Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Szüreti felvonulás Balatonfüreden - Borlovagok avatása, borkóstolás, kirakodóvásár ...

Címkék - Balatonfüred, bor, borkóstolás, Borlovagok-avatása, kirakodóvásár, szőlő, szüreti-felvonulás
Szüreti felvonulás Balatonfüreden - Borlovagok avatása, borkóstolás, kirakodóvásár ...
Szüreti felvonulás Balatonfüreden
Balatonfüredi szüreti felvonulás 2011: Lehet már szüretelni - Rengeteg érdeklődő, látványos felvonulás, borkóstolás, kirakodóvásár a Kovászna Park bejáratánál, gyermekprogramok, térzene, borlovagok avatása, és késő estébe nyúló mulatság jellemezte az idei szüreti fesztivált.
A Füredi szüreti mulatságokra hazánk különböző tájairól, sőt, még Szlovákiából is érkeztek borosgazdák.

Az ünnepségen a házigazda Balatonvin Borlovagrend Egyesület tagjain kívül még huszonnégy borlovagrend is képviseltette magát ...

... Balatonvin Borlovagrend, István Nádor Borlovagrend (Lillafüred), Kunsági Női Borrend, Somlói Borrend, Balatoni Borbarát Hölgyek (Keszthely), Promoniorium Borlovagrend, Da Bibere Zalai Borlovagrend, Lorántffy Zsuzsanna Borrend, Brindisi Szent Lőrinc Borrend (Mór), Vadász Borrend, Szt. Benedictus Borrend (Velence), Vinum Vulcanum Borrend Badacsony, Kelet-Balatoni Borrend (Balatonkenese), Chevaliers De Törley Pezsgőrend (Budapest), Gróf Vécsey Károly Borlovagrend (Solt), Bonus Bonorum Borrend (Balatonboglár), Gondűző Borlovagrend (Kiskőrös), Somlói Borrend, Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend (Székesfehérvár), Szent Orbán Borrend (Hajós) ...

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a szüret első hivatalos napjára, a sok színes, változatos programra. Már szombaton élő zenével kedveskedtek a nézelődőknek a város különböző pontjain, vásárosok települtek ki a csarnok melletti parkolóba (Kovászna Park bejáratánál), a nagy sátorban különböző finomságokat, üdítő borokat árultak.

A mólónál, a Kisfaludy-színpadnál néptánc együttesek léptek fel a nagyérdemű előtt, a Kerektemplomban öt új tagot, borlovagot fogadott soraiba a Balatonvin Borlovagrend. (Az avatásról készült képeket ide kattintva tekintheted meg.)
Hirdetés1

A Balatonvin Borlovagrend új tagjainak névsora

  • Baloghné Király Mónika
  • Gervald László
  • Dr Kristóf András
  • Dr Nagy Artúr
  • Pall Ernő

Városunk polgármestere, dr. Bóka István is üdvözölte az újonnan felavatott borlovagokat. A polgármester köszöntőjében méltatta a nemrégiben befejeződött füredi borheteket, majd kifejtette, hogy a környék legszínvonalasabb és legsikeresebb rendezvényének, valamint a legtöbb vendéget vonzó eseményének tartja azt. Megköszönte mindenkinek a részvételt, hogy eljött, pedig tudja, hogy most a szüret az első, a legfontosabb, és van éppen elegendő tennivalója mindenkinek. Továbbá, örömét fejezte ki azért is, hogy kegyeibe fogadott minket az időjárás, még kellemesebbé téve a szüreti mulatságokat.

Dr. Urbán András a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének az alelnöke átadta a Pro Vino érdemérmet Simon Cecíliának a Balatonvin Borlovagrend szakmai alelnökének.

Mindezek után, Karl Lajos hegybíró kiadta az engedélyt a szüret megkezdésére. Beszédében elmondta, hogy rendkívüli lesz az ide termés, nagyon jó minőségű a szőlő.

A megnyitó után a felvonulók a Kisfaludy színpadtól egészen a Kovászna Parkig sétáltak, miközben finom, helyi borokat kóstolhattak. A 71-es főútnál rendőrök zárták le a forgalmat. Hosszan kígyózott a sor a jókai utcán végig egészen a polgármesteri hivatalig. Felvonultak az iskolák, a borlovagrendek, lovaskocsikon, traktorokon ülő szüretelők, lovasok, mazsorettesek, reformkori ruhába öltözött urak és hölgyek a fúvószenekar zenei kísérete mellett.

A csarnok melletti Kovászna Park bejáratánál felállított sátraknál aztán megkezdődött a késő estébe nyúló nagy dinóm-dánom. A gyermekekről sem feledkeztek meg a nagyok, voltak számukra népi és hagyományos ügyességi játékok, cukorka, csokoládé, minden féle vásárfia.

Összegezve a hétvégét: Balatonfüred egy fantasztikus élménnyel lepte meg, tette gazdagabbá az ide ellátogatókat, egy valóban eredeti szüreti hangulattal, sok-sok műsorral, programmal, mulatsággal. Igazán méltó nyitánya volt ez a szüreti időszak megkezdésének, Füred valóban megadta a módját, bizonyítva ezzel is a régióban (a Balatonon is) elfoglalt vezető pozícióját.


Csemegézzen kedvére mindenki a több száz fotó között, keresse meg saját magát, barátait a képeken. Kellemes nézelődést kívánunk!
Hirdetés
Borlovagok avatása a Kerektemplomban Borlovagok avatása a Kerektemplomban
Borlovagok avatása Borlovagok avatása
Az új borlovagok esküje Az új borlovagok esküje
Dr Bóka István polgármester köszöntötte az új tagokat, a résztvevőket Dr Bóka István polgármester köszöntötte az új tagokat, a résztvevőket
A szüret megkezdésére Karl Lajos hegybíró adott engedélyt A szüret megkezdésére Karl Lajos hegybíró adott engedélyt
Dr Urbán András átadja Simon Ceciliának a Pro Vino érdemérmet Dr Urbán András átadja Simon Ceciliának a Pro Vino érdemérmet
Reformkori ruhákban sétáló hölgyek Reformkori ruhákban sétáló hölgyek
Nézelődők sokasága a megnyitón a Kisfaludy színpadnál Nézelődők sokasága a megnyitón a Kisfaludy színpadnál
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.09.21. 20:57
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza