Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round - A Mitsubishi támogatásával ...

Címkék - Balatonfüred, Fehér-Szalag, Mitsubishi, Mitsubishi-Classic-Round, Mitsubishi-támogatásával, vitorlások
Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round - A Mitsubishi támogatásával ...
2012-es Fehér Szalag Mitsubishi vitorlás verseny
Már harmadik éve, hogy a Fehér Szalaggal együtt rendezik a Classic Round-ot, amelyen 1945 előtt készített, vagy tervezett hajók indulhatnak. A Mitsubishi támogatásával megrendezett nagydíjon pedig a legújabb többtestű versenyhajók is részt vehettek, azonban a szélviszonyok nem kedveztek a katamaránoknak és a trimaránoknak, és végül egy egytestű konstrukció győzött.

A Mitsubishi támogatásával ...

Szombaton, gyönyörű napsütéses reggelen elrajtolt a balatonfüredi öbölből a 2012-es Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round vitorlás verseny, ahol rekordlétszámú mezőny jött össze.

Közel 200 hajót számoltak a rendezők, melyek között igazi klasszikusok és új fejlesztésű sporthajók is ott voltak. Már harmadik éve, hogy a Fehér Szalaggal együtt rendezik a Classic Round-ot, amelyen 1945 előtt készített, vagy tervezett hajók indulhatnak.
Hirdetés1


A Mitsubishi támogatásával megrendezett nagydíjon pedig a legújabb többtestű versenyhajók is részt vehettek, azonban a szélviszonyok nem kedveztek a katamaránoknak és a trimaránoknak, és végül egy egytestű konstrukció győzött.


A hétvége után Szoják Balázst, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárát kérdeztük a versennyel kapcsolatosan ...

„Soha nem látott létszámú mezőnyt regisztráltunk péntek este, így igazán csak a jó időt vártuk szombatra. Szerencsére a napsütésből nem volt hiány, gyenge szélben kezdődött a futam és azok közül kerültek ki a győztesek, akik az első szakaszon, a Balatonfüred-Kenese távon a déli oldalt favorizálták. Mint minden szalag verseny, a Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round versenye is körverseny, így nincs lehetőség a rövidítésre, csak a limitidő kitolásával tudtuk elkerülni, hogy a szélcsend miatt sok nevezőt kizárjunk. Ez szerencsére nem is állt fenn, mindössze egyetlen hajó ért be időn túl.”

Azt is tudni kell a Fehér Szalagról, hogy a Kék Szalag előtt megrendezett legnagyobb távú viadal, így igazán jó felkészülés a „tókerülőre”. A legnagyobb csapatok összemérhették aktuális felkészültségüket, az erőfölények hamar kiderültek, ugyanakkor kicsit csalóka is volt az eredmény, hiszen a szél nem bizonyult ideálisnak a többtestű vitorlások számára. Nem is csoda, hogy egy libera versenyhajó ért elsőként a célba.

A libera szinte végig az élen haladt, a kiváló rajtot követően három egység azonnal az élre állt és a déli part ívén fokozatosan közelítették meg Balatonkenesét. Ám a cirkálószakasz a Principessa-nak kedvezett, így az fokozatosan „ellépett” az üldözők elől. Később a feltámadó szél miatt az előny a célig ugyan fokozatosan apadt, de ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy Rauschenberger Miklós csapata elsőként haladhatott át a Balatonfüreden felállított célvonalon.

A Magyar Vitorlás Szövetség a Mitsubishi Kupával egyidejűleg a Classic Round-ot is megrendezte. Ez a kategória-verseny az utóbbi három évben került megrendezésre, Európában egyedülálló módon csak a „magyar tengeren” szerveznek a klasszikus felépítésű hajóknak viadalt, mely a szponzoroknak és a résztvevőknek, sőt a nézőknek is hatalmas élmény, hiszen egyetlen versenyen sem vett részt eddig ilyen szép számban klasszikus hajó.

Az 1945 előtt épített, vagy ezelőtt megszületett tervek alapján készült sporteszközök indulhattak a kategóriában, és egyedülálló eredmény, hogy összetettben egy fahajó, a Sirocco abszolút ötödik helyen ért a füredi célba, sok más új hajót megelőzve.

A hétvégi verseny a Mitsubishinek is remek lehetőség volt arra, hogy célközönségét megtalálja a sport rajongói között is. A japán márka filozófiája és a hajósport igencsak közel állnak egymáshoz, így ez az együttműködés ismét eredményesen zárult.

„A Magyar Vitorlás Szövetség és a Mitsubishi között az évek alatt szoros és gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, amely számunkra és a Mitsubishi számára is egyre nagyobb jelentőséggel bír. A vitorlás társadalom az egyik célközönsége a szigetországi márkának, így természetesen üzleti szempontból is fontos a hazai importőrnek, hogy a versenyeken résztvevők közvetlenül találkozhatnak modelljeikkel.” – nyilatkozta a MVSZ főtitkára.

A „fehér” hétvégéről Mátrai Gábor a Mitsubishi Vezérképviseletének ügyvezetője is elégedetten nyilatkozott, és azt is elárulta, hogy az együttműködés tekintetében mindkét félnek jövőbe mutató tervei vannak. De e lehetőségek tárgyalásának a versenyidény után lesz csak létjogosultsága. Addig is „Jó szelet!” - ahogy vitorlás körökben mondják.


Egytestű győzelem a Fehér Szalagon

Meleg, napos nyári napon, 30-35 fokos melegben rekordlétszámú mezőny, közel kétszáz hajó rajolt reggel 9 órakor Balatonfürednél a Fehér Szalag - Mitsubishi Nagydíj vitorlás versenyen. Előbb a Classic Round, vagyis az 1945 előtt épült vagy addig megszületett tervek alapján készült gyönyörű klasszikus hajók rajtoltak, majd rövidesen a többiek, köztük a legmodernebb többtestű versenyhajók indultak.

Gyenge szélben kezdődött a verseny és azok közül kerültek ki a győztesek, akik az első szakaszon, a Balatonfüred-Kenese távon a déli oldalt favorizálták. Az északi part közelében a mezőny balszerencsésebb fele megszorult a szélcsendben. A gyenge szélben a Szenkirályi-Principessa Team csapata nyert a Liberával, amelyet szokás szerint Rauschenberger Miklós kormányzott. Így tehát sokakat meglepve egytestű hajó diadalmaskodott a katamaránok előtt.

Második helyen a múlt heti Boden-tavi tókerülő versenyen hetedik helyet szerzett katamarán, az RSM-DTM Hungary One d Or futott be a füredi célba Vándor Róbert irányításával.

Harmadik lett a tízszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas vezette csapat, akik versenyen először próbálták az eredeti mintájára megépített, új hajótestekkel felújított Budapest Bank Katamaránt.

Negyedik a Buda Cash Vodafone Gemini Ventilo 28-as lett és az abszolút ötödik helyen érkezett a Classic Round győztese a Sirocco Cittel Lajos kormányzásával.

E sorok írásakor (17:30) még sok hajó a pályán vitorlázik a cél felé. Mostanra viszont frissült a déli szél, így mindenkinek esélye van este 7 óráig limitidőn belül célba érni. Eredményhirdetés 21 órakor lesz. (hunsail.hu)


A Mitsubishi által támogatott vitorlás versenyre Balatonfüreden került sor

A Mitsubishi által támogatott vitorlás versenyre Balatonfüreden került sor, mely a legnagyobb távú viadal a Kék Szalag előtt. Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round ... A Mitsubishi támogatásával!
Hirdetés
Rekordlétszámú mezőny a Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round-on Rekordlétszámú mezőny a Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round-on
Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round
A Mitsubishi támogatásával ... A Mitsubishi támogatásával ...
A Mitsubishi támogatásával megrendezett nagydíj a Fehér Szalag Mitsubishi Classic Round. Mitsubishi - A gyémánt grafikai elem mindenki számára világos, de mint cégnév azt gondoltuk, hogy a Mitsubishi egy japán családnév által vált a világ egyik vezető autógyártójának cégnevévé. Nem így van, és a történet roppant egyszerű. A mitsu japán nyelven hármat jelent, a hishi pedig egy a szigetországban honos gesztenyefajt jelöl. Ha mindezt összetett szóként vizsgáljuk, akkor ezt a szót Japánban a gyémánt elnevezésére használják. De azért nem teljesen ilyen egyszerű, a japánok ha a szó közepén há hangot látnak, akkor azt bének ejtik, így alakult ki a végleges Mitsubishi elnevezés. A cég története szerint a cég tulajdonos nevéhez fűződik a cég logó szöveges részének végleges kiválasztása.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.06.24. 00:25
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza