Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Balatoni korona terveit a résztvevő települések polgármesterei jóváhagyták

Címkék - Balaton, Balatoni-korona, fizetőeszköz, jóváhagyta, pénz, polgármester, résztvevő-települések, terv
A Balatoni korona terveit a résztvevő települések polgármesterei jóváhagyták
Balatoni korona elnevezéssel helyi pénzt bocsátanak ki január 1-jétől Veszprémben és térségében
Balatonfüred, Veszprém megye: rövidesen nyomdában a korona - Még idén megkezdik a hamarosan forgalomba kerülő címletek gyártását. Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna.
Rövidesen kézzel foghatóvá válnak azok a tervek, amelyek pár hónappal ezelőtt elkezdtünk a Balatoni korona kapcsán - jelentette be sajtótájékoztató keretében Porga Gyula a média munkatársai, valamint a Balatoni Korona zártkörűen működő részvénytársaság alapítói előtt szerdán délelőtt a városházán. Elhangzott, még ebben az évben megkezdik a Vagyóczky Károly tervezésében elkészült címletek gyártását.

A polgármester kiemelte, akkor lesz működőképes ez a fizetőeszköz, ha minél több helyen elfogadják majd, ezzel kapcsolatban sok munkájuk lesz még január folyamán az önkormányzatoknak, ebben segítségükre lesz a megyei iparkamara, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei képviselete is.
Hirdetés1

Porga Gyula megjegyezte, olyan területről is számítanak vállalkozókra, amely települések nem jelentek meg alapítóként a gazdasági társaságban, de úgy érzik, üzletileg megéri csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez. Elmondta még, az önkormányzatoknak a fizetői oldalon is meg kell jelenniük, a különböző támogatások kifizetésénél reális lehetőségként szerepel a Balatoni korona.

Januárban készül el a készpénz-helyettesítő utalvány, az ünnepélyes forgalomba bocsátást február végére tervezik - mondta Leitold László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, majd ismertette a különböző címletek egyes ismertetőit, valamint a fontosabb biztonsági elemeket.

Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna. A türkiz 1000 forintoson Melocco Miklós Brusznyai emlékműve szerepel, valamint Horváth Balázs portréja. A 2000 forintos címlet jellemző színe a zöld, egyik oldalán a várpalotai vár, másik felületén a Thury várkapitány arcképe lesz.

Az 5000-es - mélykék - utalványon a balatonalmádi Erdőtemplom és dr. Óvári Ferenc portréja látható. A vöröses színű 10 000 koronáson a veszprémi vár és a királyi szoborpár mutatkozik meg, a 20 000-es címleten a Tihanyi-félsziget rajzolódik ki a tó felől az apátsággal, illetve I. András arcképével.
Hirdetés
Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna
A helyi pénznek hármas funkciója is lehet, mondta Porga Gyula: elsősorban élénkíteni foglya a helyi gazdaságot, erősíti, felszínre hozza a lokálpatriotizmust és egyben idegenforgalmi attrakció. Bíznunk is benne, hogy sok turista majd haza viszi a szép bankjegyeket. (Fotó: Penovác Károly)
Balatoni korona Balatoni korona
A hatféle címletű bankjegy Vagyóczky Károlynak, a Magyar Nemzeti Bank művészeti tervezőjének a munkája (ő tervezte valamennyi forgalomban lévő papírpénzünket), s az egyes bankjegyeken Veszprém és környéke nevezetességei, illetőleg történelmi személyiségei láthatók majd. Csatlakozott a kezdeményezéshez Balatonalmádi, Balatonfüred és Várpalota, valamint három környékbeli község, Nemesvámos, Litér és Tihany. Leitold László, a veszprémi székhelyű Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese elmondta: több millió forint értékű kibocsátást terveznek januártól a helyi pénzből. Hozzátette: ehhez az alaptőkét az érdekelt települések önkormányzatai teremtik meg, illetőleg a bank is jelentősebb összeggel száll be az alapításba.
Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese és a balatoni korona Leitold László, a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese és a balatoni korona
A helyi pénz fő funkciója az, hogy adott településen vagy kistérségben plusz forrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban résztvevők számára. A sikeres kibocsátáshoz, forgalomba hozáshoz kellő számú céget, önkormányzatot kell találni, s szintén kellő számú vállalkozást ahhoz, amely ezt fizetőeszközként elfogadja - mondta a pénzügyi szakember. Továbbá, vízjeles papírra készül, UV-pelyhek lesznek a papírban, azon pedig dombornyomás is felfedezhető lesz, s több láthatatlan jelet helyeznek el, amelyek csak UV-fényben "jönnek elő". A bankjegyek különböző színben készülnek.
Januárban készül el a készpénz-helyettesítő utalvány, az ünnepélyes forgalomba bocsátást február végére tervezik Januárban készül el a készpénz-helyettesítő utalvány, az ünnepélyes forgalomba bocsátást február végére tervezik
Az 500-as címleten a balatonfüredi Kossuth-forrás és Jókai Mór portréja lesz látható, jellemző színe a barna. A türkiz 1000 forintoson Melocco Miklós Brusznyai emlékműve szerepel, valamint Horváth Balázs portréja. A 2000 forintos címlet jellemző színe a zöld, egyik oldalán a várpalotai vár, másik felületén a Thury várkapitány arcképe lesz. Az 5000-es - mélykék - utalványon a balatonalmádi Erdőtemplom és dr. Óvári Ferenc portréja látható. A vöröses színű 10 000 koronáson a veszprémi vár és a királyi szoborpár mutatkozik meg, a 20 000-es címleten a Tihanyi-félsziget rajzolódik ki a tó felől az apátsággal, illetve I. András arcképével.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.12.29. 22:15
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
füred
Válasz erre - 2012-01-01 22:55:27 | #597

Szerintem Leitold úr kezében 500 kékfrankos látható. Sopron és környéke.

derpa
Válasz erre - 2011-12-31 09:38:06 | #596

A helyi pénznek hármas funkciója is lehet, mondta Porga Gyula: elsősorban élénkíteni foglya a ...
Kinek a foglya???? Nem inkább fogja..???

Oldal tetejére
Vissza