Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Kétnapos öbölátúszás a hétvégén - Rajt, Füred és Tihany között augusztus 18-án 12.30

Címkék - Augusztus-18, Balaton, Balatonfüred, öbölátúszás, Tihany, úszás, verseny, Wesselényi-emlékverseny
Kétnapos öbölátúszás a hétvégén - Rajt, Füred és Tihany között augusztus 18-án 12.30
A hétvégén rendezik meg a hagyományos Öbölátúszást Balatonfüred és Tihany között, 3 és fél kilométeres távon.
Balatonfüred, Tihany - A hagyományokkal ellentétben a hétvége mindkét napján érdemes lesz azoknak ellátogatni a Balaton partra, akik szervezett keretek között szeretnek a nyílt vízben úszni. Augusztus 18-án a 3.6 km-es távolság versenyzői állhatnak rajthoz. Idén sem marad el az igazolt úszók Wesselényi emlékversenye, a mezőny 12.30 órakor startol.

Balatonfüred, Tihany

Az idei öbölátúszást a rossz idő miatt egyszer már elhalasztották a szervezők, de most ígérik: minden a legnagyobb rendben lesz. Szél nélküli kellemes időben és nem utolsó sorban, meleg vízben lehet teljesíteni majd a különböző távokat.

Augusztus 18-án a hagyományos 3.6 km-es távolság vár a balatonfüredi Hotel Uni strandján vízbe ereszkedőkre. A cél a tihanyi hajóállomás mellett is strand lesz, ezt is már megszokhatták a rutinos öbölátúszók. Természetesen az egyéni vállalkozók mellett munkahelyi közösségek, családok, baráti társaságok is teljesíthetik a távot, őket is külön díjazzák.
Hirdetés1

A verseny, amelyet első ízben 1992-ben bonyolítottak le ugyanitt, idén kétnapos lesz. A fő attrakció a szombaton 9:30 órára kiírt klasszikus, bárki által teljesíthető 3,5 kilométeres verseny, amelyen 13 óráig lehet rajtolni, míg vasárnap családok és csapatok versenghetnek egymással. Németh Zsolt főszervező az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az eseményen köszönteni akarják a londoni olimpikonokat is.

"Az Öbölátúszás résztvevői tisztelegni szeretnének a két úszó olimpiai bajnokunk, Risztov Éva és Gyurta Dániel teljesítménye előtt, elismerve az őket felkészítő, Széles Sándor vezette edzői csapat érdemeit is. A Londonban szerepeltek mindegyikét meghívtuk, közülük Gyurta Gergely biztosan elindul az Öbölátúszáson is, amelynek résztvevőire az előrejelzések szerint jó idő, kellemes hőfokú víz vár" - mondta.

Újdonság, hogy augusztus 19-én vasárnap a tihanyi strand előtt körpályás nyíltvízi úszóversenyen is részt vehet, aki ehhez kedvet érez. Lehet választani az 1666 méteres kört, illetve az ötezer méteres (ebben az esetben három kört kell megtenni) távot is.

Idén sem marad el az igazolt úszók Wesselényi emlékversenye, ez a mezőny 12.30 órakor startol majd. Akik szombaton és vasárnap is úsznak, az összetett bajnokság legjobb helyezéseiért is hajthatnak. A körpályás vetélkedés vasárnap 12.30 órakor indul, életkor szerinti kategóriánként lehet rajtolni.


Németh Zsolt főszervező elmondta,

... hogy szeretnék meglepni az öbölátúszás résztvevőit azzal, hogy a londoni olimpia bajnokait felköszönthessék. Azt intézik, hogy mindezt élőben tehessék meg a sportemberek, vagyis Risztov Éva és Gyurta Dániel is ott legyen Balatonfüreden szombaton, vagy Tihanyban vasárnap.


Öbölátúszás az olimpikonjaink köszöntésével

 • A verseny alkalmával köszönteni szeretnénk olimpikonjainkat és az Öbölátúszás résztvevői tisztelegni szeretnének a két úszó olimpiai bajnokunk Risztov Éva és Gyurta Dániel teljesítménye előtt, elismerve az őket felkészítő Széles csapat edzői érdemeit is.
 • Az Öbölátúszáson indulók a verseny emblémájával ellátott pólót kapnak.
 • Az elmúlt évkehez hasonlóan a MÁV menetdíj kedvezményt biztosít a résztvevőknek.
 • Az Öbölátúszáson nem csak a teljesítés számít, így az eseményen résztvevő úszók egymással is megmérettethetik magukat ezért az idősebb korosztály részére szervezett szenior értékelés során 5 évenkénti lépcsőkben.
 • Míg augusztus 19-én pedig 1.666 m-en és 5 km egyénileg, illetve Magyarországon ősbemutatóként 1666 m-en 3 fős csapatok is versenyezhetnek egymással.

Idén ez lesz az utolsó alkalom, hogy mindenki számára teljesíthető távon, kellemes vízhőmérséklet mellett nyílt vízben úszhasson. Az augusztus 18-19-i hétvégén várhatóan jó idő lesz. A víz biztos meleg marad és front sem várható.


Program

1. napi augusztus 18-i versenytáv: 3,5 km
Rajt: Balatonfüred, Hotel Uni strand (Balatonfüred, Széchenyi u.10.)
Cél: Tihany, Hajóállomási strand


Nevezés az Öbölátúszásra

 • Helyszíni nevezés az 1. napi versenyekre Balatonfüreden augusztus 17-én 14-19.00 óráig, a rajt helyszínén a Hotel Uni udvarán és augusztus 18-án 8.00-13.00 óráig a kiadott nevezési lapon.
 • A nevezési díj, a hajóval történő visszaszállítás árát nem tartalmazza.
 • Nevezési díj: 4500 Ft.
 • A családi és céges csapatversenyre a már benevezettek(!), a helyszínen díjmentesen jelentkezhetnek.
 • Minden célba érkező emblémázott pólót és ajándékot kap!


Az Öbölátúszás díjazása

 • 20 év fölött, 5 évenkénti korcsoportok, és a 14-19 év közötti korúak legjobb férfi és női versenyzőit értékeljük.
 • Az aznap a távot 2-szer teljesítő legjobbakat külön díjazzuk: 10 évenkénti korcsoportokban. (Az ő indításuk és buszokkal való visszautaztatásuk soron kívül történik)!
 • Díjazzuk az abszolút I-VI. helyezett versenyzőket, a női I-III. helyezettet, valamint a Szenior Úszók Országos Hosszútávúszó Bajnoksága korosztályos I-III. helyezettjeit is.
 • A bajnokok egyedi sportpólót kapnak
 • Külön díjazzuk a 4 főből álló baráti-, közös munkahellyel rendelkező céges- és a kategória győztes 3 – 4 - 5 fős családi csapatokat, valamint a fogyatékos versenyzőket. (ehhez az idén is a klubok, szövetségek által leadott listákat vesszük figyelembe.)
 • Minden résztvevő egy családi, és egy másik kategóriában nevezhet!
 • A családi kategóriában minden tagnak teljesítenie kell a távot és tudniuk kell igazolni, hogy egy családba tartoznak.

Családi kategóriák: (a csapat összetétele alapján)

3 fős család

 • I. 2 szülő + 1 gyerek
 • II. 1 szülő + 2 gyerek
 • III. 1 szülő + 1 gyerek + 1 nagyszülő

4 fős család - IV. 2 szülő + 2 gyerek

5 fős család - V. Nagy családok csapata (5 fő)


Az öbölátúszás lebonyolítása ...

 1. Az első futam 9.30-kor rajtol, ezután kb. 30 fős csoportokban 2-3 percenként indulnak az úszók. Az utolsó csoport várhatóan 14.00 órakor indul, illetve egészen addig, ameddig több jelentkező van.
 2. Kérjük, hogy akiknek csak a táv teljesítése fontos, azok 11 óra után érkezzenek a várakozás elkerülése érdekében. Az úszókat csoportosan engedjük be a vízbe, a sorban állás ideje reméljük, hogy ezzel is jelentősen csökkenni fog.
 3. 12.30-kor rajtolnak az igazolt versenyzők a Wesselényi Emlékverseny vándorserleg elnyeréséért és a 3,5 km-es Hosszútávúszó Öböl-Bajnoki címekért (ebben a versenyszámban, csak az itt, együtt rajtolók eredményét vesszük figyelembe).
 4. Az úszóverseny útvonalát bal kézre esve, 100 méterenként lehorgonyzott hajók sora biztosítja, középen 500 m-enként bóják lesznek.
 5. A rajthelyről az úszók felszerelését a célba szállítjuk (kerékpárt nem), illetve visszaérésükig az indulási oldalon megőrizzük.
 6. Az idén is itt kerül lebonyolításra a Szenior Úszók Nyílt Országos Hosszútávúszó Bajnoksága, az egész napi eredmények alapján ( a Szenior úszóklubok csapatai külön rajtolhatnak).
 7. A célba érkezőnek frissítő italokat biztosítunk.
 8. A versenyzők egyénileg jutnak vissza, hajóval folyamatosan szállítják vissza Balatonfüredre, de ennek kedvezményes(50%) költségét (kb. 800 Ft) a Vanyolai Hajózási Kft. zöld hajóin hajóállomáson a résztvevők fizetik! A buszokkal való visszaszállítás továbbra is ingyenes, de ez a várható nagy forgalom miatt hosszú várakozást eredményezhet.
 9. Öbölátúszás eredményhirdetése 15.30-kor a füredi móló bejáratánál levő városi nagyszínpadon.
 10. Kérjük, hogy mindenki vigyázzon a kapott kódra, mert csak azok kapnak pólót, és csak azoknak tudjuk feldolgozni az eredményét, akik a célba érkezéskor viselik a kódot.
 11. A verseny kijelölt ingyenes parkolója a Camping előtt található, a szállodasor előtt a fűre álló autókat megbírságolják, ezért javasoljuk, hogy máshova álljanak a résztvevők.


Egyéb tudnivalók

 1. A versenyeken mindenki saját felelősségére vesz részt, amit aláírásával köteles igazolni. A 14 éven aluliak csak írásbeli szülői engedéllyel versenyezhetnek.
 2. A nevezési lap pontatlan, hiányos kitöltéséből eredő feldolgozási problémákért felelősséget nem vállalunk!
 3. Amennyiben az időjárási körülmények csak augusztus 19-én (második versenynapon) ideálisak mindkét versenyt ezen a napon bonyolítjuk le, ekkor a körpályás bajnokság 15 órakor kezdődik. Ebben az esetben döntés a verseny előtti csütörtökön 13 óráig..
 4. A rendezvény esetleges teljes elmaradása esetén a nevezési díjak összegét Ön felhasználhatja egy másik ez évi hosszútávúszó eseményünkre történő nevezésnél, ha nem teszi 2012. november 16-ig, akkor az addig felmerülő költségek kifizetése után azt nyilvánosan, közhasznú célra: a Magyar Hosszútávúszó Csapat Felnőtt EB-re való kijutásának támogatására fogjuk felhasználni.

A versenyekre indulás előtt, az időjárás, a vízhőmérséklet felől és más tudnivalókról a 70/383-6770, a 70/315-0505, és a 70/370-009-es telefonszámokon érdeklődhetnek ahol szállásfoglalásban is segítséget nyújtunk.
Hirdetés
Balatonfüred - Tihany 2012. augusztus 18. Balatonfüred - Tihany 2012. augusztus 18.
Öbölátúszás Balatonfüred - Tihany 2012. augusztus 18. Öbölátúszás Balatonfüred - Tihany 2012. augusztus 18.
Öbölátúszás Balatonfüred - Tihany 2012. augusztus 18. A hagyományos 3,5 km-es táv indulói kellemes helyszínről, a balatonfüredi Hotel UNI strandjáról rajtolhatnak tehát augusztus 18-án 9.30 órától- 13.00-ig folyamatosan. A cél a tihanyi hajóállomás melletti strand, amely szép környezettel fogadja a távot teljesítőket, akik a célba érkezéskor emblémázott pólót kapnak.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.08.16. 17:13
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Balázs Lajos
Válasz erre - 2012-08-19 17:15:29 | #1699

Amit itt az öbölátúszás szombati rendezvényén a szervezők bemutattak, azt negatív példaként tanítani kellene valamennyi szervezéssel foglalkozó kurzuson.

Miként engedhették meg maguknak, hogy a 4.500,- forintot leszurkoló, rajtszámot kapó jelentkezők átlag két órát aszalódjanak azon a napon, amikor kritikusan magas volt az UV sugárzás, majd felhevült testtel és kétórányi toporgás után induljanak neki a távnak. Egy olyan úszó folyosón, ahol a beígért vitorlások töredéke se jelent meg. Az, hogy nem történt tragédia, csak a jószerencsének köszönhető.

A szervezőket egy életre el kéne tiltani minden hasonló működéstől.

Nem elég bekasszírozni a több, mint háromezer lelkes sportolótól fejenként 4.500, -forintot, majd jót örülni a nagy hasznnak. Valamit nyújtani is kéne a szervezetlenségen túl!

Oldal tetejére
Vissza