Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Akár 2-300 ezer forint is, egy-egy vakáció alatt - Detektoros kincskeresővel a Balatonnál

Címkék - Balaton, detektoros-kincskeresés, fémkeresőzés, hogyan-gazdagodjunk-meg, kincsvadászat, nyaralás
Akár 2-300 ezer forint is, egy-egy vakáció alatt - Detektoros kincskeresővel a Balatonnál
A Balaton aranya: egyesek az elveszett ékszerek után kutatnak a tó alján
Gábor egész nap nyugodtan üldögélt a Balatonparton nyugszékében. Amikor este az utolsó fürdőző is kijött a tóból, komótosan felállt, kezébe fémdetektort fogott, fülére fejhallgatót illesztett és besétált a vízbe. Centiméterről centiméterre haladt, miközben a fémkeresővel a víz felett kaszált. A szerkezet pillanatokon belül jelzett, és alig hagyta abba a sípolást. Egy kis idő elteltével Gábor két aranygyűrűvel, egy mobiltelefonnal, egy katonai evőeszközkészlettel és egy lánccal tért vissza a partra.

Hogyan gazdagodjunk meg nyaralás alatt?

Gábor és családja évek óta ugyanoda jár nyaralni, jól ismerik őt, sokszor kérik a segítségét, ha valami eltűnik akár a vízben, akár a parton. Telefonja számtalanszor csörög esténként: reménykedő hangok szólnak bele, ugyan, próbálja már meg Gábor megtalálni elveszett értékeiket, amit a Balatonban, vagy a fűben vesztettek el.

Gábor pedig megy fáradhatatlanul, és az sem zavarja, hogy az elvesztett ékszerek, miegymás mellett kilószámra szedi ki a vízből az eldobált szemetet is. Mindenképpen jól jár, hiszen amelyik órának, láncnak megvan a tulajdonosa, az szépen megfizeti Gábor fáradozásait, ami pedig gazdátlanul marad, mehet az ékszerészhez eladásra.
Hirdetés1

Így aztán Gábor családja sosem aggódik azon, hogy nem lesz elég a nyaralásra félretett pénz, mivel minél többet maradnak a Balatonnál, annál nagyobb összeg - akár 2-300 ezer forint - jön össze az eladott holmikból egy-egy vakáció alatt.


A törvényi szabályozás ...

Fémdetektoros kincskeresők az egész világon tevékenykednek, bár nem mindenki arra használja az okos szerkezetet, mint a fent említett fiatalember: a legtöbben valódi ritkaságokra, értékes kincsekre, a történelem során a földbe került relikviákra vadásznak. Miközben egy fémdetektor megvásárlásához nincs szükség engedélyre, az, hogy hol és milyen feltételekkel lehet(ne) keresgélni, a legtöbb állam esetében törvényileg szabályozott azért, hogy ne lehessen kifosztani a régészeti lelőhelyeket, illetve ne lehessen akár bel- akár külföldön eladni a talált dolgokat, amelyek az adott ország tulajdonát képezik.

Magyarországon a 2001. évi LXIV. számú törvény és a 18/2001 (X. 18) számú NKÖM rendelet szabályozza a régészeti lelőhelyek műszeres felderítését. Ennek értelmében a műszeres keresés - ami régészeti céllal történik - kizárólag a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével végezhető, és csak aktív régész számára adható. Régészeti leletnek számít minden olyan tárgy, amelynek kora 1711 előttre datálható. Ha valaki nem régész, nem kutathat rendeletileg kiemelten, vagy fokozottan védett régészeti területen, ahogy nemzeti park területén sem. A többi helyen elvileg be kell szerezni az adott földtulajdonos / bérlő hozzájárulását a fémdetektoros kereséshez.

Ami előkerül és régészeti lelet, az állam tulajdona, tehát minden megtalálónak be kell azt jelenteni és átadni az adott terület jegyzőjének, vagy a területileg illetékes múzeumnak. Ugyanakkor, ha egy előkerült értékes dologról megállapítható, hogy azt valaki korábban elrejtette, illetve nem lehet azonosítani a tulajdonost, a megtalálónak kötelessége felajánlani azt az államnak, amely vagy díjat fizet a leletért cserébe, vagy a megtalálónak adja a tárgyat.


... és a valós helyzet

A valóságban persze más a helyzet: nálunk és külföldön egyaránt rengeteg az olyan fémdetektoros keresgélő, akik engedély nélkül szedik ki a lelőhelyeken a földből a sokszor valóban értékes, illetve történészeti, régészeti szempontból nagy jelentőségű tárgyakat, hogy azokat akár bel- akár külföldön értékesítsék. Mivel nálunk törvény tiltja a leletkereskedelmet, a Magyarországon ilyen módon előkerülő leletek majdnem teljes egészében külföldön találnak gazdára. Számtalan aukciós oldalon láthatunk erre példákat. Mások otthoni magángyűjteményüket egészítgetik ki ilyen módon.

Ugyanakkor a detektoros társadalom egy része úgy véli, sokat segíthetnének a kincskeresőket finoman szólva nem kedvelő régészeknek, akik gyakran fémdetektor nélkül végzik a munkájukat.


Drágaszáááág!

Az ő véleményüket alátámasztandó, így került elő 2009-ben minden idők legnagyobb angolszász kincslelete, amikor két férfi egy közép-angliai mocsárban fémdetektorral rábukkant a mintegy 1500 darabból álló VII. századi arany és ezüst katonai felszerelésre és komoly - 1,6 millió fontnyi - jutalmat kapott, miután bejelentette a leletet. Bár nem régészeti leletről volt szó, mégis ide kívánkozik Szebenyi István neve is, aki fémdetektorával hadisírok után kutatott a Vértesben, amikor rátalált azokra a fegyverekre, amelyekkel a móri bankrablást hajtották végre, s a “lelet” segítségével a rendőrség eljutott az elkövetőkhöz.

Az biztos, hogy illegálisan kutatni és ki tudja, milyen értékes kincsektől megfosztani bármely országot nemhogy nem etikus, de kifejezetten nagy károkozással járó tevékenység. Ha bárki fémdetektorozásra adná a fejét, kövesse inkább Gábor példáját, aki tulajdonképpen sok embernek segít, és csak akkor értékesíti a talált tárgyakat, ha senki nem jelentkezik azokért.


Ahol lehet, elveszett ékszerek után kutatnak az emberek ...
Hirdetés
Máshol is nagy divatja van a kincskeresésnek Máshol is nagy divatja van a kincskeresésnek
800 milliós kincset talált a 3 éves kisfiú ... James Hyatt egyesült királyságbeli fiú a kincset ráadásul legelső fémkereső expedícióján találta. Ez lehet a kezdők szerencséje. A kisfiú először vágott neki az essexi mezőknek fémdetektorral, és máris óriási értékű kincset talált. A készülék jelzése után James Hyatt elkezdett ásni, és egy aranytárgyat talált a föld alatt, ami állítólag 2,5 millió fontot (több mint 800 millió forintot) ér. Az aranyból készült dobozka vallási tárgyakat rejtett egykor, a szakértők szerint a 16. század elején. Valószínűleg VIII. Henrik családjának valamelyik tagjáé volt a megtalált kincs.
Mindent lehet találni, értéket, kacatot egyaránt, kinek milyen a szerencséje Mindent lehet találni, értéket, kacatot egyaránt, kinek milyen a szerencséje
Régi érmék - Pittyeg a határ: ezüst pénzeket és tárgyakat talált egy fémdetektoros kincsvadász ... Régi érmék - Pittyeg a határ: ezüst pénzeket és tárgyakat talált egy fémdetektoros kincsvadász ...
A Balaton aranya: akár 150 ezer forint egy nap alatt - Fémdetektorral, szörfös ruhában, éjszaka is a tó vizében A Balaton aranya: akár 150 ezer forint egy nap alatt - Fémdetektorral, szörfös ruhában, éjszaka is a tó vizében
Elveszett ékszerek után kutatnak a tó alján. A kincskeresők azt mondják: meglepődnénk, hogy milyen gyakran kerül a kanalukba értékes arany karkötő, gyűrű, nyaklánc. Legnagyobb fogásuk egy 1,5 millió forintos karóra volt. A nap már lement, a fenyvesi vízpart elnéptelenedett. Emberek jönnek szörfös ruhában, kezükben fémdetektor, méretes szűrő, kanalak. Ahol egy órája az utolsó fürdőző kimászott, ugyanazon a lépcsőn besétálnak a vízbe. Már a lejáró körül megkezdődik a munka, a fémkeresővel szélesen hadonászva indulnak el lassan befelé. Csak akkor állnak meg, amikor jelez a készülék. Ilyenkor a gép a hátra kerül, és csobban a nagy merítő kanál, több kilónyit kihasítva a mederből. Az iszapból előbb egy hármashorog, sörös doboz, aztán egy szép gyűrű kerül elő. (pecakunyho.hu)
A staffordshire-i kincs A staffordshire-i kincs
Fémkereső műszerek segítségével találták meg az óriási kincsleletet. Az angliai Staffordshire-ben fellelt kincs körülbelül 1500 darabot számlál amelyek aranyból, ezüstből és drágakövekből készültek, és feltehetőleg a VII. század elején uralkodott Edwin angolszász király tulajdonában álltak. Edwin Northumbria uralkodója volt 616-tól 633-ban bekövetkezett haláláig. A maga idejében a brit sziget egyik legerősebb uralkodója volt, ezért is volt fontos a római katolikus egyháznak, hogy 627-ben felvette a kereszténységet, és hozzálátott, hogy Anglia más részeit is megtérítse, amihez V. Bonifác pápa jelentős segítséget is nyújtott. A közelmúltban megtalált kincs feltehetőleg ennek a segítségnek a részét képezte, mivel az értékes ajándékok megkönnyítették a kisebb területek uralkodóinak meggyőzését.
Izgat a kincs, ha van, ha nincs - A fémkeresők szerint a hatályos törvények inkább gátolják a földben talált fegyverek leadását Izgat a kincs, ha van, ha nincs - A fémkeresők szerint a hatályos törvények inkább gátolják a földben talált fegyverek leadását
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa, egy alezredes arról beszélt, mit kell tenni akkor, ha valaki lőszert vagy fegyvert, illetve utóbbinak látszó tárgyat ás ki a föld alól. Ezek sorsa a törvény által szigorúan megszabott, s teljesen egyértelmű: minél hamarabb le kell őket adni valamelyik közeli őrszobán. E cselekedetért nem jár semmiféle büntetés, pusztán a polgár adatait rögzítik. Ám aki ezt elmulasztja, megbüntetik. Hogy súlyosabban vagy könnyebben, attól függ, mit lelnek nála a rendőrök ... A jelenleg érvényes törvények nem elősegítik, hanem kimondottan gátolják a talált fegyverek leadását. Azokat ugyanis még hatástalanítva sem kaphatja vissza föllelője - minden megy a dunaújvárosi kohóba. Még akkor sincs a legális birtoklásra mód, ha egy világritkaságot vet föl a mély.
Fémkeresővel akár saját kertben is ... Fémkeresővel akár saját kertben is ...
A tulajdonviszony akkor sem egyértelmű, ha saját házunk táján, például a kertünkben elásva találunk értéket. A - talált tárgyat -, ha az muzeális darab, be kell szolgáltatni, igaz, nem nagyon szokás. A tulajdonviszony tisztázására akkor lehet szükség, amikor legalizálni kell a tárgy műkincs vagy régiség eredetét. Például akkor, ha egy galériába kerül a talált kincs, ahol igazolni kell származását. Erre inkább értékes festmények esetén szokott sor kerülni, pénz, bútor és más használati tárgy esetén ritkábban. A talált tárgy akkor kerül a jog szerint a megtalálóhoz, ha az illető mindent megtett a tulajdonjog tisztázásáért, és ha a jogos tulajdonos egy évig nem jelentkezett a jussáért. A bonyolult folyamatot ritkán csinálják végig, inkább egyszerűbb (és nem teljesen legális) módszereket alkalmaznak. Amennyiben nagyobb értéket találunk új ingatlanunk pincéjében, esetleg kertünkben ásva, azt fel kell ajánlanunk az államnak. Amennyiben igényt tart rá (miért ne tenné), akkor csak megtalálói díj jár nekünk, ennek értékét jogszabály rögzíti.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.08.26. 17:48
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
hrych györgy
Válasz erre - 2013-09-15 15:47:12 | #2006

Hrych György
A Kárpát medence az idők folyamán rengeteg népnek adott otthont.Pont ezért sokan megkívánták a gyönyörű adottságú területet.Emiatt népek jöttek,mások pedig mentek.Abban a reményben,hogy vissza tudnak jönni sokak elásták a kincseiket,értékeiket.Természetesen az akkori brutális világban ez nem sikerül mert meghaltak,vagy meghaltak! Így ma bárhol ásunk hazánkban valamilyen kincsre bukkanunk.
Most láttam az M1-en egy riportot a fémkeresővel kutató emberekről.Sajnos sokan vannak akik a mai világban az annyukat is eladnák.Ezért rengeteg kincs,mint a Seuso kincsek és még rengeteg amiről nem tudunk valahol egy külföldi magángyűjteményében landol.
Természetesen vannak tisztességes nem seftelő kincskeresők is akik még a régészeknek is segítenek.
Az az elvetemült ötletem támadt,hogy hozzunk létre egy múzeumot ami csak és kizárólag a kincskeresők által talált értékeket mutatja be.Mindezt úgy képzelem el,hogy az állam tisztességes összegért megvásárolja a kincskeresők által fellelt értékeket.
Hogy ez kinek,és miért jó?
Jó az államnak,mert olyan hihetetlen dolgok kerülhetnek még elő,hogy a világnak tátva maradna a szája.(Attila koporsója )Így egy a világon ELSŐ és egyedülálló múzeum hatalmas túrista tömeget vanzana,fellendítve az idegenforgalmat.(szálodák,éttermek,új munkahelyek stb.)Mondhatnám ez közérdek.
És nem utolsó sorban azok a kincskersők akik eddig külföldre csempészték az értékeinket csatlakoznának a legális kutatáshoz.Minden ember pénzből él,van családja akit el kell tartani.Ha ezért pénzt kap,és elégedett nincs fű alatt eladás,mert a múzaumban a kiállított tárgy leírása mellett a kincskereső neve is felkerülne.Ez egy egészséges versenyt eredményezve,betartva egy etikai kodex határait.Természetesen akik seftelnek azokra a mostani törvények hatványozott büntetése várna.
Hangsúlyozom ha az állam felismeri ennek az óriási jelentőségét bolond lenne bárki kockáztatni.Jutalmazni vagy büntetni,ilyen egyszerű! Mindehhez persze változtatni kell a gondolkodásunkon és az ide vágó jogszabályokon is.
Arra gondolsz,hogy ez egy rossz ötlet,mert boldog boldogtalan elkezdene konrollálatlanúl ásni?Itt van a kodex,mely írott és íratlan szabályokat állít fel.
És az jó ha a hazánk területén fellelhető kincseket kézen-közön tovább örökre eltüntetnek úgy,hogy még nem is tudsz róla?A Seuso kincsek csak a jéghegy csúcsa lehet!!!Erre is gondolj.
Így nem túlzás azt mondani,hogy a Nemzet Aranya itt hever a lábunk alatt.Csatlakozz,hogy a miénk maradhasson.
Elsősorban építő jellegű hozzászólásokat várok,ill.egyfajta kis mozgalmat ennek a nemes célnak az eléréséhez .Köszönöm a figyelmedet

Oldal tetejére
Vissza