Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Az idei szezonban is jó eredményeket vár a magyarországi turizmus

Címkék - Balatonfüred, idegenforgalom, ITB, kiállítás, nemzetközi, turizmus, vásár, vendéglátás
Az idei szezonban is jó eredményeket vár a magyarországi turizmus
Ismét sok kiállítóval és attrakcióval mutatkozott be Magyarország a világ legnagyobb idegenforgalmi vásárán, a berlini nemzetközi turisztikai börzén (ITB), és a szakma várakozása szerint a tavalyi kiemelkedően jó év után is tovább emelkedhet a legfontosabb piacról, Németországból Magyarországra látogató turisták száma.

Magyarország a vasárnap véget ért vásáron az utóbbi évekhez hasonlóan egy több mint 300 négyzetméteres standdal vett részt.


A számos díjjal jutalmazott nemzeti stand látványelemei a vízkincsre irányítják a látogató figyelmét, a legnagyobb sikere azonban a bűvöskocka bemutató mellett a borkóstolóknak és táncbemutatóknak volt az utolsó két napon, amikor a nagyközönség előtt is megnyitották az elsősorban a szakmának szervezett kiállítás csarnokait.
Hirdetés1

A ITB leghosszabb sorát viszont a nemzeti stand kürtőskalács élménykonyhája előtt lehetett látni. A magyar különlegességet kínáló pultnál még a zárás előtt is több tízméteres sor kígyózott.

A kiállítók a szakmai visszajelzésekkel is elégedettek voltak, és különösen a német üzleti partnereikkel folytatott tárgyalásokon tapasztaltak nagy érdeklődést. Az idei ITB igen eredményes volt, így "jövőre is biztos jelen leszünk" - mondta az egyik kiállító, egy hévízi szálloda képviselője az MTI-nek.

Kétmilliót is meghaladó vendégéjszakával Németország messze a legfontosabb küldő piac a magyar idegenforgalomban, és az utóbbi 4-5 év munkája kezd beérni - tette hozzá Mezősi Csilla, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) németországi és svájci képviseletének vezetője, kiemelve, hogy a legfőbb cél a minőségi szolgáltatások erősítése és a vendégkör fiatalítása.

Magyarország a fesztiválturizmustól az egészségturizmusig egyre több területen kínál minőségi szolgáltatást versenyképes áron. Például a Sziget fesztiválon tavaly 150 százalékkal több német hetijegyes vendég volt, mint 2013-ban, a gyógyszállodákban pedig 6,2 százalékkal emelkedett a külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma, akiknek körében a németek alkotják a legnagyobb csoportot 23 százalékos aránnyal - mutatott rá Mezősi Csilla.

A turizmus valamennyi ágazatát együttvéve a német vendégek száma 4,7 százalékkal emelkedett tavaly, a tartózkodási idő pedig a legfrissebb - a január-szeptemberi időszakra vonatkozó - adatok szerint 19,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A német utazásszervezők az idén további emelkedésre számítanak és bővítik kínálatukat. Az egeszségturizmusban piacvezető Fit Reisen például a 2013-ben regisztrált 20 százalékos növekedés után 2014-ben újabb 25 százalékos bővülést ért el a magyarországi forgalmában - mondta az MT képviseletvezetője.

A minőségi szolgáltatások iránti kereslet növekedését mutatja egyebek között, hogy a nyaralóházak és apartmanok kiadásával foglalkozó legnagyobb cég, a Novasol kínálatából villámgyorsan eltűnnek a legmagasabb kategóriájú ajánlatok. A társaság tavaly százalékosan kétszámjegyű növekedést ért el Magyarországon, és a január-februári foglalások alapján a trend az idén is folytatódik - mondta Mezősi Csilla.

Magyarország az ár-érték arányt tekintve rendkívül versenyképes. A Bank Austria számításai szerint például 100 euróért 180 euró értékű turisztikai szolgáltatáshoz lehet jutni Magyarországon, míg az egyik vezető német hírportál, a welt.de szakíróinak kalkulációja alapján a magyarországi üdülés az idén 5,2 százalékkal kedvezőbb áron érhető el, mint tavaly - emelte ki a képviseletvezető.

A magyar piac iránti bizalmat jelzi az is, hogy a hévízi repülőtérre charterjáratokat szervező német társaság tavaly már 5 városból - Berlin, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf, Friedrichshafen - utaztatott vendégeket a Balatonhoz, és az idén a svájci Zürichből is indulnak majd járatok - mondta Mezősi Csilla.

Az ITB-n 188 országból 10 096 kiállító vett részt, az ötnapos vásárra 175 ezren látogattak el, köztük 115 ezer szakmai vendég. A szervezők becslése szerint a rendezvényen 6,7 milliárd euró értékben kötöttek üzleteket, ami 200 milliós emelkedés a tavalyi 6,5 milliárdhoz képest.
Hirdetés
Berlini nemzetközi turisztikai börze Berlini nemzetközi turisztikai börze
Az ITB megnyitója alkalmából tartott tájékoztatón kiemelték, hogy Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek száma 2014-ben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az általuk a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma pedig továbbra is meghaladja a 2 milliót.
Hévíz repülőtér Hévíz repülőtér
Nyitvatartás Április 1-től Október 26-ig Hétfő - Péntek 09:00 - 18:00 óráig Szombat 09:00 - 21:00 óráig Vasárnap 09:00 - 18:00 óráig
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.03.09. 11:24
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza