Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Figula Mihály: A magyar bor több mint élelmiszeripari termék

Címkék - Balatonfüred, bor, borász, egyedi, Figula-Mihály, magyar-bor, minőség
Figula Mihály: A magyar bor több mint élelmiszeripari termék
Figula: A magyar bor több mint élelmiszeripari termék. A világ egyik legjobb termőhelyén dolgozva az a feladatunk, hogy a lehetőségeinkhez méltó minőséget készítsünk ...
A befektetett munkának, egyedi borainak és az ismertségnek tudja be ifjabb Figula Mihály, hogy tavaly ő lett - megosztva a címet a szekszárdi Bodri Orsolyával - az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség voksai alapján.

A balatonfüredi borász az MTI-nek elmondta, hogy rengeteg bemutatót tartanak az országban, sok helyen vannak jelen, és ezért jól ismerik boraikat a fogyasztók. "A mi boraink nem standard, unalmas, egyforma borok; változnak az évjárattal, a dűlővel. Azon dolgozunk, hogy egyediek legyenek" - tette hozzá.

A Figula Pincészet 30 hektáron termel, dűlőnként szelektálva a fajtákat, így egy évjáratból akár 15-20 féle bor is készülhet, ami még Figula Mihály szerint is nagy szám egy kis pincészethez. Úgy véli azonban, éppen az a borvidék jellegzetessége, hogy az azonos fajta teljesen más bort ad a fekvéstől függően.
Hirdetés1

Ez a felfogás nem profitorientált - mondta a borász, mivel tapasztalata szerint ma még az olcsó, átlagos minőségű terméket lehet jól eladni. Számításai szerint legfeljebb a magyar lakosság öt százaléka fogyaszt minőségi bort, pedig az nem elérhetetlenül drága luxuscikk.

A Figula Pincészet partnerei elsősorban szaküzletek és éttermek. A családi vállalkozás nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrál, mert ezt tekinti a fejlődés útjának. A borász elmondta, hogy ragaszkodik a cég családi működtetéséhez, mert csak így lehet "személyes" a borkészítés, így lehet a minőséget garantálni.

Figula Mihály úgy vélekedik, hogy a magyar bor kiválóan alkalmas az országimázs építésére is. Borai eljutnak Hollandiába, Németországba, Angliába, a szomszédos országok magyarok lakta vidékeire, valamint Franciaországba is, ahol "valószínűleg kíváncsiságból fogyasztják a magyar bort".

"A magyar bor több mint élelmiszeripari termék. A világ egyik legjobb termőhelyén dolgozva az a feladatunk, hogy a lehetőségeinkhez méltó minőséget készítsünk" - mondta a borász.

A Figula Pincészet is megtalálható a megújult, magyar termékeket összegyűjtő adatbázisban.


A Figula Pincészet 30 hektáron termel, dűlőnként szelektálva a fajtákat ...

Birtok: A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.

Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A 20 hektáros birtokon - a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében - dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva - mutatjuk be a borvidék sokszínűségét.
A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen - Bordeaux, Brüsszel, Párizs - komoly elismeréseket szereztünk borainkkal. Figula Mihály † többéves munkája elismeréseként 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az „Év bortermelője” megtisztelő címet. A Magyar Bor Akadémia és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.

Bor: Pincészetünk elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeinken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztünk. Fő fajtáink: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, muscat lunel, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos. Boraink készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékunkban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Célunk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

Filozófia: “Da bibere - Adj innom”, olvashatjuk a környékünkön fellelt korsón a római kori szavakat, utalván e csodálatos mesterség ősi gyökereire. A bor - mint a kenyér is - évezredek óta kultikus módon kapcsolódik az emberi létezéshez. A szőlő és a bor a pannon táj számos településének nevében rejtőzködik, oly jó mondani, hogy Szőlősgyörök, Borszörcsök vagy épp Balatonszőlős. A természeti adottságok szerencsés találkozása, a táj és a szőlőművelő egymásra találása teszi szőlőskertjeinket oly gyönyörűvé, Balatonunk bármely partjáról szemléljük is a túloldalt.

“A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, Uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra - úgymond “borivókra” van szükség.

Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.” - Figula Mihály - Figula Borászat


"A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”
Hirdetés
Figula Borászat - Balatonfüred, Meleghegy Figula Borászat - Balatonfüred, Meleghegy
Pincészetünk elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeinken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztünk. Fő fajtáink: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, semillon, muscat lunel, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos. Boraink készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékunkban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Célunk egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez ...
Figula Mihály - Évjárat: 2007 - Borvidék: Balatonfüred-Csopaki - Jelleg: Száraz - Fajta: Zenit Figula Mihály - Évjárat: 2007 - Borvidék: Balatonfüred-Csopaki - Jelleg: Száraz - Fajta: Zenit
Figula Balatonszőlősi Olaszrizling 2006 - Sóskút Selection 2006 Figula Balatonszőlősi Olaszrizling 2006 - Sóskút Selection 2006
Figula Balatonszőlősi Olaszrizling 2006: Szájban is ez a zöldes, banános érzet dominál. Intenzitására nem lehet panasz, szétárad rendesen. Egyrészt ott vannak a savak: erősek, de nem karcolnak. Aztán van egy édesebb, gyümölcsös érzet: banán, körte. A csipetnyi szénsav pajkosan szúrja a nyelv hátát, kellemesen frissítővé teszi a kortyot. Utóíze közepesen hosszú, gyümölcsös, egyáltalán nem kesernyés. - Figula Sóskút Selection 2006: Illata intenzív, friss, édeskés, fajélesztős. Szájban kerekebb, érettebb, jobb alapanyagot lehet sejteni benne. Savai élénkek, szépen tartják a gyümölcsös édességet. Körte, túlérett grépfrút. Utóíze hosszú, Jó kis bor ...
 A Figula Pincészet partnerei elsősorban szaküzletek és éttermek ... A Figula Pincészet partnerei elsősorban szaküzletek és éttermek ...
A családi vállalkozás nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrál, mert ezt tekinti a fejlődés útjának. A borász elmondta, hogy ragaszkodik a cég családi működtetéséhez, mert csak így lehet "személyes" a borkészítés, így lehet a minőséget garantálni.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.01.28. 09:56
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
flaci
Válasz erre - 2012-01-29 10:19:47 | #620

Végre van olyan fiatal aki méltan viseli az apai örökséget,Gratulálunk és büszkék vagyun Rá.

Oldal tetejére
Vissza