Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Az Anna-bál hagyománya - Ma, 187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden + Dalszöveg

Címkék - 1825-július-26, Anna-bál, Anna-Grand-Hotel, Anna-Krisztina, bál, Balatonfüred, hagyomány, herendi-porcelán, kultúra, szívhalászat
Az Anna-bál hagyománya - Ma, 187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden + Dalszöveg
Az Anna-bál hagyománya
2012. július 28. Balatonfüred - Ma, szombaton 187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében a nevezetes Anna-bált. Az idei díszvendég a Balaton-parti város horvát kulturális partnere, Opatija (Abbázia), a mulatság fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A 187. Anna-bál Balatonfüreden

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére.

Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, az 1848–49-es szabadságharc későbbi aradi vértanújával. Az idén is átadják a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.
Hirdetés1

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt. Ennek a dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyek mindegyike egyedi, s minden évben más - az idén indiai vízzöld - színben készülnek, ezeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készíti.

A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild és Apponyi díszítéssel.

A bál előtti napon rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt néhány évvel ezelőtt újították fel, a lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetén ülnek, s a szíveket merítőhálóval foghatják ki.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városban, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Az Anna-bál alkalmából rangos kulturális programok várják az érdeklődőket, többek közt a bált megelőző napon a Magyar Állami Operaház szervezésében ingyenes operagálát rendeznek. A díszvendég Opatija specialitásokkal is készül az eseményre, így horvát női vokálkar adja az éjféli gálaműsort. A szokásokhoz híven Balatonfüred városa meghívta a bálra azokat a balatonfüredi lányokat is, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat, s akik számára ingyenes a belépés.


187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében a nevezetes Anna-bált ...

Előző cikkünkből: A füredi Anna-bálon című Magyar nóta szerzője Zerkovitz Béla + Dalszöveg + Videó
Hirdetés
Nosztalgia Zenekar: A füredi Anna-bálon -Szerző: Zerkovitz Béla
A füredi Anna bálon szól a zene szó, Lesz is ottan dínom-dánom, szép muzsika szó, Ketten ültünk egy asztalnál, ő és én magam, Nem is szóltunk mi egymáshoz, nem is volt szavam, Egyszer aztán asztalunkhoz jött a vén cigány Megkérdezte: Mi a nótád édes kicsi lány? De a kislány halkan csendben csak ennyit felelt: Nincsen nótám és a nótát nem is szeretem. Akinek nótája nincsen annak szíve sincs, Ha nem hiszel a nótában szívedbe tekints, Lesz egy fiú kinek nevét titkolni fogod, És ahol majd senki se lát, meg is siratod ...
A füredi Anna-bálon - Szentendrei Klára
... Egyszer aztán hallottunk egy igen nagy csodát: Gazdag úrfi vette el az édes kicsi lányt, Fehér kocsi várta őket a templom előtt, Nem is láttak a faluban ilyen esküvőt. Kilenc szobás palotába vitték az új párt, Körülöttük a sok szolga lábujjhegyen járt, De a kislány így sem boldog, könnyes a szeme, Mert a kertből felhangzik az ismerős zene: Akinek nótája nincsen ... Messze földre mentem én, hogy elfeledjem őt, Búcsúzóul megállok a fogadó előtt, Benézek és mit látok a tomboló tanyán? Az édes kislány játszotta egy kopott zongorán: Akinek nótája nincsen ...
A füredi Anna-bálon ... A füredi Anna-bálon ...
Ma rendezik meg Balatonfüreden a 187. Anna-bált. Igaz a jegyárak nem olcsók, mégis szinte egy pillanat alatt elkapkodták az árusítás kezdőnapjától. Így ha valakinek most jutna eszébe meglátogatni a bált, már csak mint külső nézelődő teheti meg, bár a rendezvény még úgy is élményszámba megy. 'A füredi Anna-bálon szól a zene szó ...' És bizony hiába a budapesti Anna-bál, az eredeti mégiscsak a füredi ... Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. Az első bált követően, a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály. A bál még Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette.
A bál szépei egykor (Fotó: mult-kor.hu) A bál szépei egykor (Fotó: mult-kor.hu)
A bál helyszínéül a szemet gyönyörködtető Anna Grand Hotel szolgál A bál helyszínéül a szemet gyönyörködtető Anna Grand Hotel szolgál
A négycsillagos Anna Grand Hotel, Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. A Balaton-part a híres Tagore sétánya 100 méterre található a szállodától, északról pedig a füredi kiserdő határolja az 1,7 hektáron fekvő épületegyüttest. Az Anna Grand Hotel 100 darab különböző típusú és méretű szobája a több, mint 200 éves klasszicista stílusú épület falai között biztosítja vendégeinek a kényelmet.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.28. 08:47
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza