Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Jókai Mór Emlékház - Az országban szinte egyedülálló író-ház

Címkék - egyedülálló, emlékház, Füred, író-ház, Jókai-Mór, Jókai-villa, múzeum, villa
A Jókai Mór Emlékház - Az országban szinte egyedülálló író-ház
A Jókai Mór Emlékház - Az országban szinte egyedülálló író-ház
Új, enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit a Jókai Mór Emlékház. Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát.

Jókai Mór az 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az Arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit, hírlapi cikkeit. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét eredeti Jókai relikviák közt találja magát, neves írónk íróasztalát megérintve juthat közelebb hazánk egyik legnagyszerűbb korszakához, s egyik legkiemelkedőbb írójának életéhez. Nyitva tartás: 2011. május 1-től 2011. szeptember 30-ig - Hétfő: zárva - Keddtől vasárnapig 10-18 óráig.


Jókai Mór Emlékház Balatonfüred - Története

Jókai Mór író 1870-ben építtette a kora eklektikus stílusú házat, ahol mindig csak nyáron tartózkodott. Az egykori villa ma emlékmúzeum. A villába lépve az egyik oldalon régi táskák, mintha csak most érkezett volna meg a család, a másik oldalon információs pult, az ablakpárkány zugában méternyi, egységesen kötött Jókai-sorozat. Beljebb, az étkezőasztalon friss sárgabarack, a gyerekszobában csokor kerti virágokból, a földön szétszórt játékok.
Hirdetés1

Minden élő, mintha a család elbújt volna a spájzban, csupán a tréfa kedvéért, és bármikor előbukkanhatnak, hogy most már elég a játékból, meg kell beszélni a mai menüt. A dolgozószobában az íróasztal körül Az arany ember szereplői állnak (a villa többek között arról híres, hogy Jókai itt fejezte be ezt a regényét) mint végtelen türelmű szellemalakok, de ők nemcsak a műnek állítanak emléket, hanem a régmúltban itt élt embereknek is. Jókai regényének szereplőit valós személyek után formálta. Jókai mivel a befagyott Balatont soha nem látta - a rianás híres részletét csak képzeletéből, illetve mások elmeséléséből teremtette meg.

Mit csinált Jókai Balatonfüreden? Hajókázott, csillagot vizsgált távcsövön, gardát sütött parázson, együtt dalolt a társasággal, kertészkedett, gyümölcsöt szüretelt. Nem kedvelte azonban a balatoni fürdést, állítólag úszni sem tudott; a tanuláshoz pedig nem érzett kedvet. Maga mondta, hogy úgy úszik, "mint az öreg fejsze".

Jókai napjai nagy részét íróasztalánál töltötte, ám a napi munka előtt és után szívesen kertészkedett a ház előtti kiskertben, ahol sok szép virág nyílt, köztük híres rózsái, melyeket maga oltott és szemzett.

Hol találod? Balatonfüred, Honvéd u. 1.
Hirdetés
A Jókai villa hálószobája A Jókai villa hálószobája
Minden élő, mintha a család csak lement volna egyet sétálni a vízparthoz.
A dolgozószoba A dolgozószoba
A dolgozószobában az íróasztal körül Az arany ember szereplői állnak (a villa többek között arról híres, hogy Jókai itt fejezte be ezt a regényét) mint végtelen türelmű szellemalakok, de ők nemcsak a műnek állítanak emléket, hanem a régmúltban itt élt embereknek is.
A Jókai villa Balatonfüreden A Jókai villa Balatonfüreden
A villa egyik szobája A villa egyik szobája
Csodálatosan berendezve, teljesen korhűen. Az ember szinte a régmúlt időkben érezheti magát, mintha egy időutazáson venne részt.
Jókai emlékház a felújítás elött Jókai emlékház a felújítás elött
A felújítás előtt még nem készült el, a mára oly csodálatosan kialakított, megtervezett kert. Teljesen felújították a múzeumot kívül, belül egyaránt.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.19. 14:54
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza