Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Megtartotta első ülését a 2017-es junior úszó-vb és a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottsága

Címkék - 2017, 2021, bajnokság, Balatonfüred, Budapest, Fina, junior, úszó, világ, víz
Megtartotta első ülését a 2017-es junior úszó-vb és a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottsága
Gyárfás Tamás, a 2017-es budapesti junior úszó-vb és a 2021-es felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke szerint a nyári pályázat idején tapasztalt segítőkészség mit sem csökkent az azóta eltelt időszakban, a kormányzat valamennyi, a szerződésben már szükségessé vált intézkedést megtette.

Megállapítása a bizottság kedden tartott első ülésén hangzott el - tudatta Csurka Gergely kommunikációs igazgató az MTI-vel.


Vígh László kormánybiztos tájékoztatójában jelezte, hogy valamennyi forrás rendelkezésre áll a komplexummal kapcsolatos munkafolyamatok elindításához. A terveket a Nemzeti Sportközpontok alkalmazásában álló tervezőmérnökök készítik el: első ütemben, 2016-ra az 5000 fős létesítményt építik meg, majd ezt követően 2020-ban alakítják át "vb-kompatibilissé" az uszodát, amikor kinyitják a falakat és a tetőket, hogy a 20 ezres mobillelátókkal kiegészítsék a meglévő tribünöket.
Hirdetés1

A kormánybiztos jelezte, megvizsgálták, hogy a rendelkezésre álló területen bőven elférnének az elmúlt évi világversenyeknek helyet adó úszópaloták, például a római Foro Italico, a londoni Olympic Aquatic Centre, illetve a barcelonai Palau Sant Jordi is.

Vígh László kijelentette, keretet különítettek el arra, hogy a helyszín áteresztőképességét növeljék és még inkább bekapcsolják a tömegközlekedésbe a 2021-ig terjedő időszakban. Tájékoztatása szerint a bizottság tagjai rövidesen kézhez kapják az építkezés ütemtervét.

Vígh László külön köszönetet mondott Tarlós István főpolgármesternek, illetve az ülésen szintén jelen lévő Szentes Tamás főpolgármester-helyettesnek, amiért a Fővárosi Önkormányzat elsőrangú partner a fejlesztésekben, mint ahogy Tóth József XIII. kerületi polgármester is.

Elhangzott, hogy a leendő edzéshelyszínek közé garantáltan bekerülhet - mert a vb idejére elkészül - a Tüskecsarnokhoz kapcsolódó új uszoda és az Istvánmezei úti új létesítmény.

Vígh László megerősítette, hogy az úszóversenyek és edzések nélkülözhetetlen elemeinek - így például az Omega időmérő-rendszere, illetve a legmodernebb rajtkövek - megrendelése egy egységben történik, ennél fogva az egy időben épülő új létesítmények (Győr, Tüskecsarnok és az új nagy komplexum) mindegyikét ezzel szerelhetik fel, hiszen így jóval kedvezőbb áron jutnak hozzá a berendezésekhez.

A megrendeléseknél igénybe veszik Gyárfás Tamásnak, a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség alelnökének a közreműködését, aki feladatkörénél fogva közvetlen kapcsolatban áll a számításba jövő, a FINA-t támogató cégekkel.

Az ülésen újfent kifejezésre jutott, hogy a Magyar Úszó Szövetség székhelye méltatlan a soron következő feladatok elvégzésére és a sportág megfelelő képviseletére, annál is inkább, mert a leendő világbajnokságok kapcsán a FINA, az európai szövetség, a LEN és az egyes nemzeti szövetségek képviselői egyre nagyobb gyakorisággal látogatnak Budapestre.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az optimális székhely a margitszigeti uszoda szomszédságában álló villaépület lenne. Vígh László jelezte, hosszú idő után pont kerülhet az ügy végére, mivel a házat jelenleg bérlő Danubius hajósegyletet át lehet költöztetni a sziget másik oldalán lévő üres ingatlanok egyikébe, amelyek ugyan tatarozásra szorulnak, de a festői környezetben álló épületek rendbehozása egyébként is szükségszerű.

Az MTVA képviselői, Böröcz István leköszönő vezérigazgató és Riskó Géza, a Telesport főszerkesztője a televíziós kommunikációval kapcsolatban tett fontos javaslatokat - többek között sikerült megállapodni, hogy a Magyar Televízió a tervezéstől az átadásig végigköveti az új komplexum megépítését, majd a végén egy film készül a három év izgalmas és felemelő mozzanatairól.

A Telesport főszerkesztője örömmel fogadta a www.musz.hu oldalon látható MÚSZ TV bemutatkozását, amely természetesen nem konkurenciája a Magyar Televízió sportközvetítéseinek, viszont remekül szolgálja a sportág népszerűsítését.

A szervezőbizottság elismeréssel fogadta a Magyar Úszó Szövetség ama törekvését, hogy a sportágfejlesztési program keretében hét régióban kiválasztották azokat a 10-11 éves tehetségeket, akik a 2017. évi junior-világbajnokságon méltóképpen helytállhatnak.

Megerősítették, hogy támogatásuk helyénvaló, középpontba állításuk indirekt módon szolgálja a szövetség másik fontos kezdeményezésének, a "Minden gyerek tanuljon meg úszni!" programnak az érvényesülését is.

A magyarországi vizes vb-k szervezőbizottságának tagjai: Kósa Lajos (országgyűlési képviselő) és Gyárfás Tamás (MÚSZ-elnök), a testület elnökei, Szentes Tamás (Budapest főpolgármester-helyettese) társelnök, Bóka István (Balatonfüred polgármestere), Böröcz István (MTVA), Vígh László (kormánybiztos, Nemzeti Sportközpontok), Kemény Dénes (MVLSZ-elnök), Vereczkei Zoltán (a műugrószövetség elnöke), Tóth Ákos (MÚSZ-alelnök) alelnökök, Riskó Géza (MTVA-Telesport főszerkesztő), Szabó Tünde (MÚSZ-főtitkár), Orendi Mihály ügyvezető igazgató, Csurka Gergely kommunikációs igazgató, Siklós Erik marketing-menedzser, Fábián István művészeti igazgató és Vastagh Enikő vezető koordinátor. (MTI)
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.11.23. 10:24
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza