Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Ökoturisztikai látogatóközpont épül Balatonfüreden - Látogatóközpont a sétányon?

Címkék - Balaton, Balaton-felvidék, Balatonfüred, belföld, halászat, látogatóközpont, ökoturizmus, Tagore-sétány, turizmus
Ökoturisztikai látogatóközpont épül Balatonfüreden - Látogatóközpont a sétányon?
Látogatóközpont épülne a sétányon
Az új központban akvárium és foglalkoztató terem állna az érdeklődők rendelkezésére a tervezett épület pavilonszerű elemeiben. Az új turisztikai beruházás egy komplex környezetismereti bemutatóhely lenne, ahol a Balaton és a Balaton-felvidék élővilágát ismerhetik majd meg a látogatók. Emellett a tóhoz kapcsolódó foglalkozások kellékeit, ladikokat, hálókat, varsákat is megtekinthetnének a turisták.

Látogatóközpont épülne a sétányon

Az önkormányzat újabb turisztikai pályázatot készít elő, amely egy, a Balaton élővilágát, a balatoni halakat bemutató ökoturisztikai látogatóközpont lesz.

A Tagore sétányon épülő, tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több, látványos akvárium és foglalkoztató terem várná az érdeklődőket.
Hirdetés1

A tervek szerint az új turisztikai bemutató és látogatóközpont a Tagore sétány északi oldalára épülne, a jelenlegi WC helyére. Az épület pavilonszerű elemei egy belső udvart ölelnének át. A tornácos épület a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézné, különös tekintettel az 50-es évek második felén elterjedt modern, letisztult elemekre, nyugati részén igényes pihenőpark létesülne.

A tervezett család- és látogatóbarát turisztikai központ egy komplex környezetismereti bemutatóhely lenne, ahol édesvízi akváriumokban mutatnák be a Balaton élővilágát, de lenne kültéri bemutató medence, valamint előadó-, foglalkoztató-, és bemutató terem is. A Balaton-felvidéki hegyi patakoktól kiindulva a Balaton jellegzetes élővilágának bemutatása lenne a cél.

A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadnák, ezekben valamennyi, a tóban élő hal megtalálható lesz, kisebb akváriumokban pedig kagylókat, ritka rákokat láthatnának az érdeklődők. A halak mellett ladik, háló, lapátok, régi varsa is látható lesz.

Balatonfüred testvérvárosának, Abbáziának köszönhetően az Adriai tenger halaiból is kapnának ízelítőt a bemutatótérbe érkezők.
Hirdetés
Az önkormányzat újabb turisztikai pályázatot készít elő ... Az önkormányzat újabb turisztikai pályázatot készít elő ...
... amely a Balaton élővilágát, a balatoni halakat bemutató ökoturisztikai látogatóközpont lesz. A Tagore sétányon épülő, tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több, látványos akvárium és foglalkoztató terem várná az érdeklődőket.
A Tagore sétány Balatonfüreden A Tagore sétány Balatonfüreden
Tagore-sétány Tagore-sétány
A Tagore sétányon négy sorban platánfák sorakoznak kellemes árnyat adva, ami különösen a gyógyuló szívbetegeknek fontos. Elsétálva a Tagore és más neves személyiségek által ültetett emlékfák előtt Blaha Lujza emlékpadját érintjük, majd Andrássy Kurta János Széchenyi István-szobrához érünk, amely azon a helyen áll, ahol Széchenyi kezdeményezésére az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy 1846-ban kikötött. Tovább sétálva Vay Miklós Kisfaludy Sándort ábrázoló szobrát látjuk. A reformkorban Kisfaludy Sándor sokszor megfordult Füreden. Az ő kezdeményezésére épült fel 1831-ben hazánk első kőszínháza, a füredi kőszínház, megelőzve még a pestit is. Telkét a tihanyi apátság ajándékozta, Füred lakosai pedig ingyen dolgoztak az építkezésen. Színpadán föllépett Déryné és Laborfalvy Róza is. Füred így a magyar kultúra és a színjátszás egyik fontos központja lett a reformkorban. Kisfaludy szobrának közelében találjuk Salvatore Quasimodo, Nobel-díjas olasz költő 1961-ben ültetett emlékhársát. A fa melletti táblán erre az alkalomra írt emléksorait olvashatjuk. Kőbe faragott nyitott könyvet ábrázol Antall József miniszterelnök új emlékhelye a sétányon, belevésve a szándéka: "Keresztény Magyarországot akarok." A sétány végén találjuk a modern, jól tájba illeszkedő Annabella Szállót. A Gyógy-tér a régi és a mai Fürednek is egyaránt központja. Három oldalról épületek veszik körül, negyedik oldala nyitott a park és a Balaton felé. A park látványossága a több száz növényfajjal ékes sziklakert.
A Tagore sétány ad otthont minden évben a Balatonfüredi Borhétnek is A Tagore sétány ad otthont minden évben a Balatonfüredi Borhétnek is
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.08.12. 13:40
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Éva
Válasz erre - 2012-08-25 00:02:52 | #1702

Lehet még jobban elrontani Füredet? Lehet.

Gomba
Válasz erre - 2012-08-18 06:24:22 | #1698

A régi jól működő gombákat sajnos anno lebontatta volt polgármesterünk.
Sokan hiányolják, azóta is.
Így járt a Huray is, azóta nem Füredre járnak a piacra, hanem pl. Fonyódra.

Sziszi - Előzmény: #1696
Válasz erre - 2012-08-17 22:38:16 | #1697

Igen igazad van, inkább wc kellene a sétányra nem pedig nonprofitot hozó épület. Én a régi gombákra szavaznék!!! Írjon aki így gondolja.

béla
Válasz erre - 2012-08-16 12:49:02 | #1696

Ez egy sz.r ku.vára nincs értelme ilyen fo.ra költeni a pénzt !!!!

A hozzászólás moderálva: 2012-08-16 17:15:33
füredi
Válasz erre - 2012-08-16 12:48:23 | #1695

Nincs értelme tönkretenni a sétányt egy ilyen hülyeséggel, ez a beruházás nem teremt 1 munkahelyet sem nem hoz 1 turistát sem és annyi értelme van mint a tihanyi levendula háznak, illetve káros a sétány látképére....

Oldal tetejére
Vissza