Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Milliárdokat hozott az idei nyári szezon a Balatonnál

Címkék - Balaton, Füred, külföldi, nyár, nyaralás, pihenés, szezon, turizmus, üdülés, vendég
Milliárdokat hozott az idei nyári szezon a Balatonnál
A tavalyinál lényegesen több vendég érkezett idén a Balatonhoz, az északi part legnépszerűbb települése ezúttal is Balatonfüred volt, a városba mintegy hatezerrel többen látogattak el, mint az elmúlt évben.
Füred mellett Siófok, Hévíz és Zalakaros a tó leglátogatottabb települései.

A KSH legfrissebb adatai szerint januártól augusztus végéig, a közel 500 működő balatoni szálláshelyen 1 millió 49 ezer vendég, 3 millió 646 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendéglétszám 3,2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal haladta meg a tavalyi forgalmat. A vendégkör háromnegyedét a hazai látogatók tették ki, számuk – az erős főszezonnak köszönhetően – 3,7, vendégéjszakáik száma pedig 3 százalékkal nőtt.
Hirdetés1

A külföldi forgalom márciusban és májusban volt kiemelkedő, a főidényben pedig hasonlóan alakult, mint 2012-ben. Így idén augusztus végéig 1,6 százalékkal több külföldi vendéget és 3,2 százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak a balatoni szálláshelyek.

Négy város – Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros – szálláshelyei fogadták az üdülőkörzet teljes vendégkörének felét, Füredre közel hatezer vendéggel többen érkeztek, mint tavaly – közölte a KSH.
A külföldi vendégek legnagyobb hányada továbbra is német (74 ezer) és osztrák (35 ezer) látogató volt, utóbbiak egyébként a legjobban költő turisták közé tartoznak, illetve a legnagyobb utazási hajlandósággal bíró európai nemzet.


Oroszországból jelentősen, mintegy 40 százalékkal, Lengyelországból és Hollandiából 17-18 százalékkal nőtt a foglalások száma, Ukrajnából viszont csupán feleannyi vendég érkezett, mint az előző évben. Az ázsiai földrészről elsősorban kínaiak látogattak a Balatonhoz: a tavalyinál egynegyedével többen (6 ezer fő). Az üdülőkörzet vendégeinek kétharmada a szállodákat, 12 százaléka a panziókat és üdülőházakat választotta. 170 ezer látogató pedig a balatoni kempingekben szállt meg.

A KSH szerint a balatoni kereskedelmi szálláshelyek 34,1 milliárd forint (az országos bevétel 17 százalékát kitevő) bruttó bevételt értek el. A bevételek 56 százaléka a szállásdíjakból, 16 százaléka a szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek forgalmából származott. (MTI)
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.11.08. 10:03
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Bambi
Válasz erre - 2013-11-30 09:55:16 | #2018

Kíváncsi lennék, hogy ezek a milliárdok mennyiben jelennek meg a városnak befizetett idegenforgalmi adókban. Mert úgy hallik, hogy pont a hotelesek szeretik elfelejteni befizetni az IFA-t, legalábbis közel sem annyit, amennyit a forgalom után kellene. A kis szállásadókat naponta ellenőrzik, nehogy egy szobát is elsummantsanak. Ez hasonlít a NAV-os ügyhöz, nem? Csak kicsiben. Errefelé ez a világ menete, fizessenek a szegények, gyarapodjanak a gazdagok.

Oldal tetejére
Vissza