Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatoni Szövetség: kezeljék egységes vízgyűjtőként a Balatont!

Címkék - Balatoni-Szövetség, BSZ, Gál-Lajos, Huszár-Zoltán, Lázár-János, Magyar-Turizmus-Zrt, Ruzsics-Ferenc, Veszprém, Vidékfejlesztési-Minisztérium
Balatoni Szövetség: kezeljék egységes vízgyűjtőként a Balatont!
A Balaton Keleti medencéje egy csodálatos légi felvételen
A Balatoni Szövetség (BSZ) javaslatot fogalmaz meg a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, hogy a Balatont a jövőben egyetlen vízügyi kirendeltség kezelje egységes vízgyűjtőként. A tó és csapadékvízgyűjtő-területe jelenleg három vízügyi igazgatósághoz tartozik. Erről a regionális szervezet csütörtöki elnökségi ülésén Gyenesdiáson határoztak.
A tó északi vízgyűjtő területének 90 százaléka a székesfehérvári Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területére esik, a nyugati pereme a szombathelyi Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozik, míg a déli vízgyűjtő nagy része a pécsi Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területe.

Lázár János, a szövetség titkára közölte: javaslatot tesznek a VM-nek a nemzeti parkok rendszeréhez hasonló, egységes kezelés bevezetésére. Szeretnék elérni azt is, hogy a halastavakat is ugyanaz a vízügyi kirendeltség kezelje.
Hirdetés1

Gál Lajos, Gyenesdiás független polgármestere a tó szabályozási szintjének 120-125 centiméter közé emelése mellett a Keszthelyi-öböl kotrásának szükségességére hívta fel a figyelmet.

Ruzsics Ferenc, a BSZ elnöke közölte, hogy a keszthelyi Helikon Strandon tíz éve végeztek legutóbb mederkotrást.

Huszár Zoltán, a szervezet kistelepülések érdekeit képviselő alelnöke, Örvényes független polgármestere beszámolt a több mint 30 település megkérdezésével elvégzett felmérésének eredményéről. Közölte: a 700 lakosúnál kisebb falvaknak nincs pénzügyi fedezetük elhanyagolt strandjuk rendbetételére, ezért a BSZ segítségével közösen pályázhatnának célzott támogatásra és a strandok kotrására.

Az elnökség egyhangúlag elfogadta Bóka István balatonfüredi polgármester javaslatát, hogy a tagdíjat régóta nem fizető három balatoni megye - Somogy, Zala, Veszprém - éves hozzájárulásának a mértékét a korábbi 800 ezer forint helyett 30 ezer forintban állapítsák meg, de ne zárják ki őket a tagságukból. Indoklása szerint a szervezetnek nem érdeke, hogy a megyék ne legyenek tagjai, mivel a 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban mintegy 30 milliárd forintnyi fejlesztési forrással rendelkezhetnek. A BSZ tagdíj nem fizetése miatt Marcalit kizárta soraiból.

A szúnyoggyérítésről szóló beszámolóban elhangzott: a Balatonnál eddig elvégzett kémiai és biológiai irtások hatásfoka jó volt, bőven 80 százalék felett alakult minden érintett településen. Idén erre összesen 100 millió forintot fordítanak, az összeg felét a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja a turisztikai célelőirányzatból. Ez az utóbbi tizenöt év legnagyobb összegének számít - emelte ki Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

Az ülésen a kiemelkedő munkáért járó Balaton-díjat Mártonné Máthé Kinga és Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa kapta. (mti)
Hirdetés
Lázár János Lázár János
Ruzsics Ferenc Ruzsics Ferenc
Mártonné Máthé Kinga Balaton-díjat kapott Mártonné Máthé Kinga Balaton-díjat kapott
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.06.06. 14:04
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza