Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balaton, Balatonfüred - Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon + Videó

Címkék - Balaton, Balatonfüred, Bóka-István, hajózási-szezon, megkezdődött-a-hajózási-szezon
Balaton, Balatonfüred - Megkezdődött a hajózási szezon a Balatonon + Videó
Befutott az első hajó Füredre, az első idei hajójárat, a Szigliget érkezik a kikötőbe - (mti fotó: Nagy Lajos)
Az első idei hajójárat, a Szigliget érkezik a balatonfüredi kikötőbe 2013. március 30-án. Megkezdődött a 167. hajózási szezon a Balatonon. A januári nyolcszázalékos után nem tervez újabb áremelést a Magyar Hajózási Zrt. Idén a siófoki és tihanyi kikötőt újítják fel, és két gyorshajót állítanak szolgálatba a Balatonon - mondta el a vezérigazgató szombaton Balatonfüreden, a hajózási szezont nyitó hajó üdvözlése után az mti-nek.

Horváth Gyula ismertette ...

... a siófoki kikötői projekt harmadik ütemében a keleti részben 200 méteren új mólót építenek, valamint három rondellát, vagyis félkör alakú pihenőhelyet létesítenek.
Hirdetés1

Tihanyban az úgynevezett öregkikötő teljesen megújul, új díszkivilágítást, közműveket és burkolatot kap, a két települést és Balatonfüredet pedig két 25 személyes gyorshajó köti össze. Ezek a beruházások összesen mintegy háromszázmillió forintba kerülnek.

A vezérigazgató szavai szerint ha a két új hajó népszerű lesz, a Balaton más részein is haszanálják majd őket.

Tájékoztatása szerint a hajózási zrt. új kiránduló, várnéző programokkal készül, a fiatalokat bulihajókkal, a kisgyerekeseket pedig kalandhajózással várja, s ha szükséges, év közben is újabb attrakciókkal állnak elő.

A balatoni hajózási szezont hagyományosan az első hajó Balatonfüredre való érkezése nyitja meg: szombaton a Szigliget futott be Siófokról. Szigliget vára díszlövéssel köszöntötte az eseményt.

A kikötőben Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntőjében az összefogást emelte ki, amellyel a tóparti települések együtt próbálnak tenni a Balatonért. Megemlékezett arról, hogy húsz évvel ezelőtt alakult meg a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanács.

Örömmel állapította meg, hogy a tónak magas a vízszintje, s reményét fejezte ki, hogy a szezont a 110 centiméteres legmagasabb szabályozási szinttel kezdhetik.

Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), Siófok polgármestere - jelezve, hogy aznap a vízmérce 100 centit mutatott - azt mondta, jó esély van egy valóban kedvező balatoni szezonra. Szintén évfordulóra emlékezett: 150 évvel ezelőtt jött létre a siófoki fürdőhely, amely mára fürdővárossá vált.

Pálinkás Róbert (Fidesz-KDNP), Keszthely alpolgármestere úgy fogalmazott, az első hajó fogadása az együtt gondolkodás szimbóluma, hiszen a három legnagyobb balatoni település együtt ünnepel, és együtt dolgozik azért, hogy "közös kincsünk", a Balaton megmaradjon, és legalább olyan teljesítményt nyújtson, mint az elmúlt időszakokban nyújtott.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár arról beszélt, hogy a biztonság egyre nagyobb érték. A rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség összefogásával a közös cél az, hogy az Európai Unió legbiztonságosabb üdülőövezete legyen a Balaton; az ehhez szükséges forrásokat a kormányzat biztosítja - jelentette ki.

A balatoni hajók április végégéig péntektől vasárnapig közlekednek, hét közben a nagyobb kikötőkben sétahajók várják az utasokat, május elsejétől pedig megindul a menetrend szerinti hajózás. (mti)
Hirdetés
2013 március 30.: Az első hajó fogadása Balatonfüreden, ünnepség ...
2013 március 30-án hivatalosan is elindult a 167. balatoni hajózási szezon. Az ünnepség az első hajó fogadásával vette kezdetét, a vendégek az ünnepség végén ingyenes sétahajózáson vehettek részt a SZIGLIGET motorossal.
Befutott az első hajó Füredre, megkezdődött a 167. hajózási szezon Befutott az első hajó Füredre, megkezdődött a 167. hajózási szezon
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.01. 22:51
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza