Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balaton-átúszás 2012. július 7. szombat: Révfülöp - Balatonboglár + Videó

Címkék - 2012, Balaton, Balaton-átúszás, Balatonboglár, Révfülöp, sport-program, úszás, úszó-verseny
Balaton-átúszás 2012. július 7. szombat: Révfülöp - Balatonboglár + Videó
Balaton-átúszás 2011 (Fotó: balaton-atuszas.hu)
Mint minden évben idén is megrendezésre kerül, a harmincadik Balaton-átúszás, ami kedvező idő esetén 2012. július 7-én szombaton kerül megrendezésre. Hagyomány már, hogy az 5.2 km-t a révfülöpi kikötőből indulva, a balatonboglári Platán strandra érkezve kell teljesíteni.

Hogyan és mikor kezdődött a Balaton-átúszás?

Hazánkban ez a folyamat a Szekrényessy Kálmán (1846–1923) nevéhez fűződik. 1880. augusztus 29-én ő úszta át először a Balatont, Siófok és Balatonfüred között. Ez a táv 14 km, Szekrényessy 6 óra 40 perc alatt teljesítette. Az ő nevéhez köthető az első magyarországi, kifejezetten sporttal foglalkozó újság, a „Sport” 1883-as alapítása. A század első felében, a vállalkozók csekély száma miatt, a rendezők a versenytávot 14 kilométerről, 5 kilométerre szállította le. A klasszikus Balaton átúszásokat Siófok, és Füred között 1848-tól, 1967-ig, folyamatosan megrendezték. Ez a verseny a hosszú pályahossza miatt, azonban nem volt alkalmas az amatőr sportolók számára.
Hirdetés1

Az átúszás igazi tömegsporttá alakításának igénye, a Kádár korszag végén vált valósággá. A "Révfülöp - Boglárlele" közötti 5200 méter hosszú pályaszakaszon, 1983-ban rendezték meg a versenyt. A Balaton-átúszás igazi csemege az úszást jól művelők körében. Minden úszásfajta megengedett, az időeredmény nem számít, csak a célba érés.

Az utóbbi években is, több mint kilencezren úszták át sikeresen a Magyar tengert. Az elmúlt nyarakon az időjárás sokszor megviccelte a Balaton-átúszásra vágyókat. Reméljük idén az időjárás megfelelő körülményeket nyújt a verseny megkezdéséhez.


Az érdeklődők és jelentkezőknek szóló információk ...

Nevezni Révfülöpön, a kikötőhöz közeli labdarúgópályán lehet.

 • A nevezés 7.00 órától 13.30-ig tart.
 • A nevezési lap olvasható kitöltése után az általános orvosi vizsgálat alapján alkalmasak indulhatnak.
 • A rajtolásnál, a csuklópánt leolvasása után zuhanyozási lehetőséget biztosítanak.
 • A várható nagy indulószám miatt kérnek mindenkit, hogy óvatosan szálljanak vízbe.
 • A rajt időszak reggel 8.00 órától délután 14.00-ig tart.
 • A táv során átlag 20-30 méterenként álló hajók, motorcsónakok biztosítják az útvonalat.
 • A célban ismét leolvassák a vonalkódos csuklópántot, majd a teljesítők a szponzorok által biztosított kínálatból fogyaszthatnak.
 • A zárt területen belül valamennyien átvehetik a verseny egyedi pólóját, és itt kerülnek kisorsolásra a felkínált ajándékcsomagok is.
 • A kiérkezők itt is számíthatnak orvosi segítségre.
 • A verseny napján a rendezvényre bérelt hajójáratok közlekednek Révfülöp és Balatonboglár között, melyeket menettérti jegyek váltásával vehetnek igénybe.
 • Az utazás a vonalkódos csuklópánttal rendelkezőknek ingyenes.
 • A révfülöpi rajthoz érkezők csomagjait raktározzák.
 • Az általuk biztosított nejlontáskában a minimális ruházatot átszállítják, és azt a célba érkezés után a célterület mellett felállított raktárbázison vehetik át. Értéktárgyak megőrzését és átszállítását nem vállalják

(Ha valaki mégis a csomagjával ezen tárgyakat beleteszi, érte felelősséget nem vállalnak (pl. pénztárca, kocsikulcs, lakáskulcs, telefon, fényképező, ékszerek, stb.)

Az eredményeket a szponzorok jóvoltából a következő formákban érhetik el a versenyt követő hétvégétől a Sárkány Informatikai RT. Internet címén. A pontos elérésekről az átúszáson tájékozódhatnak.

Balatonbogláron délután színvonalas kulturális programok kerülnek megrendezésre a célterület mellett felállított nagyszínpadon

Az időpontváltozást az időjárás befolyásolhatja, ezért a rendezőség a változtatás jogát fenntartja.


Tanácsok az átúszás napjára

Zsírzás: Szükségességét, mértékét az úszás előtt egy órával el kell dönteni. Ha meleg a víz, kb. 24-25 fokos, alig kell zsírzással foglalkozni. Ha hideg a víz, tehát 22 foknál hidegebb, már komolyan kell venni a lezsírozást.

Étkezés: Három órával az úszás előtt bőséges, a szokásosnak megfelelő étkezés nem okozhat zavart, de a túl zsíros és fűszeres ételek nem javasoltak.

Stílus: Táv közben nem javasolt a stílusváltás, ahogy elkezdtük az úszást, abban a stílusban célszerű végighaladni. (balaton-atuszas.hu)


A 2012 évi Balaton-átúszás a kedvező idő esetén 2012. július 7-én szombaton kerül megrendezésre
Hirdetés
Ha szereted a kihívásokat? Balaton-átúszás 2011! Pek-Snack Balaton-átúszás 2011 - Az 5.2 km-es távot Révfülöp és Balatonboglár között lehet leúszni. Aki már próbálta, az tudja, hogy mennyire kellemes érzés a balatonboglári...
Balaton-átúszás 2011 Balaton-átúszás 2011
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.04. 10:37
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza