Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Vaszary Villa Balatonfüred - Az egész család számára tartalmas szórakozást ígér

Címkék - Balatonfüred, látnivaló, reformkori-városrész, Vaszary-Villa
Vaszary Villa Balatonfüred - Az egész család számára tartalmas szórakozást ígér
Vaszary Villa
A Vaszary Villa Balatonfüred egyik ékessége, "igazgyöngye". Felújítása óta a füredi reformkori városrészének az egyik patinás épülete, kiállítóterme, kulturális központja. A Vaszary villa építésének munkálatai 1891 őszén, Vaszary Kolos főapátsága idején kezdődtek meg.

A pannonhalmi levéltár két historizáló stílusú, neobarokk villatervet őriz. Egyikük egy reprezentatív, tornyos változatot, míg a másik visszafogottabb megoldást mutat. A megvalósult épület a toronnyal készült terv egyszerűsített változata.

Balatonfüred - Vaszary Villa ...

Az épület 1892 nyarára lakhatóvá vált. A villa a Balaton felé kétszintes, háromszakaszos loggiával nyitott, délkeleti sarkát torony hangsúlyozza, keleti oldalához lábakon álló fa- és vasszerkezetű terasz csatlakozott. A villához angolkert-jellegû díszkertet terveztek. Az 1920-as évek végére elkészült a villától délnyugatra, a hozzá csatlakozó, három szintes, historizáló stílusú szárny.
Hirdetés1

Sajnálatos módon egy időre az ingatlan az orosz hadsereg tulajdonába került, melynek lenyomatát jelzi az 1960-as években egy vasbeton szerkezetű, három emeletes, téglány alaprajzú toldalék épület. Az együttes és parkja 2004 óta műemléki védettséget élvez.

A hányattatott sorsú épület a 2010-re megvalósult restaurálással és a legutóbbi toldalék elbontásával ismét Balatonfüred egyik legrangosabb és legjelentősebb épülete lett.

A kiállításokat mindemellett irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében.

A Vaszary Villa az egész család számára tartalmas szórakozást ígér; a gyermekeknek szóló tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hat éves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik

Nyáron érkezik két különleges kiállítás a villa-galériába Kecskemét és Balatonfüred közötti kulturális együttműködés keretén belül. Az első egy válogatás a Kecskeméti Képtár gyűjteményéből A magyar festészet klasszikusai címmel. A gyűjtemény részét képezik olyan híres festők művei, mint Rippl-Rónai József, Vaszary János, Czóbel Béla, Czigány Dezső. A kiállítás 2011. június 18-án nyílik és szeptember közepéig tart. Július közepétől André Kertész fotográfiáit csodálhatjuk meg a történelmi falak között egészen szeptember 18-áig.

Nagyszerűnek ígérkezik az Olasz Egyesítés emlékére és 150. évfordulójára összeállított kortárs olasz kiállítás, amelyet a tervek szerint egy kortárs indiai tárlat és Kő Pál szobrászművésznek és tanítványainak kiállítása követ majd.


Nyitva tartása a Vaszary Villának Balatonfüreden 2013-ban

A Vaszary Villában a kiállítások 2013. januári és februári időszakban karbantartás miatt szünetelnek.

  • A Jókai Mór Emlékház kiállítása a januári - februári időszakban csak előzetes bejelentkezéssel és időpont egyeztetéssel látogatható csütörtöktől vasárnapig 10-16 óráig.
  • A Városi Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely nyitva tartása 2013. január 17-től csütörtöktől vasárnapig 10-16 óráig.
  • A kutatószolgálat nyitva tartása 2013. január 16-tól szerdától péntekig 10-16 óra.

A Reformkori sétákon a januári - februári időszakban csak előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni.

Cím: 8230. Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
www.vaszaryvilla.hu info@vaszaryvilla.hu
Vaszary Villa recepció: +36 21 200 2454
Hirdetés
A Vaszary Villa Balatonfüred egyik ékessége, igazgyöngye - Felújítása óta a füredi reformkori városrészének az egyik patinás épülete, kiállítóterme, kulturális központja A Vaszary Villa Balatonfüred egyik ékessége, igazgyöngye - Felújítása óta a füredi reformkori városrészének az egyik patinás épülete, kiállítóterme, kulturális központja
Csodálatos fotó készült nyáron a sziporkázó napfényben a villa kertjéből Csodálatos fotó készült nyáron a sziporkázó napfényben a villa kertjéből
Még a felújítás előtt ... Még a felújítás előtt ...
Nyáron a zöldellő fák és színes virágok gyűrűjében fantasztikus látványt nyújt a villa Nyáron a zöldellő fák és színes virágok gyűrűjében fantasztikus látványt nyújt a villa
A kiállításokat mindemellett irodalmi, zenés és előadói estek kísérik, sőt, egy-egy alkalommal neves közéleti személyiségek, művészek vezetésével haladhatunk végig a villa csodálatosan felújított épületében. A Vaszary Villa az egész család számára tartalmas szórakozást ígér; a gyermekeknek szóló tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások hat éves kortól kínálnak különleges programot a kicsiknek, míg a felnőtt látogatók igényes időtöltéséről a Vaszary Kávézó és a Vaszary emlékeket és relikviákat is árusító Vaszary Könyvesbolt gondoskodik.
A Vaszary Villa télen is egy csodálatos arcát mutatja A Vaszary Villa télen is egy csodálatos arcát mutatja
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.02.12. 23:56
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza