Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Vaszary Villa Balatonfüreden - Az egész család számára tartalmas szórakozást ígér

Címkék - Balaton, Balatonfüred, Füred, kultúra, látnivaló, Vaszary-Villa
A Vaszary Villa Balatonfüreden - Az egész család számára tartalmas szórakozást ígér
A Vaszary Villa Balatonfüreden - Az egész család számára tartalmas szórakozást ígér
A Vaszary Villa, Balatonfüred egyik kulturális ékköve - Élvezd a művészetet, a felújított Vaszary Villában! A Vaszary Villát Vaszary Kolos építette, aki esztergomi érseki címéről lemondva, haláláig, 1915-ig élt Balatonfüreden álló nyaralójában.
Vaszary, aki Keszthelyen született, azaz a Balatonhoz születésétől kötődése volt, Balatonfüreddel még Pannonhalmi apátként került kapcsolatba, amikor a rend tulajdonában lévő fürdőt rendbe hozatta.

A villában a folyamatos kiállítások mellett számos irodalmi, zenés és előadói est kap helyet, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében.

A Vaszary Villa az egész család számára tartalmas szórakozást ígér, a gyermekeknek szóló tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hat éves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik.

Nyitva tartás - 2011. május 1-től 2011. szeptember 30-ig, Hétfő: zárva, Keddtől vasárnapig 10-18 óráig.
Hirdetés1


Vaszary Villa Balatonfüred - Története

A Vaszary villa építésének munkálatai 1891 őszén, Vaszary Kolos főapátsága idején kezdődtek meg. A pannonhalmi levéltár két historizáló stílusú, neobarokk villatervet őriz. Egyikük egy reprezentatív, tornyos változatot, míg a másik visszafogottabb megoldást mutat. A megvalósult épület a toronnyal készült terv egyszerűsített változata.

Az épület 1892 nyarára lakhatóvá vált. A villa a Balaton felé kétszintes, háromszakaszos loggiával nyitott, délkeleti sarkát torony hangsúlyozza, keleti oldalához lábakon álló fa- és vasszerkezetű terasz csatlakozott. A villához angolkert-jellegű díszkertet terveztek. Az 1920-as évek végére elkészült a villától délnyugatra, a hozzá csatlakozó, három szintes, historizáló stílusú szárny. Egy ideig honvédtiszti üdülőként funkcionált.

A reformkorban aranykorát élő település egyik legszebb épületét igencsak megviselte a „szovjet megszállás” amikor is egy időre az ingatlan az orosz hadsereg tulajdonába került - szovjet tiszti nyaralóként -, melynek lenyomatát láthattuk sokáig - az 1960-as években egy vasbeton szerkezetű, három emeletes toldalék épület került hozzá -, melyet mára már lebontottak a felújítás során.

Az együttes és parkja 2004 óta műemléki védettséget élvez. A hányattatott sorsú épület, a kiállításoknak otthont adó villa, a 2010-re megvalósult restaurálással és a legutóbbi toldalék elbontásával ismét Balatonfüred egyik legrangosabb, egyik legjelentősebb turisztikai vonzerejévé vált. Címe: 8230. Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

A régmúlttal a városi televízió filmjéből ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amely nemcsak az épület, hanem az építtető, Vaszary Kolos egykori hercegprímás élettörténetét is megeleveníti.
Hirdetés
A Vaszary Villa Balatonfüreden
Egyéves születésnapját ünnepelte a közelmúltban a város egyik új kulturális intézménye, a Vaszary-villa. A Vaszary-villában a nyáron városokkal való együttműködés folytatásaként a Kecskeméti Képtárból érkezik egy gyűjtemény és André Kertész fotóit nézhetik meg az érdeklődők. Az őszi és téli programban kortárs olasz művészek tárlata, valamint Kő Pál szobrászművész kiállítása szerepel a tervek között.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.19. 14:17
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza