Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a megbetegedéseket az Úszás Napján

Címkék - Balatonfüred, betegség, egésszség, fertőzés, kalici, rota, sport, úszás, víz
Feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a megbetegedéseket az Úszás Napján
Az Úszás Napja
Az országos tisztifőorvos szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a Magyar Úszás Napján, Balatonfüreden történt megbetegedéseket.
Paller Judit szerint az ügy vizsgálata egyelőre nem zárult le, így pontosan nem tudni a fertőzés pontos forrását, ezért továbbra is elképzelhető, hogy a vírus egy a versenyre már megbetegedve érkező részvevőtől, vagy valamilyen illegális szennyvízforrásból származik.

Az országos tisztifőorvos kiemelte,
a Balatonon korábban tapasztalt halpusztulás jelenlegi feltételezésük alapján nem hozható összefüggésbe az esettel, ahogy más tóparti megbetegedések sem.
Hirdetés1

Paller szerint, a Balaton vize továbbra is kiváló, a hasonló vírusok ugyanis csak nagyon lokalizáltan és rendkívül kis mértékben életképesek a nyílt vízben.
Hirdetés
A calici fertőzés megelőzése A calici fertőzés megelőzése
Mivel a calici vírus ellen nincs védőoltás, a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. A higiéniás szabályok szigorú betartásával sok esetben megelőzhető a betegség, így a hasmenés. A nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni. A fertőzött által használt dolgokat (WC ülőke, WC lehúzó, kilincs, pohár, evőeszköz stb.) alaposan fertőtleníteni kell, mivel a vírus napokig fertőzőképes marad. A calici által fertőzöttnek kerülni kell a közösségeket (iskola, munkahely) a továbbfertőzés megakadályozása végett.
Calici vírusok Calici vírusok
A vírus okozta gyomor és bélbetegségek 30-40%-áért, a gasztroenterális járványoknak pedig 75-89 %-áért a calici vírusok felelősek, amelyek hasmenést, intenzív hányást, esetleg lázat okoznak. A calici fertőzés nagyon gyors lefutású, ezért sokszor nem fordulnak orvoshoz a vírus hordozói, így gyakran nem derül fény a betegséget okozó vírus eredetére. Kortól függetlenül bármely életszakaszban előfordulhat. A calici vírus nagyon gyorsan mutálódik, így akik már átestek a megbetegedésen, azok számára sem jelent hosszú védettséget, ebből adódóan védőoltással nem előzhető meg. Járványok főként a zárt közösségekben, mint például iskolákban, óvodákban gyakoriak.
A calici fertőzés kezelése A calici fertőzés kezelése
A calici fertőzés kezelése tüneti jelleggel történik. Hasfogók és egyéb hasmenés tüneteire ható szerek szedése nem ajánlott, mert a vírus széklettel ürül ki a szervezetből. Antibiotikum szedése nem indokolt. Diétával, ágynyugalommal és a folyadék folyamatos pótlásával, körülbelül 3 nap után a hasmenéses, hányásos tünetek jelentősen enyhülnek, vagy teljesen meg is szűnnek. A calici fertőzés okozta erős hasmenés után érdemes a bélflóra regenerálása probiotikummal, ugyanis klinikailag igazolták, hogy csökkenti a hasmenés gyakoriságát és időtartamá.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.07.02. 08:10
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza