Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Borászati kiállítóteret adtak át a Turisztikai Látogatóközpontban

Címkék - Balaton, bor, Csopak, Füred, kiállítás, szőlő, töke, turisztika
Borászati kiállítóteret adtak át a Turisztikai Látogatóközpontban
A Tőkétől a palackig című kiállítás a Balatonfüred-Csopaki Borvidék múltját és jelenét mutatja be archív felvételek, korabeli eszközök illetve régi dokumentumok segítségével. A házban persze finom borokat is lehet kóstolni.
Szerettük volna megújítani a Borok Házát, ezért alakítottuk ki ezt az időszaki kiállítást, amely szépen illeszkedik a már az épületben lévő borgaléria kínálatához.


Múlt és jelen találkozik itt - fogalmazott Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a helyi turisztikai egyesület elnöke, akihez csatlakozva Hári Lenke alpolgármester és Varga Zoltán, a Balatonfüred - Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának vezetője is kiemelte: remélik, hogy a kiállítás láttán a látogatók kedvet kapva megkóstolják a helyi borokat és felkeresik a füredi borászokat.
Hirdetés1

Praznovszky Mihály irodalomtörténész a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a 19. század óta járnak Füredre a szépírók, mi másért, mint a finom borokért. Csokonai csikóbőrös kulcsával gyűjtögette itt a nedűket, Vörösmarty rajongott az arácsi borért, Jókai, Gárdonyi kóstolt, amennyit csak lehetett, Krúdy Gyuláról nem is beszélve, és itt járt Ady Endre is, akinek a bor egyszerre mámor és malaszt.

- Ez a tárlat azokról szól, akik megművelik a szőlőt, akik kitűnő bort készítenek belőle és azokról, akik aztán megisszák - mondta Praznovszky Mihály.

A megnyitó ünnepséget Lichtneckert András helytörténész rendhagyó kiállítás ismertetője zárta amiből egyebek mellett kiderült: a bor nem is alkohol, hanem a népi táplálkozás egyik elengedhetetlen része.

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület a szervezet tevékenységeinek fejlesztésére kiírt pályázaton mintegy 63 millió forint uniós támogatást kapott, a program egyik legfontosabb eleme a reformkori városrészben álló látogatóközpont földszintjének belsőépítészeti megújítása illetve a borászati tematikájú kiállítótér kialakítása volt, amelyre 22 millió forintot költöttek.

Az időszaki kiállítás ingyenesen megtekinthető a Turisztikai Látogatóközpontban (Blaha Lujza u. 5.) a Tourinform iroda nyitva tartási idejében.
(MTI)
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.11.14. 10:19
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza