Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Virágos Balatonfüredért verseny díjátadó ünnepség 2011. június 30-án

Címkék - 2011-június-30, díjátadó, Európa, ünnepség, verseny, Virág, Virágos-Balatonfüredért
Virágos Balatonfüredért verseny díjátadó ünnepség 2011. június 30-án
Virágokkal Európába - Virágos Balatonfüredért verseny
Virágokkal Európába - A hónap végén (2011. június 30-án) látogat Balatonfüredre az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) környezetszépítő verseny nemzetközi zsűrije. A látogatással egy időben rendezik meg a Virágos Balatonfüredért verseny díjátadó ünnepségét.
Felhívás

Tisztelt balatonfüredi lakosok és nyaralóvendégek!
A 2010. évi Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny fődíját város kategóriában Balatonfüred nyerte el. Ez az elismerés feljogosítja városunkat, hogy a 2011. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében egész Magyarországot képviselje.

A nemzetközi versenyben való részvétel tudatos előkészítést igényel mind az Önkormányzat részéről, mind a szakmai szervezetek, intézmények, vállalkozók és nem utolsó sorban a helyi lakosságtól. A nemzetközi zsűri 2011. június 30-án (csütörtökön) 8.30 - 16.30-ig tekinti meg a várost, és szigorú szempontok szerint pontoz.

A szakmai szempontokon túl fontos szerepet kap a környezettudatos oktatás és a lakosság bevonása, mozgósítása a megmérettetésbe. Ezúton is kérjük a lakosságot az alábbi programokon való aktív részvételre: 2011. június 30-án 10.00 - 14.00 óráig az Eötvös Általános Iskola Zrínyi utca felőli bejáratánál ÖKO-Pannon Road Show, - szelektív hulladékgyűjtési akció. Minden 3 kg papír, 10 db PET palack, vagy 5 db öblös fehér vagy színes üveg leadása után ajándékot adunk.

Szeretettel várjuk Önöket június 30-án 10.00 órakor a Vasút utcai szökőkútnál a Virágos Balatonfüredért verseny díjátadó ünnepségére. Kérjük környezete szépítésével, tisztántartásával (előkert, kerítés, kapubejáró, járda, zöldsáv) járuljon hozzá Balatonfüred sikeréhez e nemes, nemzetközi megmérettetésben.

Balatonfüred város felkészülése a 2011. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyében való részvételre

Balatonfüred 2010. október 15-én ünnepélyes keretek között vehette át a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely egyben feljogosítja a települést arra, Paloznakkal közösen (falu kategória győztese), hogy az idei Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyében egész Magyarországot képviselje. Balatonfüred évek óta tudatos városfejlesztési programot valósít meg, amelyben fontos, döntő szerepet kap a parkok, sétányok felújítása, a város reformkori városrészéhez illő utcakép megújítása.
Hirdetés1Számos turisztikai, infrastrukturális beruházás valósult meg az elmúlt években, amelyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Balatonfüred megkapta ezt az elismerést. Íme a fejlesztések:

- Balaton-part Ékköve I.: A program mintegy 650 M Ft értékű fejlesztést valósított meg a reformkori városrészben az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Európai Uniós forrásokat is felhasználva. Megújult a Blaha és Kisfaludy utca (új díszkő burkolat, új utcabútorok), elkészült a Balatoni Borok Háza, amely ma a borászati központ mellett otthont ad a Tourinform irodának és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesületnek. A régi mozi épületében képzőművészeti Galéria (Kisfaludy Galéria) létesült, amelyhez új szabadtéri színpad és nézőtér kapcsolódik. A program keretében megújult a környező parkrész mintegy 3000 m2-en.
- Balaton-part Ékköve II.: Az önkormányzat a projekt megvalósítása során az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 1,5 Mrd Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás eredményeként megújult három épület (Vaszary Villa, Jókai Mór Emlékmúzeum, Városi Múzeum), kialakult két tematikus út, és létrejött 22 új munkahely. A projekt célja elsősorban a reformkori városrészben lévő műemlék, illetve helyi védelem alatt álló villaépületek felújítása és kulturális - turisztikai funkciókkal történő megtöltése.
- Zákonyi sétány felújítása: A beruházás során kerékpárút és új díszkő burkolatú sétány épült, amely mentén egynyári virágokkal, cserjékkel, szoliterekkel beültetett zöldsáv húzódik hangulatos utcabútorokkal, szobrokkal, ivókúttal. Egyúttal a közvilágítás is megújult.
- Arácsi városközpont megújítása: Elkészült az Arácsi Népház és Postahivatal felújítása, amelyet ünnepélyes keretek között április 10-én 17 órakor adunk át a település 800 és a várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében. Megújult a Népház előtti tér és az útburkolat is. (Norvég Alap támogatásával)
- Panelprogram: az elmúlt két évben a város 12 társas lakóépületének (panelház) korszerűsítése valósult meg (hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés).

A jelenleg folyamatban lévő beruházások is jelentősen növelik mind a lakosság, mind a városunkba érkező turisták komfortérzetét, kényelmét, amelyek a következők:

- Városközpont rehabilitációja: A projekt során megújul a Pálóczi Kastély műemlék épülete (ma Ferencsik János Zeneiskola), a Piros iskola épülete és a vásárcsarnok, amely korszerű geotermikus fűtéssel és energiatakarékos napkollektorral fűtött melegvíz rendszerrel lesz ellátva. A beruházás során új körforgalom és egy 78 parkoló helyes mélygarázs létesül, amely felett új közösségi terek (üzletek, vendéglátóhelyek, lakások), parkok és zöldterületek lesznek kialakítva. Felújítjuk a Kovászna park és a Vásárcsarnok környezetében lévő zöldfelületeket.
- Kiserdő felújítása: A Balatonfüred szívében található közel 10 hektáros zöldterület, az ún. Kiserdő is megújul, megőrizve természetesen a természeti és turisztikai értékeit. A beteg faállomány pótlása megtörténik, minden korosztály számára élvezhető mesejátszóteret alakítunk ki a Kelén - Helka legendára építve, valamint az Anna korzó-val közvetlen kapcsolatot létesítünk a reformkori városrésszel.
- Jókai utca felújítása: Az infrastrukturális felújítások közül kiemelt fontosságú a Jókai utca útburkolatának megújítása, amely a város egyik legforgalmasabb és legfontosabb útja.
- Zöldterületek fejlesztése: Norvég Alap támogatásával az elmúlt évben 350 db fát telepítettünk, a Köztársaság utcai lakótelep közparkjai megújultak és az Arácsi vasútállomás környékén is parképítést hajtottunk végre.

Előkészítés szakaszában vannak olyan beruházások, fejlesztések, amelyek várhatóan hozzájárulnak majd a város kulturális - turisztikai vonzerejének növeléséhez és a helyi lakosság mindennapi életének megkönnyítéséhez. Ilyenek pl. a városrészeket összekötő Arácsi utca felújítása, vagy a városközpontot és a meglévő balatoni kerékpárutat összekötő új kerékpárút létrehozása, vagy a lakótelepi óvoda és bölcsőde energiatakarékos felújítása.

A tudatos városfejlesztési stratégia az alapja annak a munkának, amelyre építve folyamatosan megszépül a lakókörnyezetünk, a turisták jól érzik itt magukat, elégedetten távoznak, és a későbbiekben visszatérnek hozzánk. Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében való sikeres részvétel a településtől többletfeladatok elvégzését és a többlet kiadások biztosítását teszi szükségessé.


A város Képviselő-testülete a többletkiadások fedezésére 5,9 M Ft-ot hagyott jóvá, amelyből a következő feladatokat kívánjuk elvégezni:

- A városszépítés egyik fontos eleme a Virágos Balatonfüredért verseny és egyben mozgalom, amely immár 15 éves múltra tekint vissza, és lehetőséget biztosít a lakosság aktív bevonására. A versenybe benevező lakosok kertjeit, balkonjait szakértő zsűri véleményezi, és az eredményhirdetést pedig a nemzetközi zsűri itt tartózkodásakor tartjuk.
- A helyi általános iskolákban tovább erősítjük a gyermekek környezettudatos nevelését: tantárgyi, tanórai foglalkozások, versenyeken való részvétel, táborok szervezése, kirándulások, iskolai túrák, iskolai egészségnap szervezése, szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, iskolai papírgyűjtési akciók szervezése....stb.).

2009. június 6-tól a Bem József Általános Iskola (pályázat eredményeként) jogosulttá vált az ÖKOISKOLA cím viseléséhez.

- A környezeti neveléshez szorosan hozzátartozik, hogy a Föld Világnapja alkalmából az iskolák részt vesznek a hulladékgyűjtési akcióban a városba vezető utak mentén.
- Balatonfüreden működnek olyan civil szervezetek, amelyek aktívan részt vesznek a környezetszépítési akciókban, illetve maguk szerveznek ilyen mozgalmakat. Pl. parlagfű mentesítési akciók, szemétszedési akciók, az Aranyember útjának rendbe tétele...stb.
- A város közterületein további 40 új virágládát (beültetve) helyezünk ki.
- A város közterületein kb. 80-100 db fát ültetünk el.
- Folytatjuk az eddigi parkfenntartás és zöldterület gondozást további egynyári ágyások, cserjék elültetésével, pótlásával.
- Megújul a 71-es főút Tihany felőli körforgalmi csomópontjának zöldfelülete, és további gyepesített területeket újítunk meg.
- A fenti tevékenységekkel egyidejűleg április 1-tól megindul az ingyenes lakossági zöldhulladékgyűjtés és a komposztáló telep a volt hulladék lerakó területén.

Az önkormányzat az eddigi gyakorlatát folytatva elsősorban a helyi és regionális kommunikációs csatornáin keresztül tájékoztatja a lakosságot és az érdeklődőket a felkészülés menetéről, a fontos tudnivalókról. A kiemelt jelentőségű eseményekről külön sajtótájékoztatót tartunk. A következőt április 09-én 14 órakor szervezzük a Vaszary Villában a település 800 és a várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretén belül, amelyre mindenkit sok szeretettel várunk.

dr. Bóka István polgármester
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.10. 17:11
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza