Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Elrajtolt Balatonfüredről a 44. Kékszalag mezőny, nincs részvételi rekord

Címkék - 44.-Kékszalag-mezőny, Balatonfüred, elrajtolt, Kékszalag, nincs-részvételi-rekord, vitorlásverseny
Elrajtolt Balatonfüredről a 44. Kékszalag mezőny, nincs részvételi rekord
Reggel kilenc órakor Balatonfüreden elrajtolt a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye
Reggel kilenc órakor Balatonfüredről elrajtolt a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye.

44. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny

Az idei megmérettetés már a „főpróbája” a 2013-as nagy nyitásnak, amikor is majd minden Kékszalagra szabadon nevezhet bárki a biztonsági követelmények betartásával.

A szervezők tájékoztatása szerint mintegy 570-580 hajó - fedélzetükön összesen nagyjából 2900 résztvevővel - vágott neki a légvonalban 145 km-es táv leküzdésének.

Ez azt jelenti, hogy nem dőlt meg a részvételi rekord, 2010-ben ugyanis 623 vitorlást regisztráltak.

Csütörtökön gyenge-közepes szél várható, dél körül valószínűleg leáll a légmozgás, és délutánra jöhet ismét szél. Egy-két zápor kialakulhat, ezek idején is intenzívebbé válhat a légmozgás, ami gyorsíthatja a mezőnyt, de alapjában hosszú versenyre számítanak a szervezők.
Hirdetés1

A Balaton-kerülés rekordját 10 óra 40 perces idővel, 1955 óta a Nemere II tartja, amely az idén is ott van a résztvevők között.

Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük, a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni. Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyét 1934-ben rendezték meg először.

Ezúttal - páros év lévén - többtörzsű hajók is indulhatnak a viadalon, ezek a győzelemre legesélyesebbek, köztük a tízszeres győztes Litkey Farkas katamaránja.


A leggyorsabbakat csütörtök estére várják a balatonfüredi célba ...

... a többség számára azonban egész éjszaka és még pénteken is tart majd a verseny. Csütörtökön gyenge-közepes szél várható, dél körül valószínűleg leáll a légmozgás, és délutánra jöhet ismét szél. Egy-két zápor kialakulhat, ezek idején is intenzívebbé válhat a légmozgás, ami gyorsíthatja a mezőnyt, de alapjában hosszú versenyre számítanak a szervezők.

A hagyományos Balaton-kerülő vitorlásverseny résztvevői először keleti irányban vitorláznak, ahol kerülniük kell egy Balatonkenese előtt elhelyezett bójasort. Innen Siófok érintésével a Balaton nyugati vége, Keszthely az irány, ahonnét ismét a Tihanyi-szoroson keresztül vitorláznak vissza a balatonfüredi célig. A Balaton-kerülés rekordját 10 óra 40 perces idővel, 1955 óta a Nemere II tartja, amely az idén is ott van a résztvevők között.

Az idei Kékszalag nyílt verseny, így igazán esélyesnek a legmodernebb hajóépítési elvek alapján készült többtestű hajók számítanak. Egy ilyen katamaránnal indul a tízszeres magyar Kékszalag-győztes Litkey Farkas aki várhatóan nagy küzdelmet vív majd a katamarán-világbajnok német Roland Gäbler vezette hajóval, aki két évvel ezelőtt diadalmaskodott a Kékszalagon.


Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyét 1934-ben rendezték meg először

Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük, a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni. A közepes északkeleti irányú szélben közel hatszáz hajó, mintegy 2900 résztvevővel vágott neki a majd 150 kilométeres távnak. Ez azt jelenti, hogy nem dőlt meg a részvételi rekord, 2010-ben ugyanis 623 vitorlást regisztráltak - számolt be a kekszalag.hu.


Reggel kilenc órakor elrajtolt a 44. Kékszalag
Hirdetés
Kilenc órakor Balatonfüred előtt elrajtolt a 44. Kékszalag Kilenc órakor Balatonfüred előtt elrajtolt a 44. Kékszalag
„A víz most kicsit alacsonyabb, mint az utóbbi években, ennek ellenére nem kellett rövidebbre húzni a pályát” - tudta meg az MNO Szoják Balázstól, a Kékszalag versenyigazgatójától, aki azt is elmondta, olyan szintű biztonsági készenlét lesz, mint bármelyik tengeri versenyen. A szolgáltatásokat tovább sorolva hozzátette még, hogy a Kékszalag.hu honlapon folyamatosan HD minőségű képi és videofelvételeket tesznek majd közzé. A megmérettetés leginkább közösségteremtő élét az adja meg, hogy egyszeri rajtengedéllyel tényleg bárki benevezhet, a feltételek részleteit csak el kell olvasni a portálon.
A Kékszalag tízszeres győztese, Litkey Farkas és csapata A Kékszalag tízszeres győztese, Litkey Farkas és csapata
140 kilót fogyott Litkey Farkas hajója, hogy idén a slank katamarán fedélzetén megnyerje a Kékszalagot. 25 négyzetméternyi vitorla, ez talán a legfontosabb követelmény az idei részvételhez, merthogy páros év van, bárki mehet! ... Győzelemre tör idén is a tízszeres győztes és abszolút címvédő Litkey Farkas, aki szintén katamaránnal megy; bundára ne gondoljon senki, aki elolvassa a verseny reklámjában a róla szóló részt, miszerint 2012-ben ő már meg is nyerte a Kékszalagot. Litkey 140 kilót „fogyasztott” hajóján egyébként nem lesz olyan mannschaft, aki nem nyert korábban Kékszalagot.
Tramontána, Principessa Tramontána, Principessa
Lesznek persze idén is nagy esélyesek, a szakma egységesen amondó, hogy katamarán lesz a győztes. Erre próbál – hűséges típusként – rácáfolni Rauschenberger Miklós, aki a 12,7 méteres Principessát vezeti majd. Nemrégiben a Fehérszalagon – a Kékszalag távjának harmadát kitevő, a Balaton keleti medencéjében rendezett versenyen – éppen kéttestűeket tréfált meg, persze nem tagadja ő sem, hogy a katamarán a Kékszalagon már más dimenzió lesz. Vándor Róbert ehhez igazodva teszteli már jó rég óta szójátékos One d'Or nevű katamaránját, de hozzáteszi, a gyakorlásból sosem lesz elég. Ő nemrég a Boden-tavon versenyzett, és ha jól verte hírét a magyar vitorlázásnak, jó néhány egységet elcsal hozzánk július elején.
Magyar Hospice Alapítvány - Jótékony célok Magyar Hospice Alapítvány - Jótékony célok
Jótékony célokat már másodszor szolgál a verseny: a tavalyi évihez hasonlóan idén is a Hospice Alapítványt támogatják a résztvevők, ezáltal boldogabbá válnak jó néhány daganatos gyermek utolsó napjai.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.05. 11:48
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza