvásárlásban, valamint leszavazta Siófok tőkeemelési javaslatát. A hajópark valamint a kikötők fejlesztése az elsődleges cél.

A hajózási társaság legutóbbi közgyűlésén elfogadott stratégia három fő fejlesztési iránya a hajópark illetve a kikötők fejlesztése, valamint a központi telephely áthelyezése.


A közgyűlés jóváhagyta a cég jelenlegi telephelye mögötti 1,6 hektáros terület, a siófoki önkormányzat közvetett tulajdonában lévő hajdani halászati telek megvásárlását, ide költöztetnék át a társaság elavult telephelyét, egyebek közt korszerű irodaépületeket, hajójavító bázist, kikötőt, asztalos- és lakatos műhelyeket létesítve.
Hirdetés1

A tulajdonos önkormányzatok között korábban feszültséget okozott, hogy a cég 200 millió forintot már akkor átutalt a siófoki önkormányzatnak, amikor a közgyűlés még nem adta áldását a telekvásárlási ügyletre. Az eredeti tervet, miszerint Siófok az ingatlan vételárával egyező tőkeemelést hajt végre és ezzel közel ötven százalékos tulajdonrészre tesz szert a hajózási társaságban, többek között Balatonfüred önkormányzata is nehezményezte.

A legutóbbi közgyűlésen az érintett önkormányzatok végül kompromisszumra jutottak az ingatlanvásárlás és a cég stratégiájának kérdésében.

Siófok eredetileg 450 millió forintért kívánta értékesíteni a területét, vállalva, hogy a város az eladási árhoz hasonló nagyságrendben tőkeemelést hajt majd végre. Ezzel a már meglévő 40 százalékos tulajdoni hányada 46 százalékra emelkedett volna. A mostani egyezség értelmében azonban Siófok a telkét olcsóbban, 410 millió forintért értékesíti, az összeg több mint felére pedig öt éven át tartó részletfizetési lehetőséget ad, vagyis nem lesz egyelőre tőkeemelés, és nem változnak a tulajdoni hányadok.

A hajózási társaság jelenlegi, part menti telephelyének része egy kisebb mesterséges sziget, ami a kiemelt üdülőövezet egyik legértékesebb területe. A város rendezési terve üdülőövezetként tartja nyilván, és a jelenlegi környezetvédelmi elvárásoknak nem megfelelő ipari területként sem kaphat hosszú ideje építési engedélyt, így fejlesztési lehetőségei igen korlátozottak. A sziget két pontján található vízleeresztő, valamint hajózási zsilip elavult, felújításra szorul.

A cég régi telephelyéről Balázs Árpád, a hajózási társaság felügyelőbizottságának elnöke, egyben Siófok polgármestere azt mondta, hogy ez a cég várhatóan több évig eltartó költözése után is a tóparti önkormányzatok tulajdonában marad.

Halmos Gábor a hajózási társaság vezérigazgatója a megüresedő ingatlannal kapcsolatban korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a régi telephely a jövőben lehetővé tenné a cég siófoki vitorláskikötőjének bővítését, amiről már előzetes tervek is készültek. A kikötőhelyek iránt ugyanis évek óta nagy a kereslet. (MTI)
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.10.17. 12:41
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza