Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A király beszéde - Színes, feliratos, angol filmdráma + Filmelőzetes

Címkék - A-király-beszéde, Balatonfüred-mozi, beszéd, feliratos-angol-filmdráma, film, király
A király beszéde - Színes, feliratos, angol filmdráma + Filmelőzetes
A király beszéde című film a Balatonfüredi moziban
A dadogós angol király négy Oscart kapott, fantasztikusan jó film lett. Így az Oscar-gálán tarolt is mindent. A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe.

Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt - igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani.

Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

A király beszéde - Színes, feliratos, angol filmdráma

  • Eredeti cím: The King s Speech
  • Rendező: Tom Hooper
  • Főszereplők: Colin Firth (VI. György király) Helena Bonham Carter (Elizabeth királynő) Geoffrey Rush (Lionel Logue) Guy Pearce (VIII. Edward király)
  • Korhatár besorolás: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (12)
  • Hossza: 118 perc

Szereplők: Guy Pearce (VIII. Edward király), Michael Gambon (V. György király), Geoffrey Rush (Lionel Logue), Derek Jacobi (Cosmo Lang érsek), Roger Hammond (Dr. Blandine Bentham), Timothy Spall (Winston Churchill), Anthony Andrews (Stanley Baldwin), Jennifer Ehle (Myrtle Logue) ...

Munkatársak - Forgalmazó: Budapest Film, Forgatókönyvíró: David Seidler, Producer: Iain Canning, Producer: Emile Sherman, Producer: Gareth Unwin, Zene: Alexandre Desplat, Operatőr: Danny Cohen, Vágó: Tariq Anwar, Látványtervező: Eve Stewart, Jelmeztervező: Jenny Beavan,
Hirdetés1


A király beszéde - Filmkritika

A világért nem akarom megbántani Colin Firth népes rajongótáborát, de az ő igazi specialitása és legfőbb tehetsége, ha karót nyelt, de könnyen zavarba hozható figurát kell eljátszania, így első blikkre a dadogós király szerepét mintha rá szabták volna.

A kép persze jóval árnyaltabb, különben miért is lenne a rengeteg kritikai elismerés, számtalan jelölés és felhalmozódó díj. York hercege, a későbbi VI. György brit király, II. Erzsébet királynő apja nem az a klasszikus kékvérű arisztokrata, hanem kétségektől gyötört, érzékeny, de dühkitörésekre is hajlamos ember. Dadogása, amely a nyilvánosság előtt gyakorlatilag lehetetlenné teszi, alkalmasságát is megkérdőjelezi a trónra. Az udvari orvosok tehetetlenek, így felesége unszolására végül egy színészi ambíciókat dédelgető, de szintén saját korlátai között vergődő ausztál beszédterapeutához fordul.

A két férfi közös munkája, majd barátsága adja a My Fair Ladyre sokban emlékeztető történet gerincét. Az eredményt tudjuk: nagy csavar nincsen, az új király elmondja beszédét, persze hiba nélkül, mégis végig lehet izgulni a kétórás játékidőt, amely egyáltalán nem tűnik hosszúnak - és ez a jó film legfőbb ismertetőjele! Colin Firth talán sosem volt még ilyen jó - nem véletlenül kapott Golden Globe-ot az alakításért -, de a minden részletében parádés filmet a mindig zseniális Geoffrey Rush (A Karib-tenger kalózai-trilógia) és a hasonlóan remek Helena Bonham Carter (Harcosok klubja) viszi el a hátán. - Forrás: www.est.hu - A király beszéde


Könyv vásár - A király beszéde - Hol veheti meg a könyvet?

Hollywood mindig is két kézzel kapkodott a különleges, valós sztorik után. A filmeket azonban sokszor megelőzik az extrém történeteket feldolgozó könyvek, amelyeket leginkább a kasszasikerek premierje után kapkodnak el, ám nem feltétlenül gyengébbek, mint mozis társaik. A könyvet ide kattintva vásárolhatja meg.

"A király beszéde" megdöbbentő bepillantást enged egy privát világba. Soha ilyen személyes képet nem rajzoltak még a brit monarchiáról - annak legmélyebb válsága idején - egy ausztrál közember szemszögéből nézve, aki büszke volt rá, hogy szolgálhatja - és megmentheti - királyát.

Lionel Logue és VI. György nem mindennapi kapcsolatának izgalmas történetét, vagyis azt, hogyan mentette meg egy ember a brit monarchiát, Logue unokája írta meg nagyapja naplójegyzetei és archív dokumentumai alapján.
Hirdetés
A király beszéde a balatonfüredi moziban - 2011. június 22. (118 perc)
A király beszéde (The King´s Speech) angol-amerikai dráma, 2010, magyar feliratos filmelőzetes. A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe ... Érdemes megnézni ezt a fantasztikusan jó filmet, kihagyhatatlan.
A király beszéde a brit nézők körében is diadalt aratott
A király beszéde a brit nézők körében is diadalt aratott
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.22. 17:08
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza