Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Itt a jó idő és a Jokai napok is - Számos program, bableves főző verseny, és Bujtor István Szóbránnak avatása

Címkék - Bóka-István, Bujtor-István-szobra, Csók-István, erenczy-Károly, Glatz-Oszkár, Hollósy-Simon, Jókai-napok, Thorma-János-, Vaszary-villa
Itt a jó idő és a Jokai napok is - Számos program, bableves főző verseny, és Bujtor István Szóbránnak avatása
A Jókai Villa és az író szobra
Bujtor Istvánnak szobrot állítanak, Ferenczy Károly műveiből pedig kiállítást rendeznek az idei Jókai-napokon, amelyet május 3. és 5. között rendeznek Balatonfüreden - mondta el Bóka István, a város polgármestere az eseménysorozatról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Bóka István kiemelte: folytatják azt a hagyományt, hogy megállapodást kötnek hasonló értékrendet valló városokkal. Idén Szolnok az új partner, amellyel elsősorban kulturális, de több más területen is együttműködnek.
Hirdetés1

Hozzátette, hogy a 22. alkalommal megtartandó Jókai-napok kibővül két jelentős eseménnyel, amelyek túlnyúlnak a városon: a Vaszary-villában Ferenczy-kiállítás nyílik, vasárnap pedig felavatják Bujtor István szobrát. Bujtor István (1942-2009) szerette e tájat és sokat tett a Balaton népszerűsítéséért játékfilmjeivel, amelyekben markánsan megjelenik Balatonfüred és Tihany - jegyezte meg Bóka István.

Dallos Krisztina, a Vaszary-villa vezetője elmondta: a Magyar Nemzeti Galériával együttműködve rendezik meg a Ferenczy Károly műveit bemutató kiállítást. A tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alapító mestereinek biblikus és vallásos tárgyú képeiből, valamint mitológiai és irodalmi ihletésű műveiből ad reprezentatív válogatást. A kiállítás gerincét adó Ferenczy-művek mellett Csók István, Glatz Oszkár, Hollósy Simon, Iványi Grünwald Béla, Koszta József, Réti István és Thorma János néhány, a témához kapcsolódó alkotása is látható lesz.

A Jókai-napokat május 3. és 5. között rendezik meg. A nyitó napon a hagyományokhoz híven a Jókai Mór-emlékházban lesz ünnepség, majd megkoszorúzzák a Jókai-szobrot. Az első napon lesz még irodalmi matiné, Jókai-díszebéd és könyvbemutató.

Másnap a szokásokhoz híven megrendezik a bablevesfőző-versenyt a Koloska-völgyben színes programokkal, majd este fél nyolckor Bujtor Istvánra emlékeznek barátai, pályatársai, ezt követően pedig levetítik az ő rendezésében és főszerepelésével készült Az elvarázsolt dollár című filmet. A harmadik napon avatják fel a Bujtor-szobrot, délután pedig mesekastélyba várják a gyerekeket. (mti)


A Cikk előzménye:
Balatonfüreden szobor a magyar Bud Spencernek - Velünk marad Bujtor István...
Hirdetés
Jókai-bableves Jókai-bableves
A Jókai-ház közismert finomsága volt a füstölt malacköröm babba főzve, amely egyszerű, sűrű bablevesként került az asztalukra. Nem volt benne sem zöldség, sem kolbász, de még csülök vagy csipetke sem. Ez utóbbiakat a későbbi korok szakácsmesterei tették hozzá ízesítési, javítgatási szándékkel. Jókai rá sem ismerne arra a levesre, amit ő írásaiban görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs névvel illetett, mert mint mondta, olyan nagy szemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzérje és az omlós, füstölt malacköröm színre arany, formára meg az angyalok lábbelije.Jókai felesége, Laborfalvy Róza, a gyönyörű, ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett; aszalt szilvás orjalevese nagy népszerűségnek örvendett vendégei körében. A pazar lakomák végén kedvelt csemege volt a Jókai-háznál a jégbe hűtött dinnye rummal és tejszínhabbal.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.24. 12:41
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Ferenc
Válasz erre - 2013-05-10 13:25:49 | #1943

Mi az, hogy jó idő?

lókupec
Válasz erre - 2013-05-05 14:14:55 | #1940

Nem érdemelt volna az öreg ennél az igénytelen és ízléstelen, pikkelyes gyurmaszobornál valami szebbet?

Nézzünk egy kortárs ellenpéldát, II. János Pál krakkói szobrát a Wawel székesegyház mellett:
http://www.flickr.com/photos/terrazzo/7986050072/

Érzéseket kifejező, emberi arcvonások, mintha a megformált személy maga állna ott. A magyar szobrászművészek mind a Sebaj Tóbiás c. gyurmafilmen szocializálódtak, vagy miből táplálkozik ez az ocsmány irányzat? Csomó helyen látni, és valami gusztustalanul ronda.

Oldal tetejére
Vissza