Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Veszprémi választások - Politikai adok-kapok

Címkék - Fidesz, Jobbik, Kész-Zoltán, kúria, LMP, MSZP, NVB, politika, választás, Veszprém
Veszprémi választások - Politikai adok-kapok
A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.
Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”.

A Magyar Munkáspárt az elhangzott állítások bizonyítására egy linket jelölt meg, amelyet azonban az elsőfokú eljárásban nem sikerült megnyitni és a videót lejátszani, így a kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
Hirdetés1

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten elmarasztalta Kész Zoltánt. A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. A testület határozatában azt állapította meg, hogy Kész Zoltán szavai nem véleménynyilvánításnak, hanem tényállításnak minősülnek, ezért a jelölt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Kész Zoltán, ebben többek között arra hivatkozott, véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazatok megosztása a Fidesz politikai érdekét szolgálja.

A Kúria szerint nem tévedett az NVB, amikor a kifogásban közölt linket érdemi elbírálásra alkalmasnak tekintette, és elegendőnek ítélte a bizonyítás lefolytatásához, hogy az internetre feltett videofelvételre hivatkozott a kifogásában a beadványozó.

A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet. A Kúria szerint a "kamujelölt" még éppen takarhat értékítéletet, de a szövegkörnyezetben vizsgálva alkalmas a választók megtévesztésére, a jelöltek olyan színben feltüntetésére, hogy a Fidesz jelöltjei.

A Kúria szerint az NVB helyesen állapította meg, hogy tényállításokról volt szó, és ezért megalapozott volt a választási alapelvek sérelmének megállapítása is, ezért helybenhagyta az NVB határozatát.

Visszalépésre kéri az MSZP által támogatott független veszprémi országgyűlési képviselőjelölt, Kész Zoltán "demokratikus értékeket valló" riválisait az ellenzéki párt megyei elnöke. Gőgös Zoltán szerdán Budapesten azt mondta, az egyetlen potenciális kihívó Kész Zoltán, ő az, aki meg tudja törni Veszprémben is a Fidesz lendületét.


Visszalépésre kéri a jelölteket az MSZP Kész Zoltán javára

Az MSZP elnökhelyettese sajtótájékoztatóján külön kiemelte az LMP-t, amelynek szerinte most már látnia kellene, hogy Paks ügyében Kész Zoltán személyében szövetségest találhat. Intette attól az LMP-t, hogy olyan helyzetbe kerüljön, hogy a jelöltjük által elért néhány százalék miatt a Fidesz ismét nyer.

Gőgös Zoltán szerint nagy tétje van a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választásnak, amelyet az elmúlt időszak eseményei is felértékelnek. El kell gondolkoznia Kész Zoltán riválisainak a többi között azon, hogy Angela Merkel német kancellár látogatásakor Orbán Viktor ismét kiállt az illiberális demokrácia mellett; a napokban kiderült az is, hogy van egy köztörvényes bűnöző a Fidesz vezetésében - mondta.

Hozzátette: a rendszerszintű korrupciót igazolják Simicska Lajos Orbán Viktorral kapcsolatos kijelentései. Szóvá tette a parlament új ülésezési rendjét, amely tovább csökkenti az ellenzék jogait.

Gőgös Zoltán kitért arra, hogy Putyin orosz elnök keddi látogatásával egy időben Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete ebédet adott, amelynek díszvendége Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője volt. Az MSZP elnökhelyettese szerint ez nem volt véletlen, ez egy intő jel, és egyértelműen látszik, hogy Orbán Viktor irányt tévesztett a nemzeti és a nemzetközi ügyekben.

A paksi atomerőmű-beruházásról azt mondta, az újabb, a nyilvánosságot kizáró törvény is azt mutatja, hogy nem energetikai, hanem korrupciós ügyről van szó.


Schiffer: az LMP az egyetlen valós alternatíva a vasárnapi választáson

A csalódott fideszeseknek és a cserbenhagyott baloldali szavazóknak nyújt valódi alternatívát az LMP jelöltje a vasárnapi időközi választáson – jelentette ki az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján Veszprémben.

Schiffer András azt mondta: ha az LMP-s jelöltet, Gerstmár Ferencet választják meg a veszprémiek, azzal nemet mondanak az Orbán-féle ”bandaháborúra”, az egykulcsos adórendszerre és a Fidesz által bevezetett ”esztelen útdíjrendszerre” is.

Aki a Fidesz jelöltjére, Némedi Lajosra szavaz, az igent mond arra a politikára, amely egy nyílt, az egész országot fenyegető ”bandaháborúba torkollott”, és azt mondja, hogy következmények nélkül lehet valódi politizálás helyett fosztogatni ebben az országban - folytatta Schiffer András, hozzátéve: ha valaki Kész Zoltánra, az ”álbaloldal” jelöltjére szavaz, az azt mondja, hogy nem akar ellenzéket Orbán Viktornak. Az ”álbaloldal” egy olyan személyt jelölt, aki igent mond az egykulcsos adórendszerre, igent mond az úthálózat, valamint az egészségbiztosítás privatizációjára – fűzte hozzá.

Pártja jelöltjéről Schiffer András azt mondta, az elmúlt öt évben Veszprém város képviselő-testületében már bizonyított, és az LMP elnökségének tagjaként országos politikai tapasztalatokkal is rendelkezik.

Gerstmár Ferenc hangsúlyozta, a veszprémieknek arról kell dönteni, hogy a ”szupergazdagok” valamelyik jelöltjét támogatják-e vagy olyan képviselőt küldenek a parlamentbe, aki a helyeik érdekeit képviseli.

Hozzátette: az LMP ez utóbbit ajánlja a választóknak, míg a kormánypárt és a magukat baloldalinak nevező ellenzéki pártok által is támogatott Kész Zoltán a szegény rétegeket megkárosító egykulcsos adó támogatását.

”Mi emberbarát, felelős, fenntartható politikát kínálunk, ami az elmúlt 25 évben hiánycikk volt” – mondta a jelölt. Úgy folytatta: Magyarország elmúlt évtizedei folyamatosan háborúkról szóltak, most éppen oligarchaháború van; azért áll pártja a ”két szekértábor között”, hogy arra emlékeztessen, nagyon sokan maradtak, akikkel senki nem törődik.

Gertsmár Ferenc az LMP-t egy olyan hangszóróhoz hasonlította, mely azoknak a hangját erősíti fel, akiket eddig mindig kihagytak a számításból.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.


Fidesz: Kész Zoltánnak papírja van arról, hogy hazudott

A Fidesz szerint Kész Zoltánnak, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltjének most már papírja is van arról, hogy hazudik.

A nagyobbik kormánypárt szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a képviselőt, hogy arról beszéljen, "kis-Gyurcsány módjára" miért akarja eladni a veszprémiek alól a kórházat és az iskolákat. Hozzátették: Kész Zoltánról az elmúlt hetekben kiderült, hogy nem hisz az állami egészségügyi ellátásban és oktatásban, vagyis fizetőssé tenné az egészségügyet és az iskolákat.

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán valótlan tényállítással megtévesztette a választókat.

Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”. A Magyar Munkáspárt az elhangzott állítások bizonyítására egy linket jelölt meg, amelyet azonban az elsőfokú eljárásban nem sikerült megnyitni és a videót lejátszani, így a kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az ügy fellebbezés nyomán került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten elmarasztalta Kész Zoltánt. A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el. A testület határozatában azt állapította meg, hogy Kész Zoltán szavai nem véleménynyilvánításnak, hanem tényállításnak minősülnek, ezért a jelölt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.


Karancsi Tibor: Kész Zoltán lépjen vissza!

Visszalépésre szólította fel Kész Zoltánt, a baloldali pártok által támogatott független jelöltet a Veszprém megyei 1-es választókerület időközi országgyűlési választásától szerda délután Karancsi Tibor, aki szintén függetlenként indul a vasárnap voksoláson.

Karancsi Tibor az MTI-nek azt mondta: mivel a Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, melyben kimondták, hogy Kész Zoltán megtévesztette a választókat, a jelöltnek is vállalnia kellene a felelősséget, és vissza kellene lépnie a választástól. Közölte, degradálónak tartja Kész Zoltán azon kijelentését, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", és visszautasítja ezt.

Hozzátette, a Kész Zoltán mögött álló baloldali pártoktól azt várja, hogy határolódjanak el a jelölttől. Karancsi Tibor, akit függetlenként a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség támogat, azt mondta: hasonló esetben minden bizonnyal kihátráltak volna mögüle a támogatói.

A Fidesz szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Kész Zoltánnak, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás baloldali pártok által támogatott független jelöltjének most már papírja is van arról, hogy hazudik.

A Kúria szerdai döntése szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet. A Kúria szerint a "kamujelölt" még éppen takarhat értékítéletet, de a szövegkörnyezetben vizsgálva alkalmas a választók megtévesztésére, a jelöltek olyan színben feltüntetésére, hogy a Fidesz jelöltjei.

Az ügyben a Magyar Munkáspárt nyújtott be kifogást a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz. A kifogásban azt írták, Kész Zoltán egy február elsejei budapesti demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat". Azonban mivel a bizonyító hangfelvételt nem tudták megnyitni, a testület érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kifogást. Az ügy fellebbezés útján került a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely múlt héten a bizonyító hangfelvételek nyomán elmarasztalta Kész Zoltánt.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Kész Zoltán, ebben többek között arra hivatkozott, véleményt fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazatok megosztása a Fidesz politikai érdekét szolgálja.

A Kúria azonban helybenhagyta az NVB határozatát.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról.
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2015.02.19. 09:24
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza