Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Elindultak a járási kormányhivatalok - Január 2-ától megkezdte működését a füredi járás is

Címkék - Balatonfüred, dr.-Bacsák-Kovács-Éva, elindult, füredi-járás, Január-2, járási-kormányhivatalok, megkezdte-működését
Elindultak a járási kormányhivatalok - Január 2-ától megkezdte működését a füredi járás is
A járási hivatal a földhivatal épületében kapott helyet
Megkezdte működését a Balatonfüredi Járási Hivatal, amely a Földhivatal és Munkaügyi Központ épületében kapott helyet, a megyei kormányhivatal kirendeltségeként. Az önkormányzattól 21 köztisztviselő került át az államigazgatási ügyeket intéző járáshoz, amelynek vezetője dr. Bacsák-Kovács Éva.

Elindultak a járási kormányhivatalok

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után január 1-jével - új szervezeti rendben és új célokkal - ismét létrejöttek a járási hivatalok.

Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat ellássák.

A hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség.
Hirdetés1

A hivatalvezetők december 17-én tettek esküt Budapesten. A hivatalvezetők közül minden második (52 százalék) nő, csaknem kétharmaduk jogász, és átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlatuk van. Több mint hatvanan eddig jegyzőként dolgoztak.

A járások kialakításáról 2011 szeptemberében döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a "jó állam" kialakításának egyik fontos állomásaként - közölte korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A cél az volt, hogy olyan modernkori járások jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez. Továbbá, a járások kialakításánál figyelembe vették a 30 km-en belüli elérhetőséget, a területi határokat, a leendő körjegyzőségeket illetve a települések érdekeit. A járások felállításával megtörténik az önkormányzat és államigazgatási feladat- illetve hatáskörök szétválasztása.


Néhány példa - Járási kormányhivatalok ...

  • A székesfehérvári az ország egyik legnagyobb járása, 22 település tartozik hozzá. Fejér megyei járások - Székesfehérvári Járási Hivatal: Aba, Bakonykúti, Csór, Csősz, Gánt, Iszkaszentgyörgy, Káloz, Lovasberény, Magyaralmás, Moha, Pátka, Sárkeszi, Sárkeresztes, Sárosd, Sárszentmihály, Seregélyes, Soponya, Szabadbattyán, Székesfehérvár, Úrhida, Tác, Zámoly.
  • A Balatonalmádi Járási Hivatalhoz 11 település tartozik, települési ügysegéd pedig három helyen - Balatonfűzfőn, Balatonkenesén és Balatonfőkajáron- működik majd.
  • Kisvárdai Járási Hivatal - Kisvárdai Járási Hivatalhoz tartozó települések: Ajak, Anarcs, Dombrád, Döge, Fényeslitke, Gyulaháza, Jéke, Kékcse, Kisvárda, Lövőpetri, Mezőladány, Nyírkarász, Nyírlövő, Nyírtass, Pap, Pátroha, Rétközberencs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Tiszakanyár, Tornyospálca, Újdombrád, Újkenéz.
  • Somogy megyében nyolc járás került kialakításra - Barcs, Csurgó, Fonyód, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok és Tab járásközponttal.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyei járások térképe - (Járási hivatalok székhelyei és illetékességi területei)
  • Sárospatakon is megkezdte működését a járási hivatal - (Sárospatak)


Január 2-ától megkezdte működését a balatonfüredi járás is

Takarékos, hatékony és ügyfélbarát ügyintézés, ez volt a kormány célja a járások kialakításával. Január 2-ától megkezdte működését a füredi járás is, az önkormányzattól 21 köztisztviselő került át az új hivatalba.

A járási hivatal az államigazgatási ügyek intézését végzi. Ide kerültek a gyám-és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, a köznevelési és egyes építésigazgatási feladatok, a menedékjog, az egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, valamint kommunális, állategészségügyi, vízügyi hatáskörök illetve a szabálysértési ügyek és a helyi védelmi bizottságok vezetése. Az okmányiroda maradt az önkormányzati hivatalban. Jelenleg is zajlik a hivatalon belüli kormányablak kialakítása, amely naponta reggel 8 és este 8 óra között működő ügyfélbarát szolgáltatás lesz.

A járási hivatal vezetője, dr. Bacsák-Kovács Éva - A megyében összesen tíz járásközpontot állítottak fel.

A Balatonfüredi Járási Hivatalhoz tartozó települések: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatoncsicsó, Balatonfüred, Balatonszepezd, Balatonszőlős, Balatonudvari, Csopak, Dörgicse, Lovas, Monoszló, Óbudavár, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Tihany, Vászoly, Zánka. (balatonfured.hu)
Hirdetés
Balatonfüredi Körzeti Földhivatal - Január 2-ától működik itt a füredi járási hivatal is Balatonfüredi Körzeti Földhivatal - Január 2-ától működik itt a füredi járási hivatal is
Balatonfüreden 24 státus kerül át a járási hivatalba, ami a régi városrész központjában, a Kossuth utca és a Felső köz találkozásánál található földhivatali és munkaügyi központ épületében lesz, a már ott lévő szervezetek mellett. Az átkerülő egységek közé tartozó okmányiroda még egy ideig marad a polgármesteri hivatalban, amíg az új helyen megfelelő elhelyezést biztosítanak neki.
 Cserép László közművelődési főosztályvezető Cserép László közművelődési főosztályvezető
Megerősítették azt az információnkat is, hogy a művelődési osztály korábbi vezetője, a jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjeként dolgozó Cserép László januártól visszatér a polgármesteri hivatalba, ahol a régi feladatát szánják neki.
Dr. Tárnoki Richárd jegyző, Balatonfüred Dr. Tárnoki Richárd jegyző, Balatonfüred
Mint Tárnoki Richárdtól megtudtuk, a fogyás mellett valószínűleg bővül is a létszámuk, mert a kistérség négy községe, Vászoly, Dörgicse, Balatonszőlős és Pécsely önkormányzata Füreddel közös hivatalt szeretne működtetni. Így az eddigi két körjegyzőség nyolc dolgozója is a füredi szervezethez kerül, várhatóan január 1-jétől. Tárnoki Richárd szerint pontosan csak akkor derül ki, hogy milyen létszámmal és szervezeti felépítéssel látják el a jövőben a megváltozó feladatokat. (feol)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.01.13. 21:21
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza