Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Vaszary Villában május 11-ig megtekinthető a Silvio Monti kiállítás

Címkék - Balatonfüred, festmény, galéria, kiállítás, művész, Silvio-Monti, szobor, tárlat, Vaszary-Villa
A Vaszary Villában május 11-ig megtekinthető a Silvio Monti kiállítás
A Vaszary Villa
Silvio Monti kortárs olasz képzőművész Vaszary Galériában bemutatott kiállítása a magyar és az olasz múlt egyik legizgalmasabb fejezetére, a 19. századi közös szabadságtörekvésekre reflektál. A tárlat március 14-én este nyílik meg - tájékoztatták a rendezők az MTI-t.
A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása után először a Vaszary Galériában látható.

Silvio Monti festményei és szobrai is megtekinthetők lesznek, és emellett a művésznek a galériában nagyméretű, Labirintus című térplasztikája is felépül, amely a 19. század forradalmi mozgalmainak szövegemlékeit, illetve főszereplőinek portréit (Giuseppe Mazzini, Goffredo Mameli, Kossuth Lajos és Petőfi Sándor) jeleníti meg - közölték a szervezők.


Silvio Monti Borgomaneroban született 1938-ban. Olasz, lengyel és osztrák mesterektől tanult, majd 1963-ban indult önálló művészi pályája. Első önálló kiállítását 1962-ben rendezte Londonban, melyet Párizs, Brüsszel, Dublin, Beirut, Róma, Bayreuth, Genf, Bologna követett. Nevezetes fejezete munkásságának találkozása a híres komponistával, Angelo Branduardival, akinek népzenei és "régi zenei" ihletésű lemezeit illusztrálta.
Hirdetés1

A tárlat március 15-től május 11-ig tekinthető meg.
Hirdetés
Silvio Monti / Dettaglio evento Silvio Monti / Dettaglio evento
Silvio Monti - Artlife Silvio Monti - Artlife
Silvio Monti kiállítása a Vaszary Villában Silvio Monti kiállítása a Vaszary Villában
Az 1938-as születésű, ma is aktív festő- és szobrászművész nagyon korán ráébredt arra, hogy milyen úton kell járnia. Fiatal éveiben számos európai városban megfordult, Brüsszeltől kezdve Párizson át bejárta Nyugat-Európát, alkotott és élt Wiesbadenben és Dublinban is. Hosszú évekkel ezután - még mindig fiatalon, 30 évesen - tért vissza Olaszországba, ahol a mai napig él és dolgozik. Művészetének egyik legjellegzetesebb állomása volt az Angelo Branduardi-val való együttműködés, melynek során az énekes egyik koncertje “mögé” vetítették Silvio Monti festményeit, melyek kimondottan ezekhez a dalokhoz készültek.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.03.11. 20:25
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza