Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Vesebetegen kerékpártúra a Balaton körül - RenBalatour

Címkék - Balaton-körül, dialízis-kezelések, Horváth-Róbert, kerékpártúra, Pingitzer-Károly, RenBalatour, vesebetegen
Vesebetegen kerékpártúra a Balaton körül - RenBalatour
Hozzáfűzte, hogy a keszeget gyakran nem tekintik értékes halnak, holott
Balatonfüred - Közös betegségüknek és egy kórházi találkozásnak köszönhetően született meg az ötlet Horváth Róbert és Pingitzer Károly fejében, hogy vesebetegségüket leküzdve négy nap alatt körbetekerik a Balatont. A két bringás kedd délelőtt indul orvosi kísérettel és lelkes csatlakozóikkal Balatonfüredről Badacsonytomajra. Egy nap 50-60 kilométert tesznek meg, hogy előtte és utána tudják elvégezni a dialízist.

RenBalatour

Károly és Róbert a közös kórházi lábadozása során elhatározta, hogy kerékpártúrát szerveznek a Balaton körül.

Az úttal három fő céljuk van:

  • Találkozni hasonló betegségben szenvedőkkel és eszmecserét folytatni arról, ki hogyan éli meg azt, hogy ezzel a betegséggel kell élnie.
  • Találkozni egészséges emberekkel, akiknek mesélhetnek betegségükről, kezelésének módjairól, és felhívhatják figyelmüket a rendszeres háziorvosi vizsgálatok szükségességére, melyekkel időben kimutatható a vesebetegség, így gyógyszeres kezeléssel elnyújtható vese végleges leállása.
  • Megmutatni és egyben visszaadni a reményt a sorstársaknak, hogy e betegség mellett is lehetséges teljes értékű, egészséges, aktív életet élni.
Hirdetés1

A hasonló betegségben szenvedőknek azért is nehéz egy ilyen túrát bevállalniuk, vagy csak normális napirend szerint élniük, mert kezelniük kell magukat. Ez a kezelés napi négyszer (6 óránként) fél órát vesz igénybe. Károly és Róbert szeretné megmutatni, hogy az ember így is elérheti azt, amit szeretne.

Róbert jelenleg - több megváltozott munkaképességű társával együtt - orvosi alkatrészek összeszerelését végzi. A cég a közeljövőben kezd gyártani új üzemcsarnokában és tisztaszobájában dialízis-kezelésekhez egyszer használatos termékeket.


A túráról címszavakban

  • Szervezők: Pingitzer Károly és Horváth Róbert a RenBalatour címben a „Ren” szó a vese latin elnevezése.
  • Táv: 210km
  • Időtartam: 4 nap


útiterv

  1. nap: július 3. - Balatonfüred – Badacsonytomaj (Badacsony)
  2. nap: július 4. - Badacsonytomaj (Badacsony) - Keszthely (előadással) - Fonyód
  3. nap: július 5. - Fonyód – Siófok (előadással)
  4. nap: július 6. - Siófok – Balatonfüred

A túrán részt vesznek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Nephrológiai osztálya, illetve a BBraun Dialízis Központ ápolói és orvosai is. A résztvevők száma jelenleg kb. 40 fő, de ez a szám folyamatosan növekszik.

Az útra várnak minden vesebetegségben szenvedő sorstársat, egészséges embert és más betegségben szenvedőt is.


Kökényesi Gizella peritoneális dialízis ápoló közleménye

„Két elszánt fiatalemberrel találkozhattok, akik hiszik, hogy az útjukba állt betegség nem jelenti életük feladását, hiszik, hogy bár megváltozott az életük, de teljes életet élhetnek. Szabályokat kell betartaniuk, orvosi utasításokat, DE emellett boldogan élhetik mindennapjaikat, dolgozhatnak, gyereket nevelhetnek, SŐT még ennél többre is képesek! Szeretnék saját példájukon keresztül bemutatni, hogy veseelégtelenség esetén a peritoneális dialízis kezelés milyen szabadságot nyújt számukra, milyen egyszerű, természetes eljárás, mely könnyen megtanulható, szinte bárhol elvégezhető.

Szeretnék felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére, arra, hogy milyen óriási jelentősége van a rendszeres háziorvosi szűrővizsgálatoknak, a már kialakult betegség esetén a gondozás fontosságára, a helyes életmód szerepére. Robi és Karesz nyíltan felvállalja betegségét, megmutatja Nektek, hogy az élet nem áll meg, még ha akadályokba is ütközik! Két nagyszerű ember, akik nemcsak bizonyítani akarnak, de segítséget is nyújtanak akaratukkal, kitartásukkal.”


Horváth Róbert és Pingitzer Károly - RenBalatour
Hirdetés
Ketten bármire képesek vagyunk Ketten bármire képesek vagyunk
Veséjük felmondta a szolgálatot, közös kórterembe kerültek, megjárták a poklot, aztán összebarátkoztak, és most nagy dolgokat határoznak el. Róbert és Károly arról tesz tanúságot, hogy nincs az a betegség vagy legyengült szervezet, amellyel ne lehetne teljes életet élni ... Talán a sors akarta úgy, hogy a 27 éves Horváth Róbertnek és a nála 13 évvel idősebb Pingitzer Károlynak ugyanabban az időben végezzenek katéter-beültetést a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, és a két férfi azonos kórterembe kerüljön. Miután kiderült, hogy mindketten Mosonmagyaróvárról származnak, hamar összebarátkoztak és elhatározták, hogy közösen tesznek valamit egymásért és sorstársaikért. Az orvosok sok sikert kívánnak nekik ! (Fotó: Adrienn Koch Photography))
Mi is Róbert és Károly célja? Mi is Róbert és Károly célja?
- A júliusi Balaton-kerüléssel meg akarjuk mutatni a hasonló betegségben szenvedőknek, hogy így is lehet élni. Találkozunk velük, és ők is elmondják, hogyan élik meg ők. Találkozunk egészséges emberekkel is, akiknek felhívjuk a figyelmét a rendszeres háziorvosi vizsgálatok szükségére, így időben kimutatható a vesebetegség, és gyógyszeres kezeléssel lassítható a szerv leállása - tudatja a duó a nagyvilággal. A kezelőorvosok mindenesetre figyelmeztették őket, hogy ne gondolják magukat teljesen egészségesnek; a túráról is tulajdonképpen azt mondják, emberileg támogatható a célja miatt, de talán ilyen kevéssel a kórházi időszak után csak óvatosan kellene, minél kisebb megerőltetéssel ...
Bárki mehet ... Bárki mehet ...
- Létszámkorlátot nem akartunk szabni. Úgy néz ki, hogy van egy 20 fős „kemény mag”, ennyire van szállás. A húszakon kívül azonban még egyszer ennyien már biztosan leszünk, mások mellett a győri Petz Aladár-kórház orvosai. De tényleg várunk mindenkit, legyen egészséges, beteg, bárki! – lelkesedik Horváth Róbert, aki történetesen a mosonmagyaróvári Brigate Nord szurkolócsoport tagja. Elszántságát azzal magyarázza: a Kos jegyében született, ezért lesz meg neki a Camino is. Már azon is gondolkodik, társával, miként szélesítsék ezt a mozgalmat európai méretűvé, és teremtsenek hagyományt például a Balaton-körből. - Szeretnénk egy egynapos, nagyszabású rendezvényt szervezni tévéközvetítéssel, amire egész Európából várunk majd egészséges és beteg embereket egyaránt. Nagy tervek ezek, sokan talán csak legyintenének rá, de úgy érezzük, ketten bármire képesek vagyunk. A beteg ember egyébként is tegyen azért, hogy támogassák, aztán ő támogassa beteg embertársait ... (mno.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.03. 23:09
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza