Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatonfüreden rendezték az országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferenciát

Címkék - Balatonfüred, egészségügy-átalakítása, főváros, Füred, konferencia, teljes-káosz
Balatonfüreden rendezték az országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferenciát
Balatonfüreden rendezték meg az országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferenciát
Balatonfüred, 2011. szeptember 8-10.: XIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia. Teljes káosz a fővárosi egészségügy átalakítása körül - A Balatonfüreden rendezett országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferencián Szentes Tamás a Fővárosi intézményi betegellátás jelene a "Budapest koncepció" tükrében címmel tartotta volna előadását.

Nem ismeri a főpolgármester-helyettes a fővárosi egészségügyi ellátás átalakításairól szóló tervek részleteit.

Szentes Tamás elmondta, amikor ezt a címet választották, akkor még úgy gondolta, hogy a fővárosban ismerik a fővárosi fenntartásban működő intézmények helyzetét, aktuális állapotát, valamint a tendenciát, ami ezen intézmények működését jellemezte az elmúlt időszakban.

Azóta viszont megszületett a kormányhatározat, amely elfogadta az ágazati irányítás "Budapest-koncepcióját". Ebből viszont a szociális és egészségügyi főpolgármester-helyettes még most is csak a kormányhatározatban megjelenteket ismeri, így annak részleteiről nem tud beszámolni. Mint mondta: homályosan látják, hogy "mi a vízió a Semmelweis Tervben".

Így Szentes Tamás előadásában csak az általuk vázolt integrációs elképzelésekről tudott beszélni, amely - mint mondta - "már csak teoretikusan érvényes".

Szentes Tamás kitért arra is: az ellátórendszer fenntartását döntően az elmúlt időszakban jelentősen eltérő forrással rendelkező önkormányzatok végzik, akiknek ezen felül az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésében is eltértek szándékaik. Ennek eredményeképp a fővárosban jelentős területi különbségek alakultak ki, s torzult az ellátórendszer. Bizonyos területeken elmaradtak a fejlesztések, míg máshol "presztízsberuházások" mentek végbe.

Ezen felül problémaként emelte ki azt is, hogy korábban az egészségügyi vezetésnek soha nem sikerült meghatároznia azt, hogy egyes ellátásokat az ellátórendszer pontosan melyik szintjén, milyen intézményben kívánnak megvalósítani. Összemosódtak a különböző progresszivitási szintek, párhuzamosságok alakultak ki, amely pazarlásokhoz vezetett - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az ellátórendszerben átlátható struktúrát kell kialakítani, mind a rendszerben dolgozók, mind az ellátást igénybe vevők számára, amely tisztázná a betegutakat.

Ennek kapcsán viszont a főpolgármester-helyettes azt jegyezte meg: véleménye szerint kétséges, hogy a betegút-menedzseléssel érdemi megtakarításhoz lehetne jutni.
Hirdetés1


XIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és VIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia

Tisztelt Partnereink, Tisztelt Kollégák!

Izgalmas, feszültségekkel teli időszakot élünk. Végre az egészségügyi ellátó rendszer minden szereplője elismeri, hogy a jól szervezett, minőségi járóbeteg szakellátás képes átvenni számos feladatot a nem költséghatékony, sokszor rosszul szervezett és a betegek számára kockázatot jelentő fekvőbeteg szakellátástól. Ebben a szemléletváltásban hol a helyünk, mit tudunk tenni azért, hogy a Semmelweis Terv által kijelölt nagytérségi, térségi ellátásszervezés nyomán a szolgáltatások alacsonyabb ellátási szinten valósuljanak meg? Miként fogjunk össze a kórházi szektorral költséghatékonyabb ellátások nyújtására? Ezekre kérdésekre szándékozunk választ adni a járóbeteg szakellátás kö-vetkező, immáron hagyományos seregszemléjén, a közösen szervezett XIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencián és VIII. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencián. A konferencia alkalmat ad arra is, hogy áttekintsük, az elmúlt években milyen elveket fogalmaztunk meg, ezekből mi valósult meg, melyek a napjainkban is érvényes paradigmák, amelyek kép-viseletét továbbra is fel kell vállalnunk. A szokásoknak megfelelően szakmai napunkon széles spektrumban adunk tájékoztatást a gyógyító munka újdonságairól.

A konferencia kiemelt témái

 • - Az egészségpolitikai irányok rendszerszinten
 • - Semmelweis-terv: ellátásszervezés - kórházak integrálása, ennek hatása a járóbeteg szakellátásra
 • - Újra kötelező a Kamarai tagság: várható következmények
 • - Humán erőforrás management - életpálya modell
 • - Egészségügyi dolgozók bántalmazása
 • - Szív-érrendszeri megbetegedések korszerű diagnosztikai lehetőségei
 • - Nanomedicina
 • - Hygiénia
 • - Korszerű pszichotherápia
 • - Kistérségi Rendelőintézetek helyzete, méretgazdaságosság

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási és Poliklinikai Szövetség, a Magyar Ápolási Egyesület
és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökségei

Szervező Bizottság - Elnök: Dr. Varga Imre

Tagok: Dr. Balogh Zoltán
 • Bugarszki Miklós
 • Dr. Hajdú Zsolt
 • Dr. Kövi Rita
 • Dr. Lehoczky Péter
 • Dr. Pásztélyi Zsolt
 • Szabóné Juhász Julianna
 • Szánti Istvánné

A konferencia helyszíne - Flamingó Wellness Hotel, Balatonfüred, Széchenyi utca 16.
Időpontja - XIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia: 2011. szeptember 8-10.


Országos járóbeteg-szakellátási és szakdolgozói konferencia - Balatonfüred, 2011. szeptember 8-10.
Hirdetés
Szentes Tamás főpolgármester-helyettes Szentes Tamás főpolgármester-helyettes
Szentes Tamás előadásában csak az általuk vázolt integrációs elképzelésekről tudott beszélni, amely - mint mondta - "már csak teoretikusan érvényes". Problémaként emelte ki azt is, hogy korábban az egészségügyi vezetésnek soha nem sikerült meghatároznia azt, hogy egyes ellátásokat az ellátórendszer pontosan melyik szintjén, milyen intézményben kívánnak megvalósítani. Összemosódtak a különböző progresszivitási szintek, párhuzamosságok alakultak ki, amely pazarlásokhoz vezetett - tette hozzá. Azonban hangsúlyozta a következőt: az ellátórendszerben átlátható struktúrát kell kialakítani, mind a rendszerben dolgozók, mind az ellátást igénybe vevők számára, amely tisztázná a betegutakat.
Teljes káosz a fővárosi egészségügy átalakítása körül Teljes káosz a fővárosi egészségügy átalakítása körül
Izgalmas, feszültségekkel teli időszakot élünk. Végre az egészségügyi ellátó rendszer minden szereplője elismeri, hogy a jól szervezett, minőségi járóbeteg szakellátás képes átvenni számos feladatot a nem költséghatékony, sokszor rosszul szervezett és a betegek számára kockázatot jelentő fekvőbeteg szakellátástól. A konferencia alkalmat ad arra is, hogy áttekintsük, az elmúlt években milyen elveket fogalmaztunk meg, ezekből mi valósult meg, melyek a napjainkban is érvényes paradigmák, amelyek kép-viseletét továbbra is fel kell vállalnunk.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.09.08. 22:58
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza