Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A hírős város Kecskemét, kiemelt szerepet tölt be a 186. balatonfüredi Anna-bálon

Címkék - 186.-balatonfüredi-Anna-bál, André-Kertész-tárlat, Füred, hírős-város, Kecskemét, Vaszary-Villa
A hírős város Kecskemét, kiemelt szerepet tölt be a 186. balatonfüredi Anna-bálon
A hírős város Kecskemét, kiemelt szerepet tölt be a 186. balatonfüredi Anna-bálon
Budapest, Párizs és New York Balatonfüreden - Megnyílt az André Kertész-tárlat, amely a Kecskeméti Fotográfiai Múzeum gyűjteménye
Az idei, sorban a 186. Anna-bál éjféli gálaműsorát a kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara, valamint művésztanárai, Altorjay Tamás operaénekes és Madarász Éva zongoraművész adja.

A hírős város azonban a bál kísérőrendezvényeiben is aktívan közreműködik: a füredi Vaszary Villában Budapest-Párizs-New York címmel a napokban nyílt meg a füredi Vaszary Villában az André Kertész-tárlat, amely a Kecskeméti Fotográfiai Múzeum gyűjteménye.

Az Anna-báli rendezvénysorozatot július 22-én, pénteken 19.30-kor Zombor Gábor és Bóka István, Kecskemét és Balatonfüred polgármesterei együtt nyitják meg, és másnap a báli nyitány köszöntése is kettejük feladata.

A bál kísérőrendezvényeiben Kecskemét szintén aktívan közreműködik. Július 22-én, pénteken 17.30-kor a füredi Kisfaludy Színpadon lép fel a Bohém Ragtime Jazz Band, a Kerek-templom alatti téren kecskeméti hungarikumokkal mutatkoznak be a város jelentős gazdasági szereplői - a Fornetti, az Univer, a Pajor Pálinka - és a Tourinform Iroda. Ezen kívül természetesen ott lesz a Mercedes is, a Vitorlás tér környékén ugyanis egy oldtimert és egy luxusautót mutatnak be.

A Kecskemét és Balatonfüred között megkötött idei megállapodás keretében az Anna-bál kiemelt szerepet tölt be. Az első félévben a hírös város eddig részt vett a Magyar Kultúra Napján, Balatonfüred 800 éves, várossá avatásának 40 éves évfordulóján, a Jókai Napokon, a Balatoni Hal- és Borünnepen. E rendezvények során nagy sikert aratott már az Aurin Leánykar, a Kecskemét Táncegyüttes, Balanyi Károly és Balanyi Zoltán kiállítása, a Forrás folyóirat szerkesztőinek irodalmi matinéja, a gasztronómia területén pedig a Kecskeméti Krisztián és Kovács Sándor világbajnok mesterszakácsok által főzött Jókai díszebéd, valamint a Tanyacsárda csapata, amely a Jókai bablevesfőző verseny győztese lett. Az együttműködés keretében több kiállítás is megnyílik.

Július 9-től látható a füredi Vaszary Villában az André Kertész-tárlat, amely a Kecskeméti Fotográfiai Múzeum gyűjteménye.

- Humanista fényképész, a legjelentősebb magyar fotográfusok egyike. Ösztönös zseni, aki sokak példaképe és mentora - mondta Baki Péter fotótörténész a tárlat megnyitóján, akinek válogatásában a világhírű művész legfontosabb képei közül száz látható a Vaszary Villában. - A Magyar Fotográfiai Múzeum 2010 őszén egy száz alkotásból álló André Kertész tárlatot indított útjára Spanyolországban André Kertész, Fotografías címmel. Az első helyszín Valencia volt, majd Madrid következett. A kiállítás következő spanyolországi helyszíne Zaragozában lesz ez év októberétől, azonban úgy gondoltuk, hogy a magyar érdeklődőknek is kötelességünk bemutatni azt a kiállítást, mely külföldön már sikert aratott - véli Baki Péter fotótörténész, a kiállítás rendezője.

A füredi tárlaton szereplő képanyag egyszerre mutatja be André Kertész életművének száz legfontosabb felvételét, nagy hangsúlyt adva élete három meghatározó helyszínének: Budapestnek, Párizsnak és New York-nak.

- Vajon egyformán látjuk-e a világot? Vajon a távlatunk ugyanaz-e? És vajon ugyanazt látjuk-e bele a képekbe? Arra a szemléletre, arra a látásmódra, amit André Kertész képei mutatnak, nagy szükség lenne az igazi csodáktól megfosztott világunkban - mondta megnyitó beszédében Doncsev András a város alpolgármestere, aki Márait idézve hangsúlyozta: nem szabad belevakulni a valóságba, a csoda itt van a közelünkben. – Az élettelen építményeket is szellemiséggel kell megtölteni. A Vaszary Villa a metafizikai világban is létező hely. Sokkal több, mint egy uniós forrásból felújított egykori hercegprímási nyaraló. Fürednek, ennek a csodaszép városnak kimeríthetetlen sok lehetősége van, csak észre kell venni ezeket - vélekedett Doncsev András.

Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél Kertész műveit méltatva úgy fogalmazott: saját nyugtalanságában tudott egyedit alkotni. Fotóinak története és mélysége van, lüktet bennük az élet. Beszédében párhuzamot vont André Kertész és Márai Sándor élete között, hiszen az író a húszas évek elején szintén megjárta Berlint, Párizst, Olaszországot és a francia főváros mindkettőjüket megérintette. André Kertész képein egyedi látásmódjával mutatja be Magyarországot, a húszas-harmincas években virágzó, pezsgő, ugyanakkor érzékeny Párizs kulturális életétés a tőle oly távol álló New York világát.

A megnyitó után Baki Péter a kiállítás rendezője tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek. A Budapest-Párizs-New York című tárlat szeptemberig látogatható a Vaszary Villában.
Hirdetés1
Hirdetés
A hírös város azonban a bál kísérőrendezvényeiben is aktívan közreműködik A hírös város azonban a bál kísérőrendezvényeiben is aktívan közreműködik
Az Anna-báli rendezvénysorozatot július 22-én, pénteken 19.30-kor Zombor Gábor és Bóka István, Kecskemét és Balatonfüred polgármesterei együtt nyitják meg, és másnap a báli nyitány köszöntése is kettejük feladata.
Idén Kecskemét lesz a díszvendég ... Idén Kecskemét lesz a díszvendég ...
Idén Kecskemét lesz a díszvendég és újra gondoltunk azokra, akik nem jutnak be a bálra, nekik több programot is kínálunk - fogalmazott Bóka István polgármester a bál helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Zombor Gábor Kecskemét polgármestere kiemelte: nagy megtiszteltetés számukra, hogy a bál díszvendégei lehetnek, természetesen helyi specialitásokkal készülnek, olyan előadásokat hoznak, amelyek a nagyközönség számára is nyitottak lesznek. - Újat, szépet és értékeset igyekszünk hozni a bálra- jegyezte meg Zombor Gábor. A sajtótájékoztatón részt vett Kocsis Korinna, a tavalyi bál szépe, aki elmondta: soha nem felejti el az itt szerzett élményeket, a bál óta több rendezvényen is képviselte Balatonfüredet, ezek az alkalmak szintén maradandó élmények számára ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.07.14. 09:34
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza