Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Tihany - Nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is

Címkék - apátság, Balaton, Balatonfüred, félsziget, kirándulás, szomszédok, Tihany, utazás
Tihany - Nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is
Tihany - Nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is - Tihanyi Apátság
Utazás - Kiránduljunk át Balatonfüredről a szomszédos településekre, falvakba, kisvárosokba. Feltétlenül érdemes ellátogatni a szomszédainkhoz is, - akikkel városunk kiemelkedően jó viszonyt ápol - ha már egyszer itt a Balatonon, Balatonfüreden pihenünk, vakációzunk ...
... A Környéki települések csodálatosan szépek természeti adottságaiknak is köszönhetően, hangulatosak, rendezettek, így valódi, kellemes időtöltést garantálnak. A szomszédos kiruccanásokhoz mehetünk biciklivel, motorral, autóval, hajóval, de akár nagyokat is túrázhatunk családunkkal, barátainkkal.


Tihany története

A Balaton - Közép- Európa legnagyobb sekély vizű tava - tektonikai süllyedésekkel keletkezett, mintegy 25 ezer évvel ezelőtt. Ebbe nyúlik be a Tihanyi- félsziget, amely a tavat két medencére osztja. A mediterrán táj markáns képét a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki, amelyről napjainkban a két óriási méretű kalderra tanúskodik. E krátermaradványokban alakult ki a Balaton vízszintjénél magasabban fekvő két lefolyástalan tó, a horgászok kedvelt helye a Belső- tó, és a vízimadarak paradicsoma a Külső- tó.

A vulkanikus utótevékenység során feltörő több mint száz gejzírkúpot formáltak a félsziget területén, közülük a legszebb az Aranyház, aminek fehér szikláit napfényben aranysárga zuzmó borítja. A geológiai érdekességek mellett a ritka növények és állatok élőhelye is a félsziget, amit 1952- ben - Magyarországon elsőként - tájvédelmi körzetté nyilvánítottak.

A félsziget területén feltárt régészeti leletek igazolják, hogy azt már az őskor óta emberek lakták. A bronzkor, a vaskor és a római kor népei különösen kedvelték ezt a víztől védet helyet. A rómaiak Lacus Pelsonak nevezték a Balatont, amelyben Tihanynál vízi átkelő hely is volt.

A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055- ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. Ezzel vette kezdetét a bencés apátság élete. A 13. századtól az apátság konventje oklevelek kiállítására feljogosított hiteles hely (locus authenticus) volt. A 16- 17. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, azóta a félsziget keleti ormán, a Balaton felett, Tihany ősi jelképe. Néhány éve ismét a bencés szerzetesek a barokk apátság tulajdonosai és a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói. Tihany nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme is, az 1960- as évek óta hazai és külföldi turisták által tömegesen látogatott hely. Vonzereje elsősorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel. - Forrás: Tihany története
Hirdetés1


A Tihanyi Apátság temploma és altemploma

Tihany magyar történelmi vonatkozású múltja I. András királlyal kezdődik, aki 1055-ben itt építtette meg családja temetkező helyét, és egyben egy kolostort is. Ez a sír a mai apátság altemplomában megtekinthető. Az altemplom a magyarországi román kori építészet egyik szép alkotása.

A Tihanyi Apátság latin nyelvű alapítólevele a definiálás régi szabályai szerint a kérdéses terület elhatárolásából indul ki, és a birtokhatárok leírásakor számos magyar szót és kifejezést tartalmaz. Ez, a Tihanyhoz kötődő nyelvemlék az apátság alapító levele számít a legbecsesebb relikviának, amelynek eredeti példánya Pannonhalmán tekinthető meg Pannonhalma, másolata ennél több helyen, például itt.

A kolostorba, a mai tihanyi apátságként ismert intézménybe bencés szerzetesek kerültek, amely rend az apátságot a 18. század során újjáépítette, majd az államosításban elvesztette. Ma már ismét az ő tulajdonuk, az épületet ismét renoválták, és a két felépült torony 1752 óta a félsziget jelképe. Az apátság mai, barokk stílusú temploma a domb tetején nemcsak a környék, hanem Magyarország egyik emblematikus jelképe is.


A tihanyi vár

A tihanyi dombon vár, illetve erőd is állott, amelyet a török háborúk idején az ellenség nem tudott elfoglalni. Nyomai illetve maradványai ma is láthatók a félsziget számos turistaútvonala, tanösvénye, azaz jelzett sétaterv térképei segítségével. Ilyen útvonal a Lóczy-Tanösvény (Nyereg-hegy, Csúcs-hegy, Gejzírmező, Aranyház, Kiserdő-tető, Óvár, Barátlakások érintésével). De van „Történelmi emlékhelyek” túra is a Barátlakások, Apáti templomrom, Újlaki templomrom köré szervezhetően.


Néprajzi műemlékek Tihanyban

Műemléknek számít még az apátság altemploma mellett az egykori apátsági pince-présház együttese. Kirándulásra csábít az Óvár-hegy földsáncrendszere is, mely a középkorban remetetelep volt. Továbbá fontos épület együttes a tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum, skanzen, illetve a Kálvária-hegyen lévő tihanyi kálvária is. A tihanyi dombok a földnyelv töve felől nézve, az előtérben Aszófővel

Tihanyban halászták, amikor még volt, a gardát, a látott halat, amelyet a halleső halász a parti hegy tetejéről figyelt, és észlelt sötét foltként, majd jelzett a vízen lévő társainak, merre haladjanak. Ezt nagyon szépen és részletesen leírja Herman Ottó. Aki a vonuló gardát a hegy tetején figyelte, az a hegyenjáró nevet viselte.


Tihany legújabb nevezetességei, látványosságai

A Pisky sétányon haladva megtekinthetjük a berendezett Parasztgazda házát és az itt található Halászcéh és a Fazekasház épületét is. Tihany látnivalói közé tartozik a Babamúzeum is, melyben népviseletbe öltöztetett porcelánfejű babák láthatók. A látogatható tihanyi obszervatóriumban a Föld mágneses terének változásait figyelik. Ebben az épületben kapott helyet a geofizikus Eötvös Loránd emlékkiállítása is.

Nem látogatható a parton található MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, amely többek közt a halak életével és a Balaton vízminőségének vizsgálatával foglalkozik.


Tihanyhoz kötődő hírességek

Tihanyban nyaralt és dolgozott sok éven át Illyés Gyula és Borsos Miklós is. Sajkodon élt néhány évig Németh László, itt vendégeskedett Szabó Lőrinc. De számos más művészt és alkotót is megihletett a táj, akár úgy is, hogy munkájának olyan címet adott, amelyben a Tihany szó előfordul.

Tihany megközelíthetősége

  • Budapest felől az M7-es autópályán, majd Balatonaligától a 71-es főúton
  • Északnyugat felől a 82-es főúton Győr felől, Veszprém, Balatonfüreden át, vagy a 84-es főúton Sopron felől Sárvár, Balatonedericsen át
  • Nyugatról Körmend felől a 8-as főúton Veszprémig, majd Balatonfüreden át
  • Délről Pécs illetve Kaposvár irányából Dombóváron, Tamásin át Szántódig, s onnan komppal
  • Minden irányból Balatonfüredig busszal illetve vonattal is megközelíthető, onnan pedig menetrend szerinti busz szállítja az utasokat.
  • Forrás: - Tihany község Veszprém megyében, a Balatonfüredi kistérségben. - Wiki
Hirdetés
Tihany - Kirándulás Balatonfüred szomszédainál
Tihany - Kirándulás Balatonfüred szomszédainál
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.22. 20:47
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza