Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Költségvetési főfelügyelőt neveznek ki a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz

Címkék - Balatonfüred, Balatonfüredi-Állami-Szívkórházhoz, főfelügyelő, Füred, költségvetés-2012, Orbán-Viktor
Költségvetési főfelügyelőt neveznek ki a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz
Költségvetési főfelügyelőt neveznek ki a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz
Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több egyetemhez, múzeumhoz, illetve kórházhoz - olvasható a szombati Magyar Közlönyben. A Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz is nevezett ki a kormány főfelügyelőt.
Több egyetemhez, múzeumhoz és kórházhoz költségvetési felügyelőt nevez ki a kormány, akik ellenőrizhetik az intézmény gazdálkodását. Többek között a Szent István Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz neveznek ki költségvetési főfelügyelőt.

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több egyetemhez, múzeumhoz, illetve kórházhoz - olvasható a szombati Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat szerint azonnali hatállyal költségvetési felügyelőt neveznek ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, a Szent István Egyetemhez, a Széchenyi István Egyetemhez, a Kaposvári Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, az Iparművészeti Múzeumhoz, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátushoz, valamint a Pesti Magyar Színházhoz.
Hirdetés1

Január 1-jei hatállyal ugyancsak költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány a Mátrai Gyógyintézethez, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz.

A kormányhatározat szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a költségvetési felügyelők megbízásáról. Egy felügyelő több intézménynél is elláthat felügyeleti tevékenységet - olvasható a határozatban.

Az államháztartásról szóló törvény kimondja, hogy a kormány költségvetési felügyelőt rendelhet ki "a központi költségvetési fejezetekhez, a fejezetekhez tartozó költségvetési szervekhez, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz és az elkülönített állami pénzalapokhoz", azok gazdálkodásának a költségvetés-politikával való összehangolása és a takarékos, szabályszerű működés érdekében.

A jogszabály szerint a felügyelő megismerheti a költségvetési szerv kezelésében lévő közpénz felhasználásával összefüggő adatot, véleményezhet a gazdálkodással kapcsolatos intézkedéseket, továbbá kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban. Ha ezzel az intézmény vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel. Az intézkedés mindaddig nem hajtható végre, amíg az egyeztetés nem történt meg.


Balatonfüredi Állami Szívkórház rövid története ...
Hirdetés
Balatonfüredi Állami Szívkórház Balatonfüredi Állami Szívkórház
Az állami Szívkórház a Gyógy téren áll,a régi fürdőházak helyén. Falain emléktábla őrzi az első fürdőorvosok, Oesterreicher Manes József és Orzovenszky Károly nevét,akiknek jelentős szerepük volt új gyógymódok elterjesztésében. A kórház története visszanyúlik a XVIII. századba,amikor az 1716.évi tihanyi apátsági birtokösszeíráshoz 1 - 2 év múlva utólag beírják, hogy Füreden savanyú vizek vannak. A kórház helyén Tenkovics Miksának másfél holdas telke volt,itt fakadt az a forrás melyhez fürdőházat építtetett és 10 fürdőkádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a nagyszámú vendégeknek. Halála után özvegye 1741-ben eladta a fürdőt Schuster József orvosnak,aki haláláig, 1748-ig üzemeltette ... A kórház környéke védett gyógyövezet. A gyógyítás terén elért eredmények alapján Balatonfüredet 1971-ben gyógyüdülő várossá nyilvánították.
Állami Szívkórház Balatonfüred - Balatonfüred, Gyógy tér 2. Állami Szívkórház Balatonfüred - Balatonfüred, Gyógy tér 2.
Balatonfüred, Gyógy tér 2. Telefon: +36/ 87/ 584-584 - Web: www.bfkor.hu - Főigazgató: Prof. Dr. Veress Gábor, főigazgató főorvos, egyetemi magántanár - A balatonfüredi Állami Szívkórház fekvő- és járóbeteg ellátási formában aktív kardiológiai szakellátást, komplex kardiológiai rehabilitációt és a szívbetegek részére gyógyfürdő- és fizioterápiás szolgáltatást is nyújt.
Tervezője az a Packh János, aki az esztergomi bazilikát is megálmodta Tervezője az a Packh János, aki az esztergomi bazilikát is megálmodta
A balatonfüredi Gyógy-tér keleti oldalán, amelyet három oldalról szép épületek vesznek körbe (a közepén pedig hársfák ölelésében a Kossuth Lajos forrás ivócsarnoka áll) a XIX. századból származó, de aztán a XX. században átépített Állami Szívkórház épülete foglalja el. Tervezője az a Packh János, aki az esztergomi bazilikát is megálmodta.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.11.09. 21:34
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Hanusovszky Katalin
Válasz erre - 2012-01-22 16:10:24 | #616

Ez a cikk sajnos több pongyolaságot is tartalmaz.
Packh János az un.Újfürdőházat tervezte (klasszicista kétszintes épület) és nem az itt látható szanatóriumépületet.
A szanatóriumról az igazság:
1869-1871 között Cometter Bernát terve szerint eklektikus stílusban felépült a Balatonra nézõ, gyönyörû, új szárny, az ún. Erzsébet-udvar. Késöbb az egész épület együttest Erzsébet Szanatóriumnak nevezték.
1912-1913-ban az ún. Tibor fürdõ épületszárnyával kialakult az egységes épület és a homlokzatokat is átformálták, szecessziós ízlésben.
Nem mellesleg nem Packh János üknagybátyám álmodta meg az esztergomi bazilikát, hanem Kühnel Pál 1821-22-ben, aki viszont az ő nagybátyja volt.
Packh János a kivitelezést felügyelte.
A szomorú az, hogy mindez pillanatok alatt kideríthető az Internetről, csak megfelelő újságírói gondosság és alázat szükségeltetik hozzá.

Lacky
Válasz erre - 2011-11-17 23:26:04 | #566

Szerintem a Bókára is kéne már néhány felügyelő, mert nagyon 1 ember centrikus lett itt Füreden minden !!!! Túlzott hatalom, nagyobb éhséget hoz, könnyen elromlik ha valaki nem elég erős, nagy a csábítás, nem jó az egypárt rendszer egy városban sem, nem szabad, hogy minden egy valaki kezében fusson össze :( Jó ez ????? Testületi kézlóbálgatók ????

Németh Ákosné
Válasz erre - 2011-11-10 15:42:59 | #564

Szeretném megkérni a cikk névtelen íróját,nézzen utána, mikor élt Packh János. Tervezhette-e ő az épületet, amely 1912-13-ban nyerte el mai formáját?
Füred múltjával kapcsolatban hasznos lenne a Városi Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak segítségét igénybe venni, az ott található könyvek, dokumentumok ismereteire támaszkodni, hogy a jövőben lehetőleg ne jelenjen meg félrevezető információ.

Oldal tetejére
Vissza