Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Látogatóközpontot terveznek a balatonfüredi Tagore sétányra

Címkék - Balaton, Balatonfüred, Füred, látogatóközpont, ökoturisztikai-látogatóközpont, Tagore-sétány
Látogatóközpontot terveznek a balatonfüredi Tagore sétányra
Látogatóközpontot terveznek a balatonfüredi Tagore sétányra
Teraszos turisztikai központot álmodtak Balatonfüredre. A Balaton élővilágát, a balatoni halakat bemutató ökoturisztikai látogatóközpontot tervez a balatonfüredi önkormányzat a Tagore sétányon. A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadnák valamennyi, a tóban élő hallal.

Újabb látványosság Balatonfüreden

A Balaton-parti településen tájba illő, teraszos épületben, egyebek mellett több látványos akvárium és foglalkoztató terem várná az érdeklődőket - írj az MTI.

A tervek szerint az új turisztikai bemutató és látogatóközpont a sétány északi oldalára épülne, a jelenlegi vizesblokk helyére.
Hirdetés1

Az épület pavilonszerű elemei egy belső udvart ölelnének át. A tornácos épület a Balaton jellegzetes építészetét idézné, különös tekintettel az 50-es évek második felében elterjedt modern, letisztult elemekre. A sétány nyugati részén igényes pihenőpark létesülne.

A tervezett család- és látogatóbarát turisztikai központ komplex környezetismereti bemutatóhely lenne, ahol édesvízi akváriumokban mutatnák be a Balaton élővilágát. Mellette lenne kültéri bemutató medence, valamint előadó-, foglalkoztató- és bemutató terem is.

A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadnák valamennyi, a tóban élő hallal, a kisebb akváriumokban pedig kagylókat, ritka rákokat láthatnának az érdeklődők. A tervek szerint ladikot, hálót, lapátokat, régi varsát is kiállítanának. A látogatóközpontot pályázati forrásból valósítja meg az önkormányzat - derül ki az MTI beszámolójából.


Látogatóközpont épülne a sétányon
Hirdetés
Az önkormányzat újabb turisztikai pályázatot készít elő Az önkormányzat újabb turisztikai pályázatot készít elő
A Tagore sétányon épülő, tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több, látványos akvárium és foglalkoztató terem várná az érdeklődőket. A tervek szerint az új turisztikai bemutató és látogatóközpont a Tagore sétány északi oldalára épülne, a jelenlegi WC helyére.
Balatonfüred Tagore sétány Balatonfüred Tagore sétány
A közel egy kilométer hosszú Tagore sétány névadója a híres hindu költő, Rabindranath Tagore, aki 1926-ban itt lelt gyógyulásra, s ezért egy hársfát ültetett a parkban. Azóta számos híresség gyarapította fával a sétányt. A hindu legenda szerint, aki idős korában hársfát ültet, az megéri a fa kilombosodását. Tagore a faültetés után még tizennégy esztendőt élt. A költő emlékfája és szobra körül liget alakult ki az elmúlt évtizedekben. India több köztársasági elnöke, majd közismert miniszterelnök-asszonya, Indira Gandhi tisztelgett Tagore emlékének egy-egy fával. A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben ültetett apró hársfát ittléte emlékére. Űrhajósok, tudósok - köztük a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György - emlékfái is itt láthatók.
Balatonfüred Tagore sétány 1942 Balatonfüred Tagore sétány 1942
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.09.03. 20:21
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Ki Fizet
Válasz erre - 2012-10-28 19:32:30 | #1718

Önkormányzati adósságrendezés: a legalázatosabban kérjük, hogy fizessék ki, amit elpocsékoltunk

Forrás:
http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121028_onkormanyzatok_pocsekolas

2012. október 28., vasárnap
Szerző: Huszka Imre

A narancsszínbe borult helyi erők meg is kezdték nagy erőkkel a pénzköltést: szökőkutak, templom-kerítések, díszburkolatok, üptre-semmire felújított épületek, fenntarthatatlan fürdők és sportlétesítmények díszlenek országszerte – kifizetve még nincsenek.
Nehéz eldönteni a Megyei Jogú Városok Szövetségének illusztris frontembereiről, hogy madzagon rángatott Hakapeszi Makik, vagy puszta élvezetből hazudoznak. ...........

Gomba Sor
Válasz erre - 2012-09-10 20:26:09 | #1706

1999 körül az akkori polgármester, Pálfy Sándor közreműködésével elbontották a gomba épületegyüttest. Ez is egy rossz döntés volt.
Abban az időben hangzottak ilyen szlogenek:
- ha banánt kínálunk, majmok jönnek,
- nem kell az a turista, akinek a könyökén folyik le a kolbászzsír.

Lakos Károly
Válasz erre - 2012-09-04 07:16:30 | #1705

Elnézést de én imádok és imádtam is Füredre járni viszont nem inkább egy olyan üzletsorra lenne jobban igény mint anno a gombák voltak? Akkor sokkal nagyobb volt lehetőség az egyszerűbb embernek is lemenni a mólóra egyet eszegetni, akkor még a hekk, kolbász, hurka nem extrának számított mint ma. igaziból ma már nem is lehet enni ilyet a lenti részen, nagyon hiányzik nekem és szerintem sokaknak. halat kéne sütni, állva lehessen sörözni mert annak van igazi balatoni varázs, nem pedig úszkáló halakat kell mutogatni, persze az is biztosan hoz látogatót, de nem annyit. csak egy jó tanács, én ezt hiányolom

Oldal tetejére
Vissza