Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatoni süllőszezon - Fokozott ellenőrzésekre készülnek az orvhalászat visszaszorítására!

Címkék - Balaton, Balatoni-süllőszezon, fokozott-ellenőrzés, készülnek, orvhalászat-visszaszorítása
Balatoni süllőszezon - Fokozott ellenőrzésekre készülnek az orvhalászat visszaszorítására!
Balatoni süllőszezon - Fokozott ellenőrzésekre készülnek az orvhalászat visszaszorítására!
A süllőkre vigyáznak a balatoni halőrök - Kezdődik a balatoni süllőszezon szeptember közepén, főként a víz lehűlésével.
Kezdődik a balatoni süllőszezon szeptember közepén, főként a víz lehűlésével, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ezért fokozott ellenőrzésekre készül, együttműködve a vízirendészettel, és összefogva a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség társadalmi halőreivel - tájékoztatta Füstös Gábor, a halgazdálkodási cég igazgatója az MTI-t kedden.

Beszámolója szerint a társaság vezetése a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fordít a balatoni orvhorgászat és orvhalászat visszaszorítására, aminek már érezhető a hatása. A napokban egy a vízi polgárőrökkel közösen tartott, bevezető akcióval készültek a Balatonon legnépszerűbb süllőszezonra, amelynek során 12 halőr 6 társadalmi segítővel, 5 motorcsónakkal és 5 gépkocsival ellenőrizte a horgászokat.

Az eredmény javuló morálra utal, mivel az ellenőrzött 260 személynél csak 5 esetben találkoztak a halászati törvénybe ütköző szabályszegéssel. Négy horgász engedély nélkül, egy pedig az engedélyezett kettő helyett három felszereléssel horgászott. Az akció eredményeként találtak meg és szedtek fel egy a Balatonon orvhalászeszköznek számító, 200 darabos sorhorgot is.
Hirdetés1

A hétvégi ellenőrzések részeként sikerült lebuktatni egy orvhalászt a Nyugati Övcsatorna balatonújlaki szakaszán, aki 30 méter hosszúságú állított hálójával teljes egészében lezárta a csatorna vízfelületét. A balatonújlaki férfi a hálóját és a zsákmányát az árokba dobva próbált meg elmenekülni a helyszínről kerékpárral, de elkapták.

Zsákmánya a tettenéréskor ugyan csak 9 hal volt, cselekménye mégis kiemelten súlyosnak minősült (a halászati törvény 23. Í (3) bekezdése szerint tilos folyóvízen olyan halfogó eszköz használata, amely a meder felénél többet keresztirányban folyamatosan elzár), így rendőrségi feljelentést tettek ellene.

Füstös Gábor szólt arról is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint még mindig szép számmal akadnak, akik illegális eszközöket: pottyantókat, állított hálókat alkalmaznak a Balatonon, ezért különös tekintettel a süllőszezonra, a következő hetekben, hónapokban rendszeres halőri ellenőrzéseket terveznek. Ha az időjárás kedvez a horgászoknak, van esély arra, hogy idén folytatódjon a tendencia, és emelkedjen a süllőfogások száma - tette hozzá.


Nagyobb hangsúlyt fordítanak a balatoni orvhorgászat és orvhalászat visszaszorítására
Hirdetés
Rabsic hálók - Kezdődik a balatoni süllőszezon Rabsic hálók - Kezdődik a balatoni süllőszezon
Az elmúlt évek tapasztalatai szerint még mindig szép számmal akadnak, akik illegális eszközöket: pottyantókat, állított hálókat alkalmaznak a Balatonon, ezért különös tekintettel a süllőszezonra, a következő hetekben, hónapokban rendszeres halőri ellenőrzéseket terveznek.
Rabsic varsa, emelőháló Rabsic varsa, emelőháló
Süllő (Stizostedion lucioperca) Süllő (Stizostedion lucioperca)
Szereti a kemény medrű vízrészeket, az iszapos részeket kerüli, mivel kevesebb az oxigén. Mindig búvóhelyet keres magának, ahová beállhat és innen csap le áldozatára. Szabályozatlan folyóvizeken búvóhelyet jelenthet egy alámosott partszakasz, a fák gyökereinek kusza halmaza, vízbe dőlt fák, elsüllyedt hajóroncsok. Szabályozott folyóvizeken a partbiztosító kőrézsűk, ruganyok, gátak, sarkantyúk jelentik a megfelelő búvóhelyet a süllő számára. Gyakran a vízbenyúló stégek alatt keres menedéket. Vízerőművek oxigén dús alvizén is előszeretettel tanyázik, itt nappal is állandóan mozog, hajtja a kishal rajokat. Megtalálható még teljesen akadálymentes vízrészeken is, itt gyakran csak beáll a meder egyenetlenségeibe, sokszor a medertöréseknél meglepően szép zsákmányra tehetünk szert. Folyótorkolatok, befolyók is kedvelt tartózkodási helyei. Állóvizeken kerüli az iszap lerakódásos részeket, állandóan követi a kishal rajokat, nádtisztásokon, vízinövények között, elsüllyedt fák tövében tanyázik,
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.09.15. 16:54
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza