Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Bajnai Gordon Balatonfüreden - Gazdaságpolitikai értelemben bűn, hogy a kormány megtiltotta a nyugdíj melletti munkavégzést

Címkék - állás, Bajnai-Gordon, Balatonfüred, Együtt-PM, idős, munka, nyugdíjas
Bajnai Gordon Balatonfüreden - Gazdaságpolitikai értelemben bűn, hogy a kormány megtiltotta a nyugdíj melletti munkavégzést
Gazdaságpolitikai értelemben bűn, hogy a kormány megtiltotta a nyugdíj melletti munkavégzést - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője egy balatonfüredi konferencián vasárnap.
Az időskorúak nem terhet jelentenek, hanem a nemzet tartalékát - mondta Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség ajánlata az idősödőknek című előadásában.

A Nyugdíj- és időskor kerekasztal-konferencián a szövetség vezetője azt ígérte, ha lehetőséget kapnak rá, 2014 után az idősek élettapasztalatára, bölcsességére építenek, partnernek kérik fel ezt a korosztályt.

Bajnai Gordon két azonnali intézkedést tervez, ha pártja kormányra kerül: megváltoztatják a szabályt - mondta -, amely megtiltja a nyugdíj melletti munkavállalást, és megszüntetik a szociális temetést.
Hirdetés1

Gazdaságpolitikai értelemben bűnnek nevezte, hogy a nyugdíj melletti munkavégzést a kormány megtiltotta, indoklásul hozzáfűzve, az ország nem engedheti meg magának ezt a luxust, amikor munkára, tudásra van szüksége.

Az elvándorlásról szólva azt mondta, az országot elhagyók munkája, értékteremtése hiányzik a GDP-ből és hiányzik a nyugdíjrendszer fenntartásához is. Tájékoztatása szerint az Együtt-PM szövetség 2014 után meghirdeti a Gyere haza, maradj itthon! elnevezésű programját, ami a fiataloknak és időseknek egyaránt érdeke.

Kijelentette: ha lehetőséget kapnak rá, 2014 után az egyik nagy feladatnak azt tartja, hogy nem kapkodva, hanem az idősekkel és a fiatalokkal konzultálva megoldást találjanak a nyugdíjrendszer fenntartására. Középtávon olyan nyugdíjrendszert szeretnének létrehozni, amely minimális megélhetést mindenkinek biztosít.

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt is szeretné elérni, hogy az idősödők is kapcsolódhassanak a képzésekbe, a kormányzat pedig támogassa azokat a speciális munkaformákat, amelyek társadalmi hasznot hoznak. Ezenkívül visszaállítaná a bizalmat a nyugdíjrendszer iránt, átláthatóvá tenné az egészségügyi rendszert, és nagyobb megbecsülést szerezne az idősekkel foglalkozó szakembereknek.

A rokkantnyugdííakról szólva kifejtette: sok rokkant embert alázott meg a kormány által bevezetett új rendszer, ezért a túlkapások gyors korrekciójára, felülvizsgálatára lehetőséget kell adni, ugyanakkor a fogyatékkal élők számára munkalehetőséget kell biztosítani.

A pártok közötti választási egyezségről azt mondta: minden ellenzéki párt felelős a politikájáért és azért, hogyan vesz részt az együttműködésben. Nem zárnak ki senkit, a kormányváltó szövetségben mindenki megtalálja a helyét - mondta.

Amikor MSZP-vel egyezséget kötöttek, figyelembe vették, hogy mások is jönnek még, egyéni választókerületekről mondtak le, hogy az MSZP másokkal is tárgyalhasson - magyarázta Bajnai Gordon. Véleménye szerint ha mindenki a győzelem ügyét tartja szem előtt, önmérsékletet tanúsít, és személyes ambícióit háttérbe szorítja, a széles kormányváltó szövetség létre fog jönni.

Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén egyezett meg arról, hogy külön listán indulnak a választáson, és 75 körzetben a szocialista párt, 31-ben pedig Bajnai Gordon pártja indít jelöltet.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: az MSZP-vel kötött egyezség "hatástalanítja azt az aknát", amelyet Orbán Viktor "a választási rendszerbe telepített": a miniszterelnök olyan rendszert alakított ki, amelyben a felek összevesznek. "Mégis megállapodtunk, mert tudjuk, mi a felelősségünk" - hangsúlyozta.

Alapelv az MSZP-vel kötött megállapodásban, hogy nem nyitják újra a kettős állampolgárság és a határon túliak szavazati jogának kérdését, "mert nem kezdünk újra egy háborút" - jelentette ki az Együtt-PM szövetség vezetője.

Bajnai Gordont a tanácskozás színhelye, az Annabella hotel előtt mintegy 20-25 demonstráló várta, "Gordon, nekünk számít a rezsi!", "Vannak, akik élnek-halnak érted" feliratú, egy liba rajzával ellátott táblát emeltek a magasba. Egyikük egy libát tartott a kezében. (MTI)


Bajnai Gordon - Életrajz

45 éves, 4 gyermek édesapja. Baján nevelkedett, a III. Béla Gimnáziumban érettségizett, majd Budapestre jött egyetemi tanulmányokat folytatni. Végzettsége szerint közgazdász, oklevelét a Budapesti Corvinus Egyetem („közgáz”) nemzetközi kapcsolatok szakán szerezte 1991-ben. Egyetemi évei alatt fontos szerepet játszott a diákmozgalomban, valamint az érettségi előkészítő történelem szekcióját vezette. Gyermekkora óta focizik, kapusként ma is igazolt játékos a 43. sz. Építők SE csapatában.

A diploma megszerzése után a Creditum Pénzügyi Tanácsadó cégnél kezdett dolgozni, majd Londonban az EBRD-nél (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) volt ösztöndíjas. Visszatérvén az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél dolgozott, majd a CA IB Értékpapír Rt.-nél dolgozott. Utóbbi cégnél a vezérigazgatóságig jutva, jelentős magyar vállalatok (pl. OTP, Richter) tőzsdei bevezetésében közreműködött. 2000-ben Wallis Rt. vezérigazgatójává nevezték ki, e minőségében 2005-ig működött, majd a Budapest Airport elnöki székébe ült. Közben több nagyvállalat felügyelőbizottságának is tagja volt, így a Graboplast, a Danubius Rádió, a Zwack Unicum és a Rába részvénytársaságoknál is fontos szerepet töltött be.

Politikai szerepet először 2006-ban vállalt, kormánybiztosként az európai unió által támogatott hazai fejlesztések koordinációja volt a feladata. A következő évben önkormányzati és területfejlesztési, 2008-tól pedig gazdasági és fejlesztési miniszterként dolgozott.

A 2008-ban kitört gazdasági világválság Magyarországon politikai válságot eredményezett, mely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásához vezetett. Ezt követően, az akkori kormánypárt MSZP és a kormányt kívülről támogató SZDSZ képviselői, Bajnai Gordont miniszterelnökké választották.

Kormányfőként a gazdasági válság kezelését tekintette fő feladatának. Azonnali kiadáscsökkentő lépéseket tett, a közszférában befagyasztotta a béreket, eltörölte a 13. havi fizetéseket és prémiumstopot hirdetett. Helyreállította a költségvetési egyensúlyt, és a befektetői bizalmat. Az akkorra kritikus helyzetbe került devizahitelesek érdekében banki magatartási kódexet fogadtatott el a pénzintézetekkel. Járulékcsökkentési intézkedéseinek köszönhetően a munkáltatók terhei csökkentek, a munkavállalók jelentős részének pedig nőtt a nettó jövedelme.

A 2010-es kormányváltást követően az üzleti életben tevékenykedett, saját tanácsadó cégében dolgozott, valamint az Egyesült Államokban tanított, meghívott előadóként a John Hopkins Egyetemen tartott előadásokat. 2012. október 23-án a Milla színpadán jelentette be, hogy visszatér a politikába, és a Millával és a Szolidaritással közösen választói mozgalmat hoz létre. Juhász Péterrel és Kónya Péterrel megalapították az Együtt 2014-et, mely 2013. március 8-án párttá alakult, és szövetségre lépett a Párbeszéd Magyarországért Párttal. (Bajnai Gordon)
Hirdetés
Bajnai Gordon Balatonfüreden Bajnai Gordon Balatonfüreden
Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője egy balatonfüredi konferencián vasárnap. (Magyarországon újra válság van. De most nem nemzetközi okokból van válság: ezt a válságot az Orbán - Simicska-rezsim okozta. Megoldani ezért másoknak kell: nekünk, együtt! ... Bajnai Gordon, Hitvallás)
Bajnai Gordon Bajnai Gordon
Bajnai Gordon 2009 áprilisa és 2010 júliusa között a Magyar Köztársaság hetedik miniszterelnöke, ezt megelőzően fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, ezután önkormányzati, majd nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter volt.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.09.09. 15:09
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
bazár01
Válasz erre - 2013-09-26 19:06:44 | #2013

Azért mert csak a Bajnai segg nyalói voltak ott!

nünüke
Válasz erre - 2013-09-10 08:17:12 | #2003

És a rendezvényről miért UTÓLAG kell tudomást szerezni? Ki szervezte, hol hirdette? Vagy agyon kellett hallgatni?

Oldal tetejére
Vissza