Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) - Színes szinkronizált amerikai akció krimi

Címkék - akció, Balatonfüred-mozi, Fast-Five, film, halálos-iramban, krimi, ötödik-sebesség, szinkronizált-amerikai
Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) - Színes szinkronizált amerikai akció krimi
Halálos iramban: Ötödik sebesség - Fast Five
Amióta Brian és Mia Toretto kiszabadította Domot a fogságból, számos határon átsüvítettek, hogy kijátsszák a hatóságokat. Most Rio de Janeiróban húzták meg magukat, és el kell vállalniuk egy utolsó balhét, hogy elnyerjék szabadságukat.
Amikor összeállítják a csúcsversenyzőkből álló elit csapatukat, a cinkosok jól tudják, hogy az egyetlen esélyük arra, hogy örökre kiszálljanak, az, ha szembeszállnak a korrupt üzletemberrel, aki ki akarja nyírni őket. Ám nem csak ő van a nyomukban.

A kemény szövetségi ügynök, Luke Hobbs sosem hibázza el a célt. Amikor feladatául kapja, hogy találja meg Domot és Briant, ő és kommandós egysége teljes gőzzel üldözni kezdik hőseinket. De miközben az emberei átszáguldanak Brazílián, Hobbs rájön, hogy nem tudja szétválasztani a jó fiúkat a rosszaktól. Így hát az ösztöneire kell bíznia magát, hogy sarokba szoríthassa zsákmányait, mielőtt valaki más ejti őket.

Eredeti cím: Fast Five
Rendező: Justin Lin
Főszereplők: Vin Diesel, Paul Walker
Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. (16)


Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) - A filmről bővebben

A Halálos iramban világraszóló sikere után a filmesek közül többen ülhettek egy erős itallal megtöltött felespohár vagy egy üres papír előtt esetleg csak szimplán bambultak a huszadikon lévő kristálytiszta ablakukból, a fejükben pedig a következő igen fontos kérdés járt fel s alá: „Hogyan érhetett el ekkora bevételt ?” Nem kellett megerőltetnie magát a forgatókönyvírónak sem, eleve nem egy komoly díjakra esélyes alkotást szült meg egyszerű történettel és néhány közönség számára fontos összetevővel. Gyors verdák, dögös csajok, rengeteg látványos száguldás, a párbeszédekre sem kellett sok figyelmet fordítani, a poénokhoz meg nem kellett más, mintegy esti sörözés mellett a cimborákkal.

Egyszerű történet, amelyet nem kellett sokáig vázolni a befektetőknek és nagy bevétel - ilyesmire vágyik a popcorn filmek alkotók vagy alkotni vágyók többsége Ám hiába alakította hasonlóképpen a többi író szkriptjét, egyszerűen nem sikerült felvenni a versenyt ezzel a franchise-zal (elbukott a Redline, elhasalt a Vas), a nézők nem ölelnek akárkit a keblükre. A Halálos iramban viszont él és virul, köszönhető annak, hogy a gyengébb harmadik rész után újra visszahívták az első felvonás szereplőgárdáját, majd azoknak is szóltak (Sung Kang, Tyerese Gibson, Ludacris, Gal Gadot, Tego Calderon, Don Omar), akiket megismerhettünk ebben a szériában.

Domot (Vin Diesel) sittre vágják kemény 25 évre, de hogy a nézőknek ne kelljen várni, míg szakállasan, de hatalmas lelkesedéssel kilép a kapukon, hogy újra volna mögé pattanhasson, O Connorék (Paul Walker, Jordana Brewster) egy vakmerő mentőakció keretében kiszabadítják. Rio felé veszik az irányt, ahol újabb, egyszerűen tűnő feladatot vállalnak be. A gondosan kivitelezett rablás rosszul sül el, aminek következtében a helyi főgengszter, Reyes (Joaquim de Almedia) első számú célpontjai lesznek. Ráadásul még egy csapat különleges ügynök is a helyszínre érkezik, akik folyamatosan a sarkukban loholnak. Domék jól tudják, le kellene lépni, de elhangzik a megszokott és sokat hallott mondat: „Még egyet, még egy utolsót, aztán nyugdíj.” A köreikben közutálatnak örvendő Reyes vagyonát lovasítanák meg.

Ebben a franchise-ban erősen megszokhattuk már, hogy felettébb buta, olykor megmagyarázatlan ostobaságoknak tűnő jeleneteket láthatunk, aki akarja nyugodtan úgy szétkaphatja a filmet, mint akármelyik kocsit, mert valljuk be, lazán meg lehetne tenni. A készítők azonban ezzel tisztában vannak, sőt talán büszkén fel is vállalják, ők bizony csak szórakoztatni akarnak, így még a tévében kötelező jelleggel dobálózó közhelyeket is beleerőltetik a filmbe: „Terhes vagyok”, „Együtt maradunk örökre”, „Te is a család részese vagy”.

Egy férfi mindig megnézi a jó kocsikat és a nőket, az ellenkező nem szemét sem kerülik el a csodálatos gépjárművek és a kigyúrt fickók. Mindkét fél megkapja a magáét, de azért nem fizet a nép, hogy 2 órán keresztül azt lesse bambán, hogy valaki támaszkodik egy csili-vili gépjárművön, ezért felpörgetik az eseményeket. Elsütik hát párszor a fegyvereket, rohangálnak a kissé instabil háztetőkön és erősen rálépnek a gázpedálra, ha a helyzet úgy kívánja. Az alkotók részéről mondhatni bátor húzás volt, hogy visszavettek a száguldozásból és az aszfaltszaggató üldözésből. E helyett inkább egy merész rablás kivitelezésére fókuszálnak hőseink, miközben megpróbálnak Hobbs ügynök és csapata radarja alatt maradni. Az egészet egy film végi szó szerinti zúzós, a fizika minden törvényét sutba vágó hajszába torkollik, ahol Domék átrendezik a város arculatát. Eddig viszont egy árva negyed mérföldes versennyel kell beérnünk, illetve nézhetjük, hogy miként próbálják kivitelezni a nagy tervet búvóhelyükön.

Kevés? Végső soron az, pedig O Connor és Dom felkeresi a helyi esti versenyek színhelyét, ami felidézi az első részt, azt, hogy honnan is indultak. Sajnálatosan azt nem mutatják, hogy miképp tiporják földbe a „bennszülöttek” mérhetetlen önbizalmát, de legalább megtudjuk, hogy a fegyver kötelező kelléknek számít errefelé. Ne gondolja senki, hogy a halálos iramú nitrogőzös gyorsulások hiánya ásítozós unalmas szül. Mr. Hobbs fejvadász (Dwayne Johnson – spin-offot neki) gondoskodik arról, hogy se mi, se a tervezgetéssel idejüket múlató kis csapat se unatkozzon. Johnson testhezálló feladatot kapott, bárcsak ilyen karaktereket formálna meg mindig. Az ugyan érthetetlen, hogy miért izzad úgy, mint egy ló, de legalább nem marad el a várva-várt bunyó Diesellel.

Két hegyomlás (Johnson beceneve egyébként is Szikla) feszül egymásnak, szem nem maradhat szárazon a jelenet után. Ilyen lett volna, ha anno összejött volna egy Arnie és Sly akciófilm? 70 %-ot megérdemel a produkció, kellemes kikapcsolódás, kevés versennyel és könnyedén szemet tudunk hunyni néhány dolog felett. A hatodik felvonás betervezve, azok után, hogy előreláthatóan az ötödik sebesség kaszálja a legtöbbet az eddigi darabok után szinte biztos, hogy meg fog valósulni. A stáblista alatt meg is alapozzák a folytatást, így tudjuk mire számíthatunk.

Büdzsé: 125 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 107 millió dollár
Eddigi összbevétel: 218 millió dollár
forrás: Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five)
Hirdetés1
Hirdetés
2011: Halálos Iramban 5 - Ötödik sebesség (Fast Five)
Dom és Brian ezúttal a brazil utcai versenyek sűrűjébe keverednek bele, miután elmenekültek az Államokból. Rióban sem könnyű az élet számukra, mivel egy korrupt üzletember a vérüket akarja. Elvállalnak egy veszélyes melót, amire össze kell szedniük egy profi utcai autóversenyzőkből álló csapatot a régi ismerősökből. Eközben pedig a kemény Luke Hobbs szövetségi ügynök azon van, hogy a bűnösségük elől elmenekült Briant és Domot elkaphassa, és bírósság elé állíthassa őket az Államokba.
Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) a balatonfüredi moziban
Halálos iramban: Ötödik sebesség (Fast Five) a balatonfüredi moziban
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.23. 13:42
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza