Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Érdekességek: mi az, amit eddig nem tudtál az Anna-bálról? Most tudj meg minél többet róla

Címkék - Anna, Anna-bál, bál, Balatonfüred, díszpalotás, érdekesség, Füred, hagyomány, tánc
Érdekességek: mi az, amit eddig nem tudtál az Anna-bálról? Most tudj meg minél többet róla
Érdekességek: mi az, amit eddig nem tudtál az Anna-bálról? Most tudj meg minél többet (Fotó: dunatv)
Július 23-án, szombaton 186. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében a nevezetes Anna-bált.
Az idei díszvendég Kecskemét városa, a mulatság fővédnökségét Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az idén nyolcadik alkalommal adják át a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt - ennek dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap.

A bál előtti pénteken rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett az első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt néhány évvel ezelőtt újították föl, a lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetéről merítőhálóval foghatják ki a szíveket.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városon, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői négyesfogattal, huszárbandérium kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Az Anna-bál alkalmából rangos kulturális programok várják az érdeklődőket, a díszvendég Kecskemét is specialitásokkal készül az eseményre. Balatonfüred városa meghívta a bálra azokat a balatonfüredi lányokat is, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat: ők a város vendégei, s számukra ingyenes a belépés.
Hirdetés1


Az Anna Grand Hotel a rendezvény helyszíne, látja vendégül a bálozókat ...
Hirdetés
Balatonfüred, Anna Grand Hotel Balatonfüred, Anna Grand Hotel
Az Anna-báli vendégséget, a balatonfüredi Anna Grand Hotel látja vendégül, itt rendezik évről évre a nagyszabású hagyományőrző bált. (Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu)
Herendi váza a bálkirálynő jutalma Herendi váza a bálkirálynő jutalma
A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, az első udvarhölgy Rothschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap. (Fotó: vehir.hu)
Herendi porcelán szívek Herendi porcelán szívek
A bálon részt vevő hölgyek számozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készít. - Miért éppen szív? A hagyományos kísérőrendezvények közül kiemelkedik Krúdy Gyula novellája alapján, a "Balatoni szívhalászat", melyet a bált megelőző napon (pénteken) tartunk. A szépen feldíszített, fellampionozott hajó fedélzetéről a vízbe dobott fa-szíveket kell vendégeinknek kihalászni a hullámok habjai közül. Érdekes feladat, hogy mindenki megtalálja párját, szíve választottját. - Talán éppen ezért a kis porcelán szívecske a hölgyek nyakán ... (Fotó: blog.xfree.hu)
Az Anna-bál királynője a hintóján - Minden évben hintóval járják körbe a várost Az Anna-bál királynője a hintóján - Minden évben hintóval járják körbe a várost
A bált követő napon, délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei a Móló színpadon bemutatkoznak a közönségnek, majd lovas huszárkísérettel végigkocsikáznak a városon. (Fotó: netpolgar.network.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.07.25. 23:12
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza