Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatonfüredi Borhetek - Íme a borászok listája és a részletes program

Címkék - Balatonfüred, Balatonfüredi-Borhetek, borászok-listája, Borhét, részletes-program
Balatonfüredi Borhetek - Íme a borászok listája és a részletes program
Balatonfüreden a Borheteket 1932 óta minden év augusztusában rendezik meg, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók meg. Az utóbbi időben már három hétig tartó borünnep az ország egyik leglátogatottabb és legnevesebb gasztronómiai fesztiváljainak egyikévé nőtte ki magát. Íme a borászok listája és a részletes program.

Balatonfüred 2012. augusztus 4. szombat

Finom borok, egyedi hangulatú Tagore sétány és balatoni panoráma - a füredi Borheteknek vitathatatlanul nimbusza van.


Huszonnégy borász, kiskereskedők, pecsenyesütők és pálinkaházasok várják az idén is három héten át, augusztus 4-26. között zajló Borhetek látogatóit. Mintegy harminc fajtából származó, közel kétszázötven féle bor lesz kóstolható a fesztiválon.
Hirdetés1

A borászok mellett 3 pecsenyesütő és 4 pálinkaház, cukrászda, főtt és pattogatott kukoricás illetve sajt bódé várja majd a látogatókat. A Városok és Falvak Szövetsége révén lesz kézműves vásár, a Debrecenből érkező mézeskalácsos pedig a finomságok mellett kézműves foglalkozásokat is tart majd a gyerekeknek. Lehet nézelődni a sétányra kitelepülő kiskereskedők asztalainál, a cukorkáktól a ruhákon át a játékokig, sokféle terméket kínálnak. A Kisfaludy Színpadon minden este programok. Részletek itt.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva. Szinte kizárólag csak palackozott borok kaphatók, amelyekből azonban a hagyományoknak megfelelően decinként is lehet majd vásárolni. Nincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 250 forinttól akár 600 forintba is kerülhet. A három decis poharak idén 500 forinttért vásárolhatók meg, de minden boros pavilonban visszaválthatók. Augusztus 3-án, úgynevezett nulladik napot tartanak, ekkor a megnyitó előtt egy nappal már valamennyi borász kinyit.

A Borheteken idén is valamennyi pincészetnél többször ellenőrzik majd a fesztiválon kapható borok minőségét. A borászok átlagban 6-10 féle bort kínálnak pavilonjaikban, a korábbi évek tapasztalatai alapján a fesztivál alatt pincészetenként kétezer liter bor fogy el.

A Borhetek idején Balaton Best Busz különjáratok is indulnak, így nem kell azon gondolkodni, ki fogja visszafelé vezetni az autót, mindenki élvezheti a borokat. A kóstolgatás után a gyaloglást sem kell bevállalni, mert a buszos különjárat hazaviszi a vendégeket. Menetrend itt.

Évről-évre gondot okoz, hogy a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét illetve a kerékpárutat. A konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek majd. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.


Íme, a sétányra kitelepülő borászok listája ... 2012-ben az alábbi borászok, pincészetek várják a vendégeket:

 • Szabó és Fia Borpince Kft.
 • Horváth Borház
 • Figula Pincészet
 • Jásdi Pince
 • Szalay Családi Pince
 • Ódor-Bor-Galéria
 • Múzsa Borház
 • Miklós Pince
 • Fodorvin Családi Pincészet
 • Koczor Pincészet
 • Mészáros Pince
 • Balogh Pince


 • Badacsonyi Pincegazdaság
 • Ferenc Pince Csárda és Borárium
 • Piffáth Lajos
 • Koronczai Pince
 • Feind Borház
 • Söptei Pince Kft.
 • Petrányi Pince
 • Dobosi Pince
 • Gyukli Pince
 • Fodor Béla
 • Hudák Pince
 • Lídia Borház


Látványos szórakoztató programok augusztusban a Tagore sétányon ...

Balatonfüred, Balaton, bor! A város régi hagyományokat felelevenítő ünnepe az augusztusi borhetek a megújult reformkori városrészben. A csodálatos szépségű Tagore-sétányon a szőlősgazdák a borvidék legjobb borait kínálják, páratlan szépségű panorámában gyönyörködhet az ide látogató. Népi- és iparművészeti kirakodó vásár, s minden este látványos műsorok szórakoztatják a közönséget.

Látogasson el Balatonfüredre és győződjön meg, tapasztalja meg a város varázsát ebben a három hétben is. A jókedv, a szórakozás, a finom borok, a fantasztikus balatoni éjszaka garantált!


Balatonfüredi Borhetek részletes program ...

Balatonfüred Város Önkormányzata és a Városi Művelődési Központ szeretettel meghívja Önt és Családját 2012. augusztus 4-25. között a BALATONFÜREDI BORHETEK rendezvénysorozat programjaira. Helyszín: Kisfaludy színpad (Kisfaludy u. 1.)

2012. augusztus 4. - 26.

2012. augusztus 04. szombat
16.00 Térzenét ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Vezényel: Csincsi Ferenc karnagy
16:30 A Borfolk zenekar műsora
17:00 Megnyitó ünnepség
19.00 Kunság Táncegyüttes műsora
20.00 Rhythm&Shoes Dance Club táncbemutatója

2012. augusztus 05. vasárnap 20.00 Utcabál az Amigo együttessel
2012. augusztus 06. hétfő 20.00 Zéta Néptáncegyüttes - Adács
2012. augusztus 07. kedd 20.00 A Rock-Kanok együttes koncertje

2012. augusztus 08. szerda
20.00 Kék Balaton Dalkör Tihanyi Asszonykórus
21.00 Védett Férfiak együttes koncertje

2012. augusztus 09. csütörtök 20.00 Veszprém Táncegyüttes műsora
2012. augusztus 10. péntek 20.00 Zenél a Műkedvelők Rock Band

2012. augusztus 11. szombat
19.00 Varnyú Country együttes gyerek-koncertje
20.00 Varnyú Country együttes koncertje felnőtteknek

2012. augusztus 12. vasárnap
19.00 Kolompos Együttes koncertje gyerekeknek
20.00 A litéri Zöldág és Szárazág Táncegyüttesek műsora

2012. augusztus 13. hétfő
20.00 Koloszár Csilla pánsíp-műsora
21.00 Utcabál a Búgócsiga együttessel

2012. augusztus 14. kedd 20.00 PG Csoport együttes
2012. augusztus 15. szerda 20.00 Budai Projekt koncertje

2012. augusztus 16. csütörtök
19.00 Zenél a Brassdance
20.30 Dallamvilág Musical Csoport műsora

2012. augusztus 17. péntek 20.00 Szeredás Együttes népzenei koncertje
2012. augusztus 18. szombat 20.00 Operett-műsor: Scheer Lívia, Ozsgyáni Mihály és a Budapest Chamber Sinfonietta Kamaraegyüttese

2012. augusztus 19. vasárnap
19.00 Brumi Bandi Band gyermekkoncertje
21.00 Dr. Jazz együttes koncertje

2012. augusztus 20. hétfő 21.00 Veszprém Senior Táncegyüttes műsora
2012. augusztus 21. kedd 20.00 Zenél a Tyler s Lab együttes

2012. augusztus 22. szerda
19.30 A T-Dance Tánciskola bemutatója
20.00 Acro Dance SE bemutatója
21.00 Országos Musical Kurzus résztvevőinek előadása

2012. augusztus 23. csütörtök
20.00 Thunderfoot Dancers bemutatója
21.00 Leslie Night zenekar country-koncertje

2012. augusztus 24. péntek
20.00 Balatonfüred Néptánc Együttes műsora
21.00 Aysuda Hastánccsoport bemutatója

2012. augusztus 25. szombat 20.00 B-terv zenekar koncertje

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk! További információ: Városi Művelődési Központ, Balatonfüred, Kisfaludy u.1. Tel.: +36 87/481-187 - Tourinform Balatonfüred, Balatonfüred, Blaha u. 5. Tel.: +36 87/580-480 - A rendezvénysorozat az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Bormarketing Program támogatásával valósult meg - (Városi Művelődési Központ)


Néhány borászat és pincészet a résztvevők közül ...
Hirdetés
Gyukli Pince Gyukli Pince
Borainkat eleinte a Balaton északi partján levő éttermek és borozók árulták. Nem sokkal később a Balatonfüredi Borhetek kiállítójaként rohamosan bővült fogyasztóközönségünk. Az első években még egy Pinceszövetkezet színeiben képviseltettük magunkat, de 1995-től már egyedi készítésű borokkal álltunk a fogyasztók elé. Az ezt követő években nemcsak a fogyasztók ismerték meg egyre jobbak borainkat, hanem nekünk is sikerült egyre jobban megismerni, megérteni a helyi borivási szokásokat. Ezalatt több helyi, területi, sőt országos rendezvényen mutattuk be a különböző szőlőfajtákból a saját elgondolásunk szerint készített borokat. Palackba először az 1996-os évjárat termése került. A siker magáért beszélt, így ez a forma szépen lassan leváltotta a folyóbort az eladási lista élén. Barrique fahordóban a 2007-es évjárat vörösborát érleltük elsőként, ami szintén helyes döntésnek bizonyult ...
Figula Pincészet - ifj. Figula Mihály Figula Pincészet - ifj. Figula Mihály
„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, Uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.” Figula Mihály
Jásdi Pince - Pince a balaton felől Jásdi Pince - Pince a balaton felől
Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő - márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon. Ha megázik térdig járunk a vörös agyagban, ha kiszárad csak karcolgatja a kapa. Van még 1,5 hektár az Öreghegy közepében, a Nagykúton, 3 a Benében. Tóth Sanyi barátom szerint minden Bene nevű dűlő - mert több is van az országban- a bencéseké volt a közép-korban. Ők tudták, hova kell szőlőt telepíteni. És még Kishegy, Szerdahelyi dűlő, Kertmög … Az ültetvények nagyobbik részét magunk telepítettük 10 -11 éve. A többi úgy nevezett „szakcsoportos” - úgy 30-35 esztendősek. A végére hagytam a Berekhátot. Majd mindent beépítettek errefelé. Az a 800 tőke, amit itt művelünk velem egyidős ...
Koczor Pincészet Koczor Pincészet
Koczor Kálmán - "Úgy érzem, szőlőbirtokosként családommal sajátos kultúra részesei vagyunk, amelynek őrzése és gyarapítása a legfontosabb feladatunk. Ez saját, családi borászhagyományaink ápolását és új hagyományok teremtését jelenti, és vonatkozik mindazon kulturális és természeti kincsekre, amelyek a borvidékhez és tágabb pátriánkhoz köthetők. Célunk hogy pincénkből évről évre a legjobb bor kerüljön ki. Olyan ital, amelyben összesűrűsödik hat generáció tapasztalata, felcsillan színeiben, ízeiben a Balaton-felvidék elbűvölő atmoszférája, és zamataiban szétolvad mindaz a jó szándék, kedv és erő, amely segítette a születését. Szeretnénk valami új, de mégis ismerős, régi gyökerű élménnyel gazdagítani Önt és mindazokat, akik pincénkben, vagy otthonukban borainkat isszák. Legyen egy palackban az érték és az élmény!" ...
Söptei Pince Söptei Pince
A pincészet a Balaton északi partján, a Balatonfüred-Csopaki borvidék területén, a Pécselyi medencében foglalkozik szőlőműveléssel és minőségi borászattal. A család szőlő és bortörténeti múltjának kezdete a filoxéra vész utánra, a XIX. sz. végére tehető. Mai formájában 1997-ben jött létre a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát egybe fogó Söptei Pince. Filozófiájuk, a siker alapja a közös akarat, az elszántság és a becsületes munka. A családi birtokhoz tartozó kis pincészet Csopak község határában, a Péter–hegy lábánál épült fel. A borok előállítása zömében reduktív, de bizonyos fajtáknál kis tölgyfa hordós érleléssel történik, hogy frissességüket, gyümölcsösségüket megőrizzék, de a fajtajelleget is hűen megmutassák. Évente 30-35.000 palackot állítanak elő ...
Badacsonyi Pincegazdaság Badacsonyi Pincegazdaság
A Badacsonyi Pincegazdaságot 1995. december 15.napján alapította a Balatoni Borászati és Kereskedelmi Részvénytársaság. Az alapítás célja az volt, hogy önálló gazdasági társaság formájában működtesse a jelentős hagyományokkal bíró Balaton-felvidéki borászati tevékenységet. Az alapító, illetve jogelődje 1949-ben jött létre Badacsonyvidéki Pincegazdaság néven, akkor állami vállalati formában. Működési területe az Észak-Dunántúl történelmi borvidékeire terjed ki. A vállalkozás fő tevékenységi köre: borászat. A részvénytársaság a fehér és kékszőlő feldolgozását a zánkai pincészetben végzi. A korszerűen felszerelt szőlőfeldolgozó és erjesztő borház lehetővé teszi a szőlő kíméletes feldolgozását és az irányított erjesztés véghezvitelét. A reduktív technológiával készült fehérborok tárolása, illetve kezelése is itt történik, míg az érlelést igénylő fehér és vörösborok a vállalkozás tihanyi és balatonfüredi pincészetébe kerülnek érlelésre. Itt 30-100 hl-es tölgyfahordókban a fajtától, évjárattól függően 3-18 hónapig érik a bor. Évezredes szőlőtermelő és borászati hagyományokkal büszkélkedhető tájakról szüretelt szőlők biztosítják a társaság borválasztékát. Ezek közül a legismertebb a badacsonyi, somlói, pannonhalmi, balatonfüred-csopaki és a tihanyi borok. A Badacsonyi Pincegazdaság az Észak-Dunántúl történelmi borvidékein termeszt szőlőt, illetve készít bor, megőrizve a hagyományokat és a legkorszerűbb technológiát alkalmazva. A borok között találhatunk reduktív, könnyed és érlelt, testes fehérborokat, késői szüretelésű desszert borokat, üde rozékat, könnyed, friss jellegű és érlelt, robosztus vörösborokat. Az újabb évjáratú borok mellett a társaság jelentős muzeális borkészlettel rendelkezik, melyből Lotharingiai Habsburg Mihály, a részvénytársaság elnöke választotta ki a Habsburg Selection borait. A társaság palackozott borai megtalálhatók minden jelentős hazai üzletlánc borpolcán, valamint Európa néhány országában és a tengeren túlon is ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.30. 21:30
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
KT
Válasz erre - 2013-08-01 10:03:42 | #1997

Én pedig, mint rendszeres látogató sokkal vonzóbbnak találnám, ha ez a rendezvény lenne A NAGY balatoni borhetek, ahol felkarkolnák a Balaton környéki pincészeteket, akik bemutathatnák itt a boraikat.

füredi
Válasz erre - 2012-08-01 12:46:08 | #1688

Mit keres csicsói, csopaki, főkajári.. stb. a füredi borhéten... ???
elég gáz, hogy nem találunk itt, helyi, vagy szűk környezetünkben lévő pincészeteket...

Oldal tetejére
Vissza