Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Elkészült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja

Címkék - barlang, kész, kirándulás, központ, látogató, Tapolca, tavas, új, utazás
Elkészült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja
A világon egyedülálló a Tapolcai-tavasbarlang, amely az új, 300 millió forint uniós pénzből épült látogatóközpontnak köszönhetően az eddigi évi százezer látogatónál is többre számíthat – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a létesítmény átadása alkalmából rendezett keddi, tapolcai ünnepségen.
Fazekas Sándor hangsúlyozta, ez a beruházás tovább erősíti a régió turisztikai vonzerejét, gazdagítja a Magyarországon működő 10 nemzeti park kínálatát, amelyek területe összességében több mint félmillió hektár.

Hozzátette: a tárca kiemelten fontosnak tartja a nemzeti parkok működésének, ezek jogi és anyagi hátterének biztosítását, hiszen ezek a parkok "az ember élő lelkiismeretét jelentik".

Aláhúzta, az egész világon egyedülálló, hogy egy barlang lakott terület alatt húzódik.
Hirdetés1

Magyarország akkor marad élhető, ha az emberekben több a felelősségérzet, mint az elvárás a természettel kapcsolatban – fogalmazott Fazekas Sándor.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Tapolcai-tavasbarlang és a látogatóközpont körüli munkálatok 2012 óta zajlanak, hozzátéve, hogy a látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik 10 teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel, a legkisebbeket pedig játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja.

A látogatóközpont megépítésével egy meglévő természeti attrakcióra épülő, a kor igényeit követő beruházás valósult meg, amely a Tapolcai-tavasbarlang eddigi legnagyobb beruházása - mondta. Közölte, így lett a létesítmény, a "Bakony-Balaton Geopark Nyugati Kapuja".

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, az új létesítmény azt üzeni, hogy egyszerre kell magyarnak, európainak és lokálpatriótának lenni, fontos, hogy "értékeinket kihasználjuk, megismertessük másokkal és egyszersmind élhetővé is tegyük".

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja azt hangsúlyozta, hogy az itt élők büszkék lehetnek nagyszerű borvidékeikre, műemlékeikre amelyet tovább gazdagít az új látogatóközpont.

Márfi Gyula, a veszprémi érsek azt emelte ki, hogy egy környezetkímélő beruházás valósult meg, amelyet keresztény emberként is külön üdvözöl, hiszen Jézus szemében is kedves volt a tó és a víz.
Hirdetés
Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a látogatóközpont átadásán Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója a látogatóközpont átadásán
A központ Tapolca egyik legfontosabb turisztikai attrakciójává válhat, különösen, hogy egész évben nyitva tart.
A csónakázható tavasbarlang fogadóépületében páratlan kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget.
A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A tavasbarlangot bezáró kőzet a középső-miocén kor szarmata korszakában, 13.7 millió éve képződött. Kőzettömegét tehát az egykori Szarmata-tenger üledékeiből képződött mészkő és márga rétegek alkotják. A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A fiatal szarmata mészkő a 210-230 millió éve képződött felső-triász dolomitra támaszkodik, amelyből hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe.
Ugyanez a dolomit a felszín alatt több száz méterrel lejjebb is megtalálható, ahol - a medence tájképét alapvetően meghatározó - napjainkra kihunyt tűzhányók utóvulkáni működésének köszönhetően az oda lejutó víz kb. 40 °C-ra felmelegszik, majd repedéseken keresztül feláramlik. E két forrásból származó, egymással keveredve immár 18-20 °C-os víz alakította ki a járatokat, amely a mára már nagyrészt száraz Kórház-barlang felől, északi irányból áramlik lassan a Malom-tó forrásai felé. A számos forrásszájon - a jégkorszakok óta - feltörő víz összefolyva a Tapolca-patakot táplálja.
Az 1800-as évek végén medrét a felső szakaszon duzzasztással szélesítették ki. Így jött létre maga a Malom-tó, és a duzzasztás következtében csónakázhatóvá vált a tavasbarlang. A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle (Phoxinus phoxinus), egy apró halfajta, amelyet a tapolcaiak csetrinek hívnak.A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek. 1982 óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.01.21. 08:47
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza