Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Az Esterházy kastélyt szívkórházzá alakítják Balatonfüreden

Címkék - Balatonfüred, bővítés, Esterházy-kastély, Füred, kórház, magánberuházó, szívkórházzá-alakítják
Az Esterházy kastélyt szívkórházzá alakítják Balatonfüreden
Gróf Esterházy Károly (1725–1799) uradalmának része volt a balatonfüredi "Esterházy kastély" nyaraló
Felújítják és átalakítják a balatonfüredi, egykori Esterházy kastélyt. A magánberuházó 40 ágyas szívkórházat alakít ki az épületben. A terveket ma tárgyalta és hagyta jóvá a Műemléki Tanácsadó Testület.
Jelentős mértékű bővítéssel építik át és újítják fel a balatonfüredi, Táncsics M. u. 1. alatti egykor Esterházy kastélyt. A magánberuházó igényes, magas színvonalú 40 ágyas magánkórház létesítét tervezi az épületben. A terveket ma tárgyalta és hagyta jóvá a Műemléki Tanácsadó Testület.

Gróf Esterházy Károly váci, majd egri püspök pápa-ugod-devecseri uradalmának része volt az a kis vízparti telek, amelyre a püspök, nagybátyja, gróf Esterházy Kázmér kancellár számára 1782-ben egy földszintes kis nyaralót építtetett. 1834-ben épülhetett egy első emelet az ekkor már szállodaként (melléképületével vendéglőként) működő épületre.

A második emeletet 1943-44-ben emelték, és alakították ki a két épület - egykori kastély és a vendéglő - homlokzatának egységes neobarokk jellegét.

A rendszerváltást követő privatizáció után magántulajdonba került főépület az elmúlt évtizedben elhanyagoltan, üresen állt.
Hirdetés1
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.29. 15:39
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza