Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatoni Szövetség: még nem tudni, hogy ki és miből fedezi a szúnyogirtást

Címkék - Balatonfüred, Balatoni-Szövetség, irtás, keret, nyár, pénz, szezon, szúnyog
Balatoni Szövetség: még nem tudni, hogy ki és miből fedezi a szúnyogirtást
Áprilisban meg kell kezdeni a balatoni szúnyogok irtását, hogy a szezonban ne okozzanak gondot, de az önkormányzatok még a tavalyi gyérítéshez megítélt állami támogatást sem kapták meg, és nem tisztázott, hogy az ideit ki és miből végzi majd el a Balatonnál - közölte az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke hétfőn az MTI-vel.
Balassa Balázs - Szigliget független polgármestere - úgy fogalmazott, még sosem volt ekkora bizonytalanság a balatoni szúnyogirtás körül.


A szervezet elnöke kifejtette: évente mintegy 80 millió forintba kerül a BSZ által koordinált balatoni szúnyogirtás, amely biológiai és kémiai védekezésekből áll. Tavaly, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, tavasszal kezdődött a gyérítés, majd a kormányhatározatnak megfelelően június végétől augusztus végéig bekapcsolódott a munkába a katasztrófavédelem is. Ezután is szükség volt védekezésre az üdülőrégióban, de azért a BSZ már nem tudott fizetni a vállalkozónak az állami támogatás késlekedése miatt - tette hozzá.
Hirdetés1

Tisztázatlan, hogy idén ki koordinálja a munkát, és miként lesz a finanszírozás - mondta. Közölte, a szúnyogirtást az elmúlt években felerészben állta az állam, a többi pénzt az érintett önkormányzatok adták össze lakosságarányosan, és ezeket az összegeket a települések betervezték idei költségvetésükbe is.

"Rövidesen el kell kezdeni a védekezést akkor is, ha az állami támogatás késik, mert a szúnyogok nincsenek tekintettel a döntéshozatali mechanizmusra" - mondta Balassa Balázs.

Kitért arra: azért, hogy idén is időben megkezdődhessen a szúnyogirtás, a BSZ már télen kiírta a közbeszerzést. A szövetség szakértők bevonásával dönt arról minden évben, hogy mikor kell és lehet elvégezni a biológiai és a kémiai irtásokat. Tavaly a katasztrófavédelem által irányított védekezés nem mindig a korábban megszokott, hajnali órákban történt. Előfordult, hogy szabadban misézőket, strandolókat, sportolókat permeteztek le, amit többen sérelmeztek - tette hozzá.
Hirdetés
A szúnyogcsípés veszélyei A szúnyogcsípés veszélyei
A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek. Az utazások alkalmával szerzett szúnyogcsípések veszélyei. A különböző szúnyogfajok, mint az Anopheles fajok, Aedes fajok, a púposszúnyogok vagy a lepkeszúnyogok a trópusokon vagy a Földközi-tengernél betegségeket terjesztenek. A legtöbb ilyen fertőzés ellen nincs védőoltás, sem speciális megelőzési lehetőség. Az egyetlen hatékony védelem magának a szúnyogcsípésnek a megelőzése. A szúnyogok a következő betegségek átvivői lehetnek: Malária, Chikungunya-láz, Kala-azar, Phlebotomus-láz, Sindbis-láz és nyugat-nílusi-láz, melyek veszélyes lázas betegségek. A japán encephalitis az agyhártyagyulladás egy típusa. A Dengue-láz és a sárgaláz belső vérzéseket okoz. Onkocerkózis: vakságot okozhat. A kután leishmaniasis egy fekély (delhi fekély). Az álomkór tünetei hónapokkal a fertőzés után jelentkeznek. Kezelés nélkül halál hoz is vezethet.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.03.26. 17:23
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza