Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Bajnai Gordon szerint a Fidesz legyőzhető, bemutatták a Veszprém megyei bal oldali jelölteket

Címkék - Bajnai-Gordon, Balatonfüred, jelölt, megye, Scheiring-Gábor, Veszprém
Bajnai Gordon szerint a Fidesz legyőzhető, bemutatták a Veszprém megyei bal oldali jelölteket
Az elmúlt hetek több időközi választásának eredménye is azt mutatja, hogy a Fidesz legyőzhető, a bajai példa is megmutatta, hogy "nincs okuk az elbizakodottságra" - jelentette ki Bajnai Gordon csütörtökön Balatonfüreden.

Az Együtt-PM szövetség vezetője Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen együtt mutatták be a Veszprém megyei egyéni választókerületek baloldali képviselőjelöltjeit. A négy választókerületben szocialista, egyben pedig az Együtt-PM jelöltje indul.


A sajtótájékoztatón Bajnai Gordon a hétvégi bajai választással kapcsolatos eseményekre utalva azt mondta, hogy az megmutatta, milyen kampányra kell készülni, a "tahóság és a szélsőség politikáját emelte közéleti rangra a Fidesz".
Hirdetés1

Az ország több pontját bejáró jelöltbemutató körút első állomásán - amelyen tucatnyi, táblákkal és libákkal érkező demonstráló is várta a résztvevőket - az Együtt-PM vezetője azt mondta: Baján az ellenzéki jelöltet női mivoltában "a bajai polgármesterhez közvetlenül kötődő portálon" is megalázták, tüntetéseket szerveztek, amelyeket a Fidesz központjából "vezényeltek".

Kubatov Gábor, a "Fidesz pártigazgatójának jobb keze személyesen irányította a hadműveletet", amelyben jobbikos vagy korábbi jobbikos képviselőkkel, párttagokkal működött együtt. Képi bizonyíték van arra, hogy "a Fidesz a lejárató kampányában szélsőjobboldali nagykoalíciót kötött a Jobbikkal" - hangoztatta Bajnai Gordon. Hozzátette, hogy választási csalás alapos gyanúját is felvetik a Baján készült felvételek.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt emelte ki: Magyarországnak a kormányváltó szövetségük jogállamot, jobb életet, fejlődő, növekvő gazdaságot, félelem nélküli életet és jogszerű, jogállami elszámoltatást ígér.

Úgy fogalmazott: folyamatosan újabb botrányok robbannak ki, amelyek azt mutatják, hogy "a Fidesz tulajdonképpen állami szintre emelte és intézményesítette a korrupciót". Egyetlen sikeres cég van Magyarországon, a Közgép, "a földmutyi, a trafikmutyi, a takarékszövetkezetek botránya" után egyre inkább kiviláglik, hogy "ez egy intézményesített, központilag szervezett, maffiamódszerekkel irányított korrupciós mechanizmus" Magyarországon.

"Nagyon durva és kemény kampányra" készülünk, amit a jelöltek azért vállalnak, hogy "Magyarország újra prosperáló, szabad, igazságos köztársaság legyen", amihez kormányváltás kell - jelentette ki Mesterházy Attila.

A sajtótájékoztatón bemutatták és maguk is bemutatkoztak a négy Veszprém megyei választókerület összefogással induló jelöltjei. Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért független országgyűlési képviselője Balatonfüreden indul, Gőgös Zoltán, az MSZP veszprémi elnöke, országgyűlési képviselője a pápai választókerületben méreti meg magát. Pál Béla volt turisztikai államtitkár, korábbi megyei pártelnök Veszprémben lesz jelölt, Horváth József ajkai alpolgármester pedig Ajkán indul a jövő évi országgyűlési választáson.

Kérdésekre válaszolva Mesterházy Attila megismételte a Reutersnek szerdán Bajnai Gordonnal közösen adott interjúban megfogalmazott tervet, hogy kormányra kerülésük esetén lépésenként, feltételekhez kötötten vezetnék ki a különadókat Magyarországon. A bankadót azonban nem kívánják megszüntetni, csupán fokozatosan és feltételekkel csökkentenék azt európai uniós átlagszintre, mert a különadókból ma befolyó 750 milliárd forintos éves bevételt nem lehet egyik pillanatról a másikra ellensúlyozni.

Az MSZP elnöke egy másik kérdés kapcsán elmondta: visszavonatta képviselőtársaival azt az indítványt, amely az E.ON gázüzletág eladásának vizsgálatát célozta a jobbikos képviselők támogatásával, mert az "el lett rontva". Hozzátette, hogy saját nevén új indítványt tett, amellyel már kizárja, hogy jobbikosok csatlakozhassanak hozzá, de továbbra is céljuk, hogy kiderüljön, miért fizetett a magyar kormány "a normálisnál" csaknem kétszer nagyobb összeget az üzletágért. (MTI)

SCHEIRING GÁBOR

SZÜLETETT
· 1981. március 14. Budapest

MUNKAHELYEK
· 2008- Tudományos segédmunkatárs, Politikai Tudományok Intézete, Magyar Tudományos

Akadémia
· 2007-2008 Kutató munkatárs, Védegylet Egyesület
· 2004-2006 Programvezető: Kereskedelem és Fejlődés Program, Védegylet

TANULMÁNYOK
· 2009- PhD @ Sociology, University of Cambridge
· 2008-2009 PhD @ Sociology and Social Anthropology, Central European University
· 2005-2007 MA @ Közgazdász-szociológus, Budapesti Corvinus Egyetem
· 2004-2005 MA @ Sociology and Social Anthropology, Central European University
· 1999-2002 BA @ Közgazdász, Budapesti Gazdasági Fősikola, külgazdaság szak

NYELVEK
· Angol Folyékony (felsőfokú)
· Német Folyékony (felsőfokú)

ÖSZTÖNDÍJAK
· 2009-2012 Cambridge European Trust, ösztöndíj
· 2009-2010 Cambridge Political Economy Society Trust, ösztöndíj
· 2008 Sasakawa Young Leaders Fellowship (SYLFF), ösztöndíj
· 2007 U. of Aberdeen, CINEFOGO Post-Graduate Summer School, ösztöndíj
· 2006 Schumacher College, nemzetközi fejlesztés kurzus, ösztöndíj
· 2004-2005 CEU Alumni Scholarship, ösztöndíj

SZAKMAI ÉS KÖZÉLETI TAGSÁG
· 2010- Galbraith Alapítvány a Politikai Gazdaságtanért, kuratóriumi tag
· 2008- LMP, alapító tag, képviselő, gazdaságpolitikai szakszóvivő
· 2007-2009 Társadalomelméleti Kollégium, Budapesti Corvinus Egyetem, tag
· 2002-2008 Védegylet Egyesület, vezetőségi tag, programvezető

TEVÉKENYSÉGEK
· Kutatás és tanulmányírás: Eddig közel negyven publikációm jelent meg hazai és nemzetközi szaklapokban, folyóiratokban, napi és hetilapokban. 2006-ban az ENSZ megbízásából részt vettem egy felmérésben a vízprivatizáció és a szegénység kapcsolatáról. Kutatásaim és publikációim témái általában gazdaság és társadalompolitikai jellegűek, a szegénységtől kezdve a gazdasági válságra adott lehetséges válaszokon át a fenntarthatóságig bezárólag széles palettán. 2009-től a Camridge-i Egyetemnek vagyok ösztöndíjas doktori kutatója.

· Közélet: 2002-2008: A Védegylet Egyesület vezetőségi tagjaként a szervezet irányítása és fejlesztése mellett számos ügyben vettem részt kezdeményezőként vagy közreműködőként, így pl. a Zengő kampányban, a TB-mentők kampányban, de közreműködtem Sólyom László köztársasági elnökségi kampányában is. A Lehet Más a Politika alapító tagjaként részt vettem a párt létrehozásának előkészítésében, az alapító nyilatkozat szövegezésében valamint a programalkotás egyik műhelyének koordinátoraként közpolitikai állásfoglalások és programok kidolgozásában. A 2010-es országgyűlési választáson a 27. OEVK (Budapest, 18. kerület) valamint az országos lista nyolcadik helyén szereplő képviselőjelöltje voltam, ez utóbbi révén országgyűlési mandátumhoz jutottam.

· Kampányszervezés: 2003-2006: Védegylet Egyesület, Nemzetközi kereskedelem kampány szervezése, rendezvények, sajtótájékoztatók, lobbimunka, szövetség-építés. A program célja a közszolgáltatások privatizációjáról folytatott társadalmi vita előmozdítása, a közszolgáltatások leépítésének megállítása.

· Rendezvényszervezés: 2003: Kultiplex, WTO akciónap, főszervező; 2005-2006: Művészetek Völgye, Zöld udvar, Taliándörögd, főszervező; 2005-2006: Globfeszt – Nemzetközi konferencia és fesztivál a globalizációról, Gödör Klub, főszervező; 2008-2009-2010, Ökopolitikai nyári egyetem, Horány, társszervező.

· Tanítás: Ökopolitika: Zöld politikai gondolkodás (2007-2008), Pázmány Péter Katolikus Egyetem – BCE Társadalomelméleti Kollégium. A két féléves kurzus a zöld politikai filozófiai alapjait járta körbe, valamint keretében készült el a Jávor Benedekkel közösen szerkesztett szöveggyűjtemény.

· Szerkesztés: Eddig négy kötetnek voltam főszerkesztője és társszerzője. Ezek témái a globális szegénység elleni küzdelem, a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság, a közszolgáltatások átalakítása voltak.

· Fordítás és lektorálás: Számos cikket fordítottam és két kötetet lektoráltam.
Hirdetés
MTI Fotó: Nagy Lajos MTI Fotó: Nagy Lajos
Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért független országgyűlési képviselője a balatonfüredi választókerület országgyűlésiképviselő-jelöltje az MSZP és az az Együtt-PM veszprémi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a négy Veszprém megyei választókerület összefogással induló jelöltjeit
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.09.27. 11:29
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza