Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Nyílik a téltemető, indul a tavasz a Balatonnál

Címkék - Aszófő, Füred, hóvirág, Szántód, tavasz, téltemető, Tihany, vízügy
Nyílik a téltemető, indul a tavasz a Balatonnál
téltemető
Visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz.
Nyílik a téltemető és a hóvirág, süt a nap a parton, éledeznek a kávézók teraszai.
A komp immár tavaszi menetrend szerint közlekedik és közben magabiztosan növekszik a Balaton, a Zalán árhullám vonul le, már nyolcvan centi fölött a tó vízszintje.
Füredtől pár kilométerre fekvő Aszófői-séd völgyében kinyílt a téltemető, hazánk egyik legkorábban nyíló védett növénye. Az apró termetű mediterrán eredetű, igen ritka növénnyel borított völgy ideális kirándulási hely. Ha marad az enyhe idő, akkor sietni kell, mert egy-két hét alatt elvirágzik az élénk sárga színű virág. Ha téltemető nem is, de hóvirág szép számmal van a Koloska völgyben is - ahova szintén érdemes kilátogatni.

A hirtelen jött felmelegedés kisebb árhullámot okozott, elolvadt minden maradék hó, ömlik a víz a Balatonba. A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint naponta egy-másfél centivel emelkedik most a Balaton vízszintje, a tó átlaga már 82 centiméter. Az év első két hónapjában 171 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőre, ami két és félszerese a sokévi átlagnak, - így van esély arra, hogy májusra a tó elérje az optimális, száz centiméteres vízállást.
Hirdetés1

Március 1-jétől a tavaszi menetrend szerint közlekednek a hajók Szántód és Tihany között. Tihanyból reggel 7.30-tól délután 18.30-ig óránként indulnak. (MTI)
Hirdetés
A téltemető (Eranthis hyemalis) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó apró, egyvirágú növény, február végén nyílik. Télikének is nevezik.8–18 centiméter magas, gumós növény. Tőlevelei szeldeltek, rendszerint hétosztatúak. A virágok alatt három szeldelt, szálas sallangú, örvösen álló gallérozó fellevél található. A virág magános, csúcsálló, a virágtakaró külső levelei hosszúkásak, a belsők keskenyebbek, aranysárgák, a mézfejtők zsákszerűek.Február-márciusban virágzik.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.03.06. 08:34
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza