Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Csopak - Az egykori halászfaluban a Kőkoporsó-domb valaha római villákkal volt beépítve

Címkék - Balaton, borvidék, Csopak, egykori-halászfalu, kirándulás, római-villák, utazás
Csopak - Az egykori halászfaluban a Kőkoporsó-domb valaha római villákkal volt beépítve
Csopaki panoráma: hegyek, dombok - Csodálatos kirándulásokat lehet szervezni a szomszéd településre
Utazás - Kirándulás Balatonfüredről a szomszédos településekre, falvakba, kisvárosokba. Mindenképpen érdemes ellátogatni a szomszédokhoz is, ha már egyszer az ember itt pihen, vakációzik. - Csopak a boráról híres Balaton-parti település. Borházai, pincéi, népi lakóházai is a szőlőtermesztés évszázados hagyományairól tanúskodnak. A tóparti strandhoz kapcsolódó üdülőövezete kirándulók százait vonzza.
Aközség neve bolgár-török eredetű - egy halfajtát jelentett. Az egykori halászfalu kis dombja, a Kőkoporsó-domb valaha római villákkal volt beépítve, ma nyaralók, üdülőházak népesítik be, és természetesen sok szőlő.

A mai Csopak területén, a honfoglalás után, három település alakult ki eme tájon: a nyomtalanul elenyészett Nosztre falu a völgy kezdeténél, Csopak, amelyet 1277-ben már említenek és ahol már akkor vízimalmok működtek. Ezek közül még egy-kettő megtalálható és átalakítás után nosztalgikus vendéglőként működnek. Az utolsóként megmaradt emeletes vízimalom ma is látható teljes berendezésével, mint ipartörténeti múzeum. A harmadik falu Kövesd volt, melyet 1121- ben említenek először Cuesth néven. A két falu egyesülése után a Csopak név maradt meg. Csopak nevének eredete egy halfajtához vezethető vissza, a "Sopok"-hoz, de ez a halfajta ma már nem él a Balatonban.

Az elmúlt évszázadokban számos népcsoport telepedett le a mai falu területén. A római kor hagyta itt legtöbb emlékét ezen a pannonvidéken, mivel ők is kedvelték ezt a mediterrán jellegű tájat. Számos épületmaradvány, villaalapok, borospince, sok-sok téglasír lelőhelye bizonyítja 3-4 évszázados jelenlétüket. A honfoglalást követően a 900-as évek táján már magyarok lakták ezt a vidéket és a rómaiak által meghonosított szőlőültetvényeken már bortermelés folyt. Ezen a vidéken közel 150 évig véres harcok folytak a Törökök, majd a Habsburgok ellen. A XVIII. sz.-i betelepítések után kezd újra felvirágozni a szőlőművelés és malomipar.

Az ipartörténeti emlékeket malomtörténeti kiállítás mutatja be a településen. Csopak másfél száz évvel ezelőtt is a boráról volt híres: "Itt Csopaknál igazán a bor hazájában találhatja magát minden idegen, kik ide vaspályán, a Kisfaludy-gőzösön mind sűrűbben érkeznek" - írta egy újság 1863-ban. A csopaki bor legfőbb alkotóeleme az olaszrizling szőlő. A boron kívül a szénsavas víz is kincse a falunak. A tóparton, a szépen kiépült strand bejáratánál található szénsavas vizű kút vize gyomor- és epepanaszok esetén is hatásos, de a csopaki borhoz is kitűnő.

A XX. sz. elején Csopak is belekerül az idegenforgalom vérkeringésébe. 1920-tól egyre több nyaraló épül a parton. A fürdőegylet megépíti a strandot és a falusi lakosság is egyre több városi vendéget fogad a "tiszta szobába". Csopakot 1940-ben egyesítették Balatonkövesddel, megtartva a Csopak nevet.

A hazai és külföldi idegenforgalom olyan igényeket képviselt, ami a falu gyors fejlődését segítette elő. Így épült ki az egész fürdőtelep, elegáns szállodákkal, üdülőkkel, üzletekkel, szórakozóhelyekkel, aszfaltozott utakkal, víz- és csatornahálózattal.
Hirdetés1


Csopaki látnivalók

Csopakon számos XIX. századi, nádfedeles parasztház, pince-présház és klasszicista kúria van. A Csonkatorony melletti Kishegyi útról nyíló Csákányhegyi úton érhető el a kék turista jelzés, mely az Endrődi Sándor kilátóhoz vezet. István és Gizella Díszkút a strand főbejárata előtti savanyúvizes kút, melyet Szent István király és Boldog Gizella házasságkötésének milléniumán 1996-ban állított a község.

 • Csonkatorony: A Kossuth L. és a Veszprémi u. kereszteződésénél a középkori Szent István király templom megmaradt tornya. A Csonkatorony a község jelképévé vált.
 • Szent Donát szobor: A Kossuth L. utca és a Patakvölgyi utca kereszteződésénél áll a szőlőhegyek védőszentjének szobra 1998-óta (Nagy András fafaragó népiiparművész alkotása).
 • Angolkisasszonyok nyaralója: A Kossuth L. u.16.az alatt lévő XIX. sz.-i épület ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának székháza.
 • Kövesdi Szent Miklós templomrom: A XIII. századi épület maradvány a Kossuth L. u. 41. sz. alatt.
 • Kultúrház: 1932-ben épült Népház ad helyet a Csopak Galériának ahol június és szeptember között kéthetente új képzőművészeti kiállítások vannak. Hétfő kivételével naponta 10-13 és 17-20 óráig látogatható.
 • Csopak - Vízimalom
 • Kövesdi Református templom: Az 1800-ben épült későbarokk templom a Paloznaki u. 2. sz. alatt található. Istentisztelet: vasárnap 11 órakor.
 • Szent István király Római Katolikus Templom: Kossuth L. u. 103. 1948-85 között épült. 2000-ben a milléniumkor készült Nagy András fafaragó népiiparművész Szent István király szobra Szentmise: vasárnap 8:30-kor (nyáron szombaton 19-órakor is)
 • Hősi Emlékmű: A Kossuth L. utcáról a sportpályához vezető parkban áll. A szabadságharcokban és a világháborúkban elesettekért állította a község 1990-ben. (Berhidi Mária alkotása a mitoló - giai ”Niké”-t ábrázolja.)
 • Ranolder kastély: A Kishegyi út 15. sz. Növényvédelmi és Agrokémiai Állomás. Ranolder János (1806-1875) veszprémi püspök építette 1861-ben. Kertje arborétum és növényvédelmi szabadtéri múzeum. Csak előre bejelentett csoportok látogathatják.
 • Plul Vízimalom: Kisfaludy u.16. A középkori malom helyére 1910-ben épült. Berendezésében épp ipari műemlék május 1-től szeptember 30-ig látogatható hétfő kivételével 17-20 óráig.
 • Szent József-forrás: A csopaki Sóstó-domb tövében már a római korban is szénszavas forrás volt, itt épült ki 1934-ben a település egyik természeti kincse, a Szent József forrás. Sajnos környéke az évtizedek során jelentősen beépült, melynek következtében nem csak védettsége csökkent, de vizével kapcsolatban közegészségügyi kérdések is felmerültek. (A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata alapján 2009. június 30-án - a probléma megoldásáig - lezárták).

Hasznos információk: GPS: N46.9780° E17.9186° - Ir. szám: 8229 - Körzetszám: 87
Hirdetés
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
István és Gizella Díszkút - Csopak
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
Hősi Emlékmű
Csopak nevezetességei, látnivalói
Csopak nevezetességei, látnivalói
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.20. 17:39
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza